Je kent waarschijnlijk de (stille) niet-mousserende wijnen en de mousserende wijnen. Maar soms gebeurt het dat wijnen niet in een van deze categorieën vallen… Deze wijnen zijn enkel een beetje sprankelend. Hoe komen die bubbels in de wijn?
Een wijn mag dus lichtjes sprankelen. De Europese wijnwetgeving maakt duidelijk onderscheid tussen mousserende wijn en (sprankelende) semi-mousserende wijn. Volgens de EU-regelgeving moet de koolstofdioxidedruk van een semi-mousserende wijn tussen 1 bar en maximaal 2,5 bar liggen. Deze wijn bevat iets minder “bubbels”. Veel van de minder verfijnde prosecco’s vallen in deze categorie en worden ook “frizzante” genoemd. We spreken van een echte mousserende wijn als de koolstofdioxidedruk minstens 3 bar is. Meer hierover lees je in dit andere artikel over mousserende wijn.
Een lichte bubbel is niet ongewoon in een gewone wijn
Wanneer het druivensap fermenteert om wijn te worden wordt niet alleen suiker omgezet in alcohol, maar ontstaat er ook een grote hoeveelheid koolstofdioxide (CO2). In een vat van duizend liter traditionele witte wijn kan ongeveer 45 tot 50 kubieke meter CO2 worden gevormd tijdens het fermentatieproces. Het grootste deel van dit gas ontsnapt meestal onmiddellijk door het spongat. Een spongat is de opening van een (houten) vat, waarlangs het vat gevuld wordt. Slechts een zeer klein deel van deze koolstofdioxide lost op in de wijn en verdwijnt als de jonge wijn rijpt in het vat.
Maar als de alcoholische fermentatie en het rijpingsproces plaats vinden in vaten van RVS in plaats van hout, dan kan het gas niet zo gemakkelijk ontsnappen. Hierdoor blijft er meer CO2 achter in de wijn. Als die wijn bovendien ook nog eens vlak na het fermentatieproces wordt gebotteld in plaats van te rijpen in het vat, dan kunnen er wat CO2 bubbels opduiken in het glas. Vaak doen wijnmakers dat opzettelijk om nieuwe wijn een bijzonder fris gevoel in de mond mee te geven.
Bubbels kunnen ook wijzen op fouten in de wijn
Naast dit volkomen gewenste sprankeleffect, kunnen bubbels ook wijzen op fouten in de wijn die in dat geval niets te maken hebben met de versheid van het druivensap. Een gebrekkige hygiëne kan er bijvoorbeeld toe leiden dat de fermentatie na het bottelen opnieuw op gang komt in de fles. Hierdoor ontstaan er later alsnog bubbels in de wijn. Het is ook mogelijk dat een secundaire gisting een muffe geur produceert die doet denken aan zuurkool.
Heb je vragen over wijn? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.