Blauwe bessen hebben de afgelopen jaren de reputatie van “superfood” opgebouwd en de verkoop van de bessen blijft stijgen. Waarom zijn deze blauwe vruchten zo goed voor je? Of is het slechts een mediahype?

blauwe bessen

Superfood of hype?

Blauwe bessen bevatten een groot aantal waardevolle voedingsstoffen zoals vitamine C, antioxidanten en flavonoïden. Deze stoffen hebben allerlei positieve effecten op het lichaam. De zoete bessen bevatten daarnaast weinig calorieën, ongeveer 36 kcal per 100 gram. Supergezond en een echte superfood, toch?

Nou, niet helemaal. Blauwe bessen zijn daarmee helemaal niet gezonder dan andere fruitsoorten. Alle fruitsoorten bevatten gezonde voedingsstoffen, de een wat meer dan de ander. Een portie blauwe bessen bevat bijvoorbeeld meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat weer meer eiwit.

Lekker variëren

Voor een goede mix van vitamines en mineralen is het belangrijk om te variëren met fruitsoorten. Het is prima als je elke dag ontbijt met yoghurt, muesli en blauwe bessen, maar kies dan in de loop van de dag voor een andere soort fruit. Zorg ervoor dat je dagelijks twee stuks fruit en 250 gram groente eet om de kans op chronische ziekten te verlagen.

Veelzijdige vruchten

Blauwe bessen zijn niet alleen gezond, ze zijn bovendien enorm veelzijdig. Je kunt ze gebruiken als ingrediënt in muffins, op de pannenkoek, om vruchtenjam van te maken of als topping op je yoghurt en ontbijtgranen. Natuurlijk zijn ze ook heerlijk om tussendoor te eten en je trek te stillen met wat gezonds. En dankzij de aantrekkelijke violetblauwe kleur gebruiken veel koks de bessen als garnering.

De beste manier om blauwe bessen te bewaren

Zorg dat je de bessen na het kopen of oogsten voorzichtig vervoert, want ze zijn erg kwetsbaar. Bewaar ze bij thuiskomst altijd direct in de koelkast. In de koelkast zijn blauwe bessen maximaal vier dagen te bewaren. Heb je een koelkast met BioFresh? In dat geval blijven ze tot wel negen dagen vers!

blauwe bessen invriezen

Je kunt blauwe bessen ook goed invriezen. Je kunt bosvruchten en andere kleine vruchten het beste invriezen op een invriesplateau. Ze blijven dan niet aan elkaar plakken en kunnen na het invriezen gemakkelijk geportioneerd en verpakt worden. Spreid de vruchten goed uit zodat ze elkaar niet raken. Invriezen duurt 10 tot 12 uur. Na het invriezen moeten de bessen luchtdicht verpakt worden, anders kunnen ze vanwege hun hoge vochtgehalte uitdrogen.

 

Hoe eet jij blauwe bessen het liefst? Of heb je vragen over het bewaren of invriezen van fruit? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.