Bereiding

Stap: 1/12

De rijst in een zeef met koud water afspoelen, tot hij schoon is. Ongeveer 20 minuten uit laten lekken en dan in een pan met 250 ml water aan de kook brengen.

Stap: 2/12

2 minuten open laten koken, dan het gas uitschakelen en de rijst afgedekt 20 minuten op het fornuis laten staan. De pan van het fornuis nemen, deksel eraf halen en bedekt met een afdroogdoek 10 minuten laten staan. De rijst in een schotel doen, met azijnmix begieten en ongeveer 30 minuten op kamer temperatuur af laten koelen.

Stap: 3/12

In de tussentijd de rijstazijn en de mirin met suiker en 1 tl zout in een kleine pan verwarmen (net niet laten koken). Goed doorroeren zodat de suiker en het zout goed oplossen.

Stap: 4/12

Mineraalwater, ei, wijn of bouillon met meel, paprikapoeder en 1 mespuntje zout in een kleine schaal met een garde doorelkaar mengen. Het deeg in een lage rechthoekige ovenschaal doen en afgedekt 20 minuten lang koud zetten.

Stap: 5/12

In de tussentijd de uien schillen en in zeer dunne reepjes snijden. De tonijn afspoelen, droog deppen en in smalle reepjes snijden.

Stap: 6/12

De koriander wassen, droog schudden, de blaadjes van de steel trekken en fijn hakken. Koriander met roomkaas en wasabi in een kleine kom doorelkaar roeren.

Stap: 7/12

De zeewier bladen door de helft snijden. 1 helft op een sushimatje leggen en met 1/4 van de rijst bedekken, daar op letten dat een klein stukje van de bovenste rand vrij blijft.

Stap: 8/12

1/4 van de roomkaas met een lepel op het onderste 1/3 deel van de rijst verdelen.

Stap: 9/12

Een paar tonijnstukjes en uienreepjes erop leggen.

Stap: 10/12

Met het matje tot een vaste rol vormen en dit proces herhalen om nog 3 rollen te maken.

Stap: 11/12

De deeg uit de koelkast halen en goed doorroeren. In een andere pan olie verhitten totdat er bubbeltjes ontstaan als je er een spatel in houdt. De sushi rollen door het deeg halen en direct in de hete olie leggen.

Stap: 12/12

3-4 minuten lichtbruin frituren, eruit halen en op keukenpapier uit laten lekken. Elke rol in 8 stukjes snijden en voor het serveren op een plaat leggen. Sushi-gember en sojasaus erbij serveren.