Ons favoriete zomerfruit is de aardbei, geliefd door jong en oud. In Europa is het aardbeienseizoen nu in volle gang (juni-september). Laten we eens kijken wat deze kleine zomerkoninkjes te bieden hebben en hoe je aardbeien het beste kunt bewaren.

Aardbeien

Geschiedenis van de aardbei

Het zal je misschien verbazen, maar onze voorouders in het stenen tijdperk kenden al aardbeien. Al was dit een kleinere variant dan het fruit dat we nu kennen. Het duurde echter tot ergens in de 14e tot 15e eeuw voordat de aardbei in kleine vruchtentuinen in Frankrijk en Engeland werd verbouwd.  In die tijd werden ze vooral gebruik als sierplant en voor medicinaal gebruik. Pas in de 17e eeuw werd de vrucht zoals we die vandaag de dag kennen vanuit Canada in Europa geïntroduceerd.

Hierna steeg de populariteit van de aardbei snel. Sinds halverwege de 18e eeuw is de vrucht onverminderd populair gebleven.

Lekker en gezond

Zodra het aardbeienseizoen van start gaat in juni is het moeilijk deze heerlijke rode verleidingen te weerstaan. En dat hoeft ook helemaal niet, want aardbeien zijn echte vitaminebommetjes. Ze hebben een hoger vitamine C-gehalte dan sinaasappelen en citroenen en zijn rijk aan mineralen als calcium, ijzer en zink. Bovendien zijn aardbeien met 32 calorieën per 100 g (niet bestrooid met suiker) een caloriearme verwennerij.

Hoewel een aardbei voor 90% uit water bestaan bevat de vrucht toch veel smaak. De resterende 10% bevat dus de krachtige smaak en voedingstoffen. Hoe meer zon de vruchten tijdens het rijpen krijgen, hoe groter het gehalte aan fruitzuren, fructose en aromatische stoffen; de geheime ingrediënten die ze zo lekker maken.

Aardbeien

Houd aardbeien langer vers

De best smakende aardbeien zijn degene die direct na het oogsten worden gegeten. Na slechts een paar uur beginnen de aardbeien hun smaak te verliezen. Zodra de aardbeien zijn geoogst moeten ze zo snel mogelijk koel worden bewaard. Voor het beste resultaat moeten ze eerst worden gewassen en op een dienblad met keukenrol worden gelegd.

In de koelkast zijn aardbeien 1 tot 2 dagen houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Bewaar ze dan in de BioFresh van Liebherr. Bij een hoge luchtvochtigheid en een temperatuur van net boven de 0°C kunnen ze wel tot 7 dagen worden bewaard!

Let wel op, rijpe aardbeien zijn zeer gevoelig voor beschadigingen en druk. Beschadigingen aan de vrucht hebben een nadelige invloed op de smaak, het gehalte aan voedingstoffen en de vorm. Zorg er daarom voor dat je aardbeien niet onderop in je koelkast liggen!

Aardbeien invriezen

Hoewel aardbeien bevroren tot wel twee jaar kunnen worden bewaard, is het onvermijdelijk dat het uiterlijk, vanwege het hoge vochtgehalte, te lijden heeft tijdens het ontdooien. Aardbeien uit de vriezer zijn daarom niet ideaal om te gebruiken als decoratie. Onze tip: was de aardbeien voor het invriezen maar houd er rekening mee dat aardbeien niet van koude douches of directe waterstralen houden. Aardbeien maak je het beste schoon in een kom met water om ze daarna op een schaal te drogen. Dan moet wel het kroontje worden verwijderd anders gaat er smaak verloren.

Invriesplateau Liebherr

Invriesplateau

Je kunt aardbeien en andere kleine vruchten het beste invriezen op een invriesplateau. Ze blijven dan niet aan elkaar plakken en kunnen na het invriezen gemakkelijk geportioneerd en verpakt worden. Spreid de aardbeien goed uit zodat ze elkaar niet raken. Invriezen duurt 10 tot 12 uur. Na het invriezen moeten de aardbeien luchtdicht verpakt worden, anders kunnen ze vanwege hun hoge vochtgehalte uitdrogen. Beschadigde vruchten kun je beter niet invriezen omdat deze de andere vruchten kunnen aantasten.

De aardbei is een gevoelige vrucht die je voorzichtig en op de juiste manier moet behandelen. Maar  omhels het aardbeienseizoen zolang het duurt! Bak die taart, maak een heerlijke fruitsalade of Pavlova en geniet ervan!

 

Wat is jouw favoriete recept met aarbeien? Of heb je vragen over het bewaren of invriezen van fruit? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.