Chocoladefans opgelet! Een vrucht die naar chocoladepudding smaakt en tegelijkertijd barst van de gezonde ingrediënten? Het klinkt als een droom die uitkomt voor iedere zoetebek die gezond wilt leven, maar die vrucht bestaat echt: de zwarte zapote. Waar koop je dit exotische chocoladefruit? En kun je de plant zelf thuis laten groeien?

De zwarte zapote (Diospyros digyna) is een vrucht uit de familie Ebenaceae en komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika. De zwarte zapote wordt vooral veel gekweekt in Guatemala en Mexico, waar hij groeit aan bomen van 25 meter hoog. De exotische vrucht is verwant aan de beter bekende kaki. Beide vruchten zijn ongeveer tien centimeter groot en hebben een gladde schil. Het enige verschil: de zwarte zapote, zoals de naam al doet vermoeden, is aan de buitenkant zwart. Behalve als hij nog niet rijp is, dan heeft de vrucht een groene tot donkerbruine schil. Hoe donkerder de schil, hoe rijper de vrucht.

De zwarte zapote smaakt naar chocoladepudding en bevat veel gezonde ingrediënten.

Snoepen zonder schuldgevoel?

Chocolade is heerlijk, maar niet altijd even gezond. De zwarte zapote is een gezond caloriearm  alternatief. Met slechts 65 kilocalorieën per 100 gram kun je het zonder schuldgevoel eten. Ter vergelijking: dezelfde hoeveelheid melkchocolade bevat meer dan 500 kilocalorieën. Maar dat is nog niet alles! Deze superfood bevat ook veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine E, kalium, calcium, fosfor en magnesium. Het is ook een goed alternatief voor mensen die een veganistisch dieet volgen of lactose-intolerant zijn.

Een chocolade smaakervaring!

Het vruchtvlees van de zwarte zapote is qua smaak goed vergelijkbaar met chocoladepudding. Alleen de consistentie zal voor sommigen even wennen zijn. Maar het milde, zoete en nootachtige aroma van de vrucht is heerlijk. Geniet van de zwarte zapote door het vruchtvlees direct uit het fruit te lepelen of door het op je brood te smeren als alternatief voor chocoladepasta. Deze superfood is ook perfect bij ijs of in smoothies en voegt echt dat beetje extra toe. Probeer eens een smoothie gemaakt van zwarte zapote, banaan, kokosmelk en allerlei kruiden zoals kaneel, vanille en gember. Een geweldige winterse vitaminebooster!

Ben jij iemand die graag zelf allerlei soorten taart, koek en andere zoetigheden bakt? Zwarte zapote is een goed alternatief voor suiker. Vervang gewoon een deel van de suiker door het vruchtvlees. In een mum van tijd maak je heerlijke muffins of taarten die niet alleen zoet maar ook gezonder zijn! Onze tip: Probeer in plaats van het standaard bananenbrood eens een heerlijk zwart zapotebrood te bakken.

Waar kun je zwarte zapote kopen?

Als jij inmiddels net zo enthousiast over dit exotische superfruit bent als wij ben je natuurlijk benieuwd waar je het kunt kopen. Helaas kom je de zwarte zapote niet heel vaak tegen in supermarkten of groentewinkels. Misschien heb je geluk bij een delicatessenwinkel, op de markt of op internet. Mocht je er nu niet aan kunnen komen, je kunt de zwarte zapote ook in je eigen tuin laten groeien!

Plant de zaden van de vrucht of investeer direct in een kleine boom. Je koopt ze voor zo’n € 50. In het wild kan de boom 5 meter hoog worden maar wees niet bang als je een kleine tuin hebt. In een pot blijft de boom relatief klein. Zorg dat de plant op een lichte en warme plek staat en goed tegen de wind beschermd is. Een kas is ideaal. De zwarte zapote is wel vorstgevoelig, daarom is het aan te raden om de plant tussen oktober en april te laten overwinteren in huis of in een verwarmde serre. Je geluk wordt wel op de proef gesteld: pas na enkele jaren ontstaan de vruchten.

Mousse van zwarte sapote

Is het gelukt om het chocoladefruit te vinden? Je kunt er heerlijke mousse van maken!

Ingrediënten:

  • 50 g zapote
  • 25 ml kokosmelk
  • Een beetje sinaasappelsap

De voorbereiding is heel eenvoudig. Lepel het vruchtvlees uit de zwarte zapote en pureer het samen met de kokosmelk en een scheutje sinaasappelsap. Koel het mengsel in je (Liebherr) koelkast en serveer het ’s avonds als dessert. Je gasten zullen versteld staan!

 

Heb jij de zwarte zapote weleens geproefd of in een winkel kunnen vinden? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.