Wodka is reeds lange tijd heel populair in longdrinks en cocktails. Of het nu Wodka Lemon, Wodka Martini, Wodka Red Bull, Cosmopolitan, Bloody Mary, Screwdriver of Sex on the Beach is – Wodka is bij elk feest een absolute must. De relatief neutrale smaak maakt het de ideale aanvulling op cocktails. Het is daarom geen verrassing dat de verkoop van Wodka blijft stijgen. Ondanks de populariteit van Wodka blijven er echter veel misvattingen over dit distillaat bestaan​​. We onthullen zeven van de belangrijkste.

Wodka is reeds lange tijd heel populair in longdrinks en cocktails.

1) Wodka bevriest niet

In Rusland drinkt men Wodka omdat het niet bevriest. Dit is waarschijnlijk een van de meest hardnekkige misvattingen. Dit komt omdat Wodka wel degelijk bevriest. Onder een temperatuur van -24°C houdt de vloeibare vorm op te bestaan. Dit is zeker lager dan de gemiddelde temperatuur in Moskou, die in januari op -9,3°C ligt, maar het is ook aanzienlijk hoger dan de laagst gemeten temperatuur in de Russische hoofdstad van -34,8°C.

Als je de Wodka aan je vriezer toevertrouwt in plaats van aan een Russische winternacht, hoeft u u echter geen zorgen te maken over bevriezing. De temperaturen in vriezers en diepvrieskisten zijn over het algemeen -18°C. Er is dus nog een marge voordat uw Wodka in ijs verandert. U moet echter wel voorzichtig zijn als uw vriezer een SuperFrost-functie (invriesschakelaar) heeft. Als deze wordt geactiveerd, daalt de temperatuur tijdelijk naar -32°C, te koud voor Wodka. Op deze temperatuur worden levensmiddelen zo snel mogelijk ingevroren waardoor de houdbaarheid en kwaliteit van de ingevroren producten zo goed mogelijk worden behouden. Afhankelijk van de omstandigheden schakelt na minimaal 30 en maximaal 65 uur de functie automatisch weer uit. Natuurlijk kunt u de SuperFrost-functie ook gebruiken om deze specifieke Wodka gerelateerde misvatting bij uw volgende feest op te helderen. Een mooi aperitief: gemberbier met Wodka ijsbokjes.

2) Wodka is gemaakt van aardappels

Wodka kan in feite van aardappelen worden gemaakt, maar traditioneel vormt rogge de basis. Dit komt omdat oorspronkelijk de smaak van Wodka zo neutraal mogelijk moest zijn. Rogge is het populairst omdat het bijzonder milde en zachte dranken produceert. Daarentegen heeft Wodka gemaakt van aardappelen een beduidend meer onderscheidende smaak. Gerst en tarwe worden veelvuldig in de productie gebruikt. Ook water is een belangrijk ingrediënt. Veel producenten gebruiken water uit hun eigen bronnen. U wilt namelijk water gebruiken dat zo zacht mogelijk is, om de basis ingrediënten volledig te laten koken. Water van ijsbergen in de poolcirkel is populair omdat het water bijzonder zuiver is. Na het koken van het graan blijft er een zoete wort over dat fermenteert nadat gist wordt toegevoegd aan de tanks. Na distillatie en filtratie ontstaat uiteindelijk Wodka.

3) Wodka smaakt altijd hetzelfde

Zelfs als Wodka oorspronkelijk zo neutraal mogelijk zou moeten zijn, mag het vandaag zeker zijn eigen karakter hebben. Naast het basis ingrediënt graan zijn ook andere grondstoffen toegestaan ​​in Europa. Sinaasappelen, druiven en appels worden nu ook in de productie gebruikt. Smaakvarianten van Wodka worden ook steeds populairder. Buffelgras, citroen, pepers en bessen geven sommige soorten Wodka’s een speciale smaak. Het water dat wordt gebruikt voor het koken, beïnvloedt ook de smaak. Trouwens, Wodka ziet er ook niet altijd hetzelfde uit. Professionals kunnen op basis van de helderheid van het distillaat subtiele verschillen vaststellen. De regel is: hoe helderder de Wodka, des te hoger de kwaliteit.

4) Wodka komt uit Rusland

Of de Wodka nu uit Rusland komt of niet, wordt momenteel betwist. Polen beweert bijvoorbeeld dat het distillaat daar is uitgevonden. Het enige dat zeker is, Polen was sneller als het ging om het officieel registreren van de productie, zoals blijkt uit een document uit 1405. De geschiedenis van het drankje gaat echter nog verder terug. Voorlopers van Wodka bestonden bijvoorbeeld al in de 14e eeuw. Wodka werd echter pas na de Eerste Wereldoorlog in de Westerse wereld geïntroduceerd. Echt bekend werd het in de jaren 60.

5) Wodka na de maaltijd is goed voor de spijsvertering

Om te beginnen wordt het distillaat noch als aperitief, noch als een drankje na het eten geserveerd. In plaats daarvan wordt Wodka genoten met voedsel – onverdund natuurlijk – en volledig in overeenstemming met de vertaling van het Slavische: “weinig water”. In feite is aangetoond dat alcohol niet goed maar slecht is voor de spijsvertering. De lever begint met het verwerken van de alcohol waardoor de verwerking van het vet in het voedsel op zijn beurt wachten. Alcohol stimuleert alleen de bloedsomloop. Dit ontspant de spieren rond de maag waardoor, onder sommige omstandigheden, het volle en opgeblazen gevoel minder aanwezig is. Het is echter niet bevorderlijk voor de spijsvertering. Het is beter om voor de maaltijd een ​​aperitief te drinken. De bittere stoffen in sherry, Martini of Campari stimuleren de afgifte van zuur uit de maagwand, waardoor de spijsvertering beter op gang komt.

Om te beginnen wordt het distillaat noch als aperitief, noch als een drankje na het eten geserveerd. In plaats daarvan wordt Wodka genoten met voedsel – onverdund natuurlijk – en volledig in overeenstemming met de vertaling van het Slavische: “weinig water”

6) Wodka is er alleen om te drinken

Fout natuurlijk! Wodka kan echt wonderen verrichten, vooral thuis. Wanneer het is verdund met water, is Wodka perfect voor het reinigen van je brillenglazen of voor het polijsten van munten. Geef het een paar minuten om in te werken en Wodka krijgt zelfs je voegen weer wit. Lijmresten zijn ook gemakkelijker te verwijderen met Wodka. Ook kan Wodka onaangename geuren uit textiel zoals wol verwijderen. Daarvoor vul je een plantenspuit met een deel Wodka en drie delen water, spuit het kledingstuk of de bekleding in en zorg vervolgens voor een goede ventilatie om te drogen.

7) Wodka is goedkoop

U kunt genoeg goedkope drank op het schap van de supermarkt vinden. Maar er zijn andere opties. Een Frans distillaat heeft zijn weg gevonden naar de premium Wodka’s. De wintertarwe Wodka is verrijkt met zuiver bronwater en is daarom een ​​premium product dat voor een gemiddelde prijs van € 46 verkrijgbaar is. ’s Werelds duurste Wodka is nog exclusiever. De naam is vertaald, zonder een vleugje bescheidenheid, als “Billionaire’s Wodka”. Het is gefilterd door diamanten en Swarovski-kristallen versieren de fles. Dit distillaat is ook verkrijgbaar in een fles versierd met 3000 echte diamanten voor een koele 3,7 miljoen US dollar.

 

Bent u ook een misvatting tegengekomen over Wodka, of hebt u ooit de kans gehad om een ​​echt exclusief product te proeven? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.