Zo nu en dan moet je toch echt even de binnenkant van je koelkast schoonmaken. Ondanks de lage temperaturen kunnen micro-organismen zich in de koelkast nog steeds vermenigvuldigen. Hier volgen een aantal handige tips, dus haal die poetslap maar tevoorschijn.
Net als alle andere spullen in huis is het onvermijdelijk dat de koelkast weleens vies wordt. Jam, een lekkend pak melk, gemorste vruchtensap of een vergeten stuk groente laten duidelijk zien dat er schoongemaakt moet worden. Maar ook als het niet duidelijk zichtbaar is raden wij de aan de koelkast een keer per maand schoon te maken.
Je koelkast schoonmaken is heel eenvoudig je hebt geen speciale reinigingsmiddelen nodig. Warm water, een beetje allesreiniger of afwasmiddel en een doekje is alles wat je nodig hebt.
Voorbereiding
Maak het apparaat allereerst klaar voor de schoonmaak. Zorg ervoor dat de voorraad voedsel klein is. Stop de levensmiddelen in een koeltas met koelelement (of misschien mag je even gebruik maken van de koelkast van je vriendelijke buurman!).
Schakel het apparaat uit.
Heb je een vrijstaand apparaat? Trek de koelkast een beetje naar voren of zijwaarts. Gebruik een stofzuiger om het stof onder het apparaat en aan de achterzijde op de condensor (dat zwarte traliewerk) te verwijderen.
Heb je een combinatie zonder NoFrost of een koelkast met vriesvak aan de binnenzijde? Laat deze dan een tijdje met de deur open staan totdat het ijs ontdooid is. Eventueel kun je het ontdooien versnellen door een pan warm water in het vriesdeel te zetten.
Interieurdelen schoonmaken
Haal alle losse onderdelen als deurvakken en glasplaten uit de koelkast en maak deze schoon in de wasbak met een beetje warm water en afwasmiddel. Neem de eventuele telescooprails af met een vochtige doek en maak deze met een schone doek weer droog.
Interieur reinigen
De beste manier om de binnenzijde schoon te maken is met een beetje warm water en afwasmiddel of PH-neutraal schoonmaakmiddel en een microvezel doekje.
Neem na het schoonmaken het apparaat eerst af met een vochtige doek en maak vervolgens alles met een droge doek droog. Wij raden af om voor de reiniging van de koelkast azijn te gebruiken. Azijn is een zuur en kan kunststof delen aantasten. Dit geldt ook schuursponsjes, schuurmiddelen, Cif en andere agressieve schoonmaakmiddelen. Het is veel belangrijker om de koelkast regelmatig – iedere vier tot zes weken – schoon te maken. Je kunt eigenlijk niet veel fout doen, maar voor de zekerheid, een paar dingen om te vermijden:
- Gebruik geen stoomreiniger;
- Gebruik geen geconcentreerde schoonmaakmiddelen;
- Gebruik geen schuursponzen of staalwol sponzen;
- Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen, chloor of azijn;
- Verwijder of beschadig het typeplaatje op de linker binnenwand niet;
- Voorkom dat schoonmaakwater in het afvoergootje, ventilatierooster of bij de elektronica komt.
De buitenkant van de koelkast schoonmaken
Hoe je de buitenkant van je koelkast schoon moet maken hangt af van het type en materiaal van het apparaat.
Edelstaal met SmartSteel en BlackSteel
Deze apparaten hebben een SmartSteel afwerking tegen vuil en vingerafdrukken. Reinigen doe je met een zachte droge doek. Bij hardnekkig vuil kun je een beetje warm water met PH-neutraal schoonmaakmiddel gebruiken. Gebruik in ieder geval geen rvs-reinigers! Deze kunnen de SmartSteel afwerking beschadigen.
Edelstaal zonder SmartSteel
Bij hardnekkig vuil kun je het edelstaal reinigen met de edelstaalreiniger van Liebherr. Breng de reiniger met een schone droge doek aan in dezelfde richting als de borsteling van het staal. Verwijder overgebleven reiniger met een doek en lauw water. Bescherm hierna het edelstaal met het edelstaal onderhoudsmiddel van Liebherr. Breng dit ook weer aan in dezelfde richting als de borsteling van het staal.
Kunststof buitenzijde
Witte, staalgrijze, ColourLine en Edelstaal-look modellen kunnen het beste worden schoongemaakt met een beetje lauw warm water en pH-neutraal schoonmaakmiddel.
Na het reinigen
Wanneer de binnenzijde, de buitenzijde en de onderdelen schoon- en drooggemaakt zijn, kunnen alle onderdelen weer in het apparaat worden geplaatst. Na het aanzetten van het apparaat kun je, indien aanwezig, de SuperFrost functie inschakelen zodat het apparaat weer snel op temperatuur is. Wanneer de koel- en/of vrieskast voldoende koud is kunnen de levensmiddelen worden teruggeplaatst.
Je koelkast schoonmaken niet het leukste klusje, maar voorlopig ben jij er weer klaar mee en heb je weer een schoon en fris apparaat waarin je veilig je verse voedsel kunt bewaren!
Heb je vragen over hoe je het beste je koelkast kunt schoonmaken? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.