Champagne werd lang beschouwd als de meest exclusieve van alle mousserende wijnen. Zoals alle wijnkenners wel weten verwijst deze term naar de herkomst van de wijnen die uit de Champagnestreek ten oosten van Parijs komen. De generieke term ‘mousserend’ daarentegen wordt vaak verkeerd gebruikt – zelfs door ervaren liefhebbers – om alles wat verder nog bruist in een glas aan te duiden!

Prosecco, champagne

Europese wijnwetten leggen duidelijke verschillen vast tussen de mousserende wijnen in het aanbod. Ten eerste is er een fundamenteel verschil tussen mousserende wijnen en semi-mousserende wijnen op het vlak van koolstofdioxidedruk: volgens de EU-regulering zijn semi-mousserende wijnen producten die een koolstofdioxidedruk van minstens 1 bar en maximaal 2,5 bar hebben, dat wil zeggen dat ze wat minder schuimen. Veel van de simpelere Prosecco-wijnen vallen bijvoorbeeld in de categorie van semi-mousserende wijn, ze worden daarom als ‘frizzante’ bestempeld.

Mousserende wijn

Wanneer mogen we “mousserende wijn” zeggen?

Een echte mousserende wijn moet een koolstofdioxidedruk van minstens 3 bar hebben. Dit maakt het echter nog geen ‘kwaliteitswijn’. Mousserende kwaliteitswijnen moeten aan nog meer strenge productiegerelateerde voorwaarden voldoen. Zo moeten ze bijvoorbeeld zijn bewaard voor een vereiste minimumperiode en moeten ze een alcoholgehalte van minstens 10% hebben.

Bovendien moet de koolstofdioxide-inhoud van mousserende kwaliteitswijnen worden gecreëerd door middel van een tweede gisting waar die bij simpelere mousserende wijnen vaak gewoon aan de tank wordt toegevoegd. Prosecco kan daarom alleen een ‘kwaliteitswijn’ worden genoemd als hij aan al deze voorwaarden voldoet. Als dat zo is, zal hij ‘spumante’ worden genoemd op zijn label in plaats van ‘frizzante’.

Ideaal geserveerd

Wist je trouwens dat een fles champagne of mousserende wijn eigenlijk niet mag knallen als je hem open maakt? Je leest daar alles over in onze 10 tips voor het serveren van mousserende wijn en champagne!

 

 

Heb je vragen over wijn? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.