Broccoli is een van de meest gezonde groene groenten. De groente zit boordevol vitaminen, mineralen en vezels en bevat juist weinig calorieën. En, niet onbelangrijk, de groente is bovendien lekker en op veel verschillende manieren in de lekkerste recepten te gebruiken!

Volgens recent onderzoek is broccoli de enige echte supergroente. Zo is de groente goed voor je hart en je ogen en zou de groente zelfs preventief tegen kanker werken. Daarnaast helpt broccoli je darmbacteriën gezond te houden en zorgt de groente voor je immuunsysteem.

Goed bewaren: cruciaal voor vitamines en voedingswaarde

Alle groenten en fruit ademen, ook na de oogst. Dit wordt ook wel respiratie genoemd. Verse broccoli heeft een zeer hoge respiratiewaarde en heeft daarom de neiging om snel uit te drogen en te bederven als deze te warm wordt bewaard.

Zorg er daarom voor dat je de broccoli koel bewaart. In de koelkast hou je de groenten dan maximaal 5 dagen vers. Heb je een Liebherr koelkast met BioFresh? Bij een temperatuur van net boven 0°C en een hoge luchtvochtigheid blijft een broccoli nog veel langer vers: tot wel 13 dagen!

Goede kwaliteit broccoli heeft een donkergroene tot blauwachtige kleur en ziet er stevig uit.  Als een broccoli een geelgroene kleur heeft en uitgedroogd is, dan is deze waarschijnlijk niet op de goede manier bewaard. De meeste van de waardevolle vitamines en voedingswaarden zijn dan verloren gegaan.

broccoli

Broccoli bereiden

Je kunt broccoli op veel manieren bereiden: je kunt de groente koken, stomen, bakken of in de magnetron bereiden. Broccoli is trouwens ook prima rauw te eten!

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat in water oplosbare voedingsstoffen, zoals vitamine C en mineralen, grotendeels worden geconserveerd door stomen, maar verloren gaan als de groente in water wordt gekookt. Als je broccoli kookt, halveer dan de grotere stelen en laat de koppen uit het water steken. Kook ze in een pan zonder deksel tot ze gaar zijn (de kooktijd is afhankelijk van de grootte van de roosjes). Let wel goed op! Broccoli wordt snel te gaar waardoor het te zacht of zelfs papperig wordt.

Oogst je je eigen groenten uit je (moes)tuin? Week de broccoli dan eerst 10 minuten in zout water. Op deze manier kun je snel en veilig eventuele insecten verwijderen.

 

Heb je vragen of opmerkingen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.