De bedrijfskoelkast: de plek voor je lunch, misschien ook wel ontbijt of diner, en tussendoortjes die jou en je collega’s de hele dag productief houden. Maar soms ook een enorme bron van ergernis als het gaat om netheid en hygiëne. Met deze zeven tips voorkom je ergernissen en maagklachten!

 

De paprika was slechts herkenbaar aan zijn steel. De rest gecamoufleerd door een grote donzen bed van schimmel.

bedrijfskoelkast schimmel

Als je een bedrijfskoelkast deelt met je collega’s ken je ongetwijfeld de problemen die daarbij komen kijken. Voedingsmiddelen waarvan niemand weet van wie ze zijn, inhoud die niet meer te herkennen is, verouderd voedsel, gemorste spullen en zo kan de lijst nog wel even door. Wij hebben een aantal tips voor je om een afdelingsoorlog te voorkomen.

Tip 1: Verdeel de ruimte

Herkenbaar? Waar de receptioniste slechts een klein plekje voor haar salade gebruikt, neemt de kantoormanager met zijn ham- en kaasverpakking en tal van Tupperware bakjes de halve koelkast in. Om ergernissen te voorkomen is het daarom belangrijk dat iedere gebruiker zijn uiterste best doet om het netjes te houden door slechts een klein plekje ruimte in te nemen. Tenslotte, ‘de vraag aan ruimte’ kan onder de collega’s een enorme wrijving veroorzaken.

Tip 2: Ruim na morsen zo snel mogelijk op

Het is niet te voorkomen dat er zo nu en dan iets lekt of wordt gemorst. Het ergste wat je dan kan doen is negeren. Zoals het spreekwoord luidt: horen, zien en zwijgen. Het motto moet zijn: wie knoeit, ruimt het op. Niemand mag verzaken! Iedereen wordt geacht zijn rommel direct op te ruimen en schoon te maken.

Tip 3: Maak regelmatig schoon

Een schoonmaakplan helpt ervoor te zorgen dat de koelkast regelmatig wordt schoongemaakt, zodat het niet altijd dezelfde personen zijn die de verantwoording moeten nemen voor een nette en hygiënische koelkast. Een grondige reiniging wordt één keer in de vier weken aanbevolen waarbij verlopen en ongedefinieerde levensmiddelen direct naar vuilnisbak worden verwezen.

Tip 4: Gooi eten dat van niemand is weg

Overgebleven voedsel waarvan niet bekend is van wie het is moet tijdens de maandelijkse schoonmaakbeurt direct worden weggegooid. Als etenswaren beginnen te schimmelen, te ruiken of anderszins een gezondheidsrisico vormen moet er direct actie ondernomen worden door de spullen weg te gooien.

bedrijfskoelkast wegggooien

Tip 5: Blijf van het eten van je collega af

Het is een gegeven dat je alleen eet wat je zelf in de koelkast gezet hebt. Het wordt niet gewaardeerd als je jezelf helpt aan het eten van een collega. Dit is niet alleen respectloos het is ook stelen. Een label met een naam of een leuke cryptische omschrijving doet wonderen en voorkomt conflicten.

Tip 6: Bewaar niet te veel

De bedrijfskoelkast is voor iedereen. Sla daarom niet voor de hele week aan eten op. Ten eerste vergeet je snel wat je allemaal hebt liggen en ten tweede is het in strijd met tip 1. De vuistregel: bewaar alleen eten voor één, misschien twee dagen, en breng pas nieuw mee als de eerste portie op is. Heb je nog iets over, biedt het je collega’s aan want wellicht is dat laatste stukje cheesecake simpelweg te lekker om weg te gooien.

bedrijfskoelkast schendingen

 

Tip 7: Schendingen? Bespreek het met je collega’s

Door rekening met elkaar te houden en je aan de regels en het schoonmaakplan te houden kunnen discussies worden voorkomen. Overtreders moeten vriendelijk doch streng op hun overtreding gewezen worden. In het geval van stelselmatige overtredingen moeten er maatregelen genomen worden. Sancties voor overtreders kunnen zijn: een traktatie voor het hele team of een extra schoonmaakdienst.

 

Wat denk jij? Heb jij nog ideeën om te voorkomen dat de koelkast in jouw bedrijf een slagveld wordt? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.