Er bestaan veel mythes over gezond eten en drinken. Deze mythes zijn overal op internet te vinden, maar kloppen ze wel? We hebben een aantal populaire mythes uitgekozen, onderzocht en zullen ze hierbij ontkrachten …

Mythe 1: Eet niet na 18 uur

mythe eten na zes uur

De huidige opvatting is: een calorie is een calorie. Het moment waarop je iets eet of drinkt heeft weinig tot geen invloed op je gewicht. De gulden regel is wel om 3 tot 4 uur voordat je gaat slapen geen zware maaltijd meer te eten. Ga je bijvoorbeeld om 22:00 uur slapen? Eet dan liever niet na 18:00 uur. Zorg er wel voor dat je geen honger lijdt. Wees redelijk voor jezelf: snacks in kleine porties zijn een uitstekende manier om je zin in eten onder controle te houden en niet in verleiding te komen een hele beker ijs naar binnen te werken. Het is belangrijk met mate te eten en jezelf niet uit te hongeren!

Mythe 2: Van chocolade kom je aan

mythe chocolade

Dit is een van de meest tijdloze mythes! Chocolade bevat inderdaad veel calorieën, maar de koolhydraten die ze bevatten worden snel verteerd en verbruikt door ons lichaam. Je kunt het beste kiezen voor pure chocolade omdat deze antioxidanten en minder suiker bevat. Het is zeker niet slecht om te genieten van een stukje chocolade, zolang je dit maar met mate doet.

 

Mythe 3: Drink 2 liter water per dag

Er is geen enkele wetenschappelijke studie die dit bevestigt. Je noodzakelijke hydratatie is heel persoonlijk. Er bestaat geen nauwkeurige aanbeveling voor de dagelijkse hoeveelheid water die een mens nodig heeft. Wat je het beste kunt doen? Luister naar je lichaam! Je lichaam werkt niet volgens een timer en zal zelf laten weten wanneer het tijd is voor een glas water!  Als je dorst hebt, moet je drinken. Pas dit wel aan de omstandigheden aan, tijdens sporten en als het warm is, heeft je lichaam veel vocht nodig.

 

Mythe 4: Drink niet meer dan één kop koffie per dag

mythe koffie drinken

Er zijn veel mensen die geloven dat het drinken van meer dan één kop koffie per dag schadelijk is. Slapeloosheid, prikkelbaarheid en hartkloppingen worden allemaal toegeschreven aan koffie (met cafeïne). Cafeïne is van nature een opwekkend middel. Wanneer je koffie drinkt, wordt de cafeïne bijna onmiddellijk opgenomen door je lichaam. Na 4 tot 5 uur is het uit je systeem. Het is absoluut geen probleem om de hele dag door koffie te drinken, maar doe dit met mate. Let wel op hoeveel suiker je in je koffie doet! Net als bij mythe 1 is het verstandig 3 tot 4 uur voor het slapen geen koffie meer te drinken.

 

Mythe 5: Bruine suiker is gezonder dan witte suiker

mythe suiker

Bruine suiker is suiker met melasse. Melasse is een zoetstof die wordt gevormd als een bijproduct van het suikerbereidingsproces. Witte suiker is gewoon geraffineerde suiker. Alle kristalsuikers hebben min of meer dezelfde voedingswaarden en bevatten ongeveer hetzelfde aantal calorieën. Je moet dus vooral op je suikerinname letten. Er is geen gezonde suiker. Welke suiker je gebruikt, hangt vooral af van je persoonlijke smaak en waarvoor je de suiker gebruikt.

 

Mythe 6: Diepvriesfruit en -groenten zijn minder voedzaam

mythe diepvriesgroenten

Diepgevroren groenten en fruit kunnen even voedzaam zijn als de verse variant. Belangrijk is wel dat ze direct na de oogst correct worden ingevroren. Supersnel invriezen zorgt ervoor dat bevroren voedsel het merendeel van zijn voedingsstoffen behoudt. Meer informatie hierover vind je in dit artikel.

Je kunt ook zelf je Liebherr-koelkast gebruiken om goed in te vriezen! Na activering van de SuperFrost-functie wordt de temperatuur in het vriesvak verlaagd tot -32°C. Onder deze omstandigheden worden groenten en fruit snel bevroren en behouden ze een maximale hoeveelheid voedingsstoffen. De SuperFrost-functie wordt na het invriezen automatisch weer uitgeschakeld.

 

Mythe 7: Rauwe groenten zijn gezonder dan gekookte

mythe rauwe groenten

Het leuke aan groenten is dat de meeste groenten zowel rauw als gekookt lekker zijn. Je kiest op basis van je persoonlijke voorkeur en je kunt dus geen verkeerde keuze maken. Het koken van groenten biedt wel een voordeel: door het koken of, nog beter, het stomen van groenten blijven de antioxiderende eigenschappen beter behouden

Heb je vragen of opmerkingen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.