Niet elke schimmel is dezelfde. Terwijl de schimmel in de blauwe schimmelkaas bijvoorbeeld volledig ongevaarlijk en zelfs gewild is, is de schimmel bij bedorven levensmiddelen niet alleen afschuwelijk maar vooral schadelijk voor de gezondheid. Waarom beschimmelen levensmiddelen en hoe kan dit worden vermeden?

schimmel brood

Het brood weer beschimmeld, vervelend! Na een paar dagen in de broodtrommel heeft zich opnieuw een onsmakelijke “dons” gevormd. Wat moet ik doen? Hoewel schimmels geen gelijkenissen hebben met champignons of gisten, behoren ze tot dezelfde groep. Vandaag de dag zijn er enkele duizenden soorten bekend. En ze gedijen op nagenoeg elk levensmiddel. De beste omstandigheden voor schimmels zijn te vinden op plaatsen waar het warm en vochtig is.

Eigenlijk zijn schimmellichamen niet giftig. Bij consumptie smaken ze alleen wat muf. Maar onder bepaalde omstandigheden vormen zich stofwisselingsproducten, schimmelgiffen, het zogenaamde “Mykotoxine“, die voor mens en dier giftig kunnen zijn. Bekende schimmels die kankerverwekkend zijn: Aflatoxine B1 en Ochratoxine A.

Wie dus geen risico wil lopen, gooit beschimmelde levensmiddelen altijd onmiddellijk weg. De schimmelgiffen kunnen tot ziektes leiden en zich in het vet of de inwendige organen nestelen. Door de consumptie kunnen ze dus ook in de mens terechtkomen. Over het algemeen verlopen chemische en biologische processen trager wanneer het koeler is. Daarom moeten bepaalde levensmiddelen ook in de koelkast worden bewaard.

schimmel fruit

Hoe groeien schimmels?

Het gekleurde en zichtbare deel van de schimmel is de vermenigvuldigingswerkplaats van de schimmel. De ronde sporen (conidia) worden daarbij via de lucht verspreid of door de mens overgedragen. Als de sporen dan een geschikte ondergrond vinden, begint deze te kiemen en groeit in het levensmiddel. Het lange en smalle schimmellichaam groeit dan bijna onzichtbaar. Na enkele dagen komen de sporen uiteindelijk aan het oppervlak en is het resultaat schimmel zichtbaar! Dit betekent echter ook dat zelfs wanneer de zichtbare schimmel wordt verwijderd, het levensmiddel meestal niet meer veilig is. Bij schimmelvorming moeten levensmiddelen dus altijd volledig worden weggegooid.

Zo blijven je levensmiddelen lang beschermd tegen schimmel

  • Let er bij de aankoop op dat de levensmiddelen niet reeds beschimmeld zijn.
  • Bewaar producten die vatbaar zijn voor schimmel op een koele en droge plek.
  • Koop alleen vers fruit en groenten zonder gekneusde plekken en bewaar ze onder de juiste omstandigheden.
  • Koop alleen producten in onbeschadigde verpakkingen.
  • Let bij de aankoop op de houdbaarheidsdatum.
  • Aangesneden of fijngemalen levensmiddelen moeten worden ingepakt en snel worden geconsumeerd. De reden: door het grote oppervlak worden ze door veel zuurstof omgeven, wat schimmelvorming bevordert.
  • Plaats verse levensmiddelen zo snel mogelijk na aanschaf in de koelkast, of beter nog; in de BioFresh zone.
  • Reinig je keukenapparatuur, koelkast en voorraadkasten regelmatig en laat die goed drogen.
  • Beschimmelde levensmiddelen horen in principe thuis bij het afval of op de composthoop.
  • Bewaardozen waarin beschimmelde producten werden bewaard, moeten in alle gevallen grondig worden gereinigd.

Heb je vragen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.