In een prettige leefomgeving als de keuken, wil je niet gehinderd worden door het geluid van huishoudelijke apparaten. Een laag geluidsniveau is daarom een belangrijk onderdeel bij de ontwikkeling van een nieuwe koelkast. Maar waarom maakt een koelkast eigenlijk geluid? En wat doet Liebherr eraan om de koelkast zo stil mogelijk te maken?

Waarom maakt een koelkast geluid?

Dat een koelkast wat geluid maakt, is heel normaal. Maar het verhaal is tegenwoordig wel complexer dan vroeger. Vroeger had een koelkast alleen een compressor en een thermostaat. Deze thermostaat vertelde van tijd tot tijd wanneer de compressor moest draaien om de temperatuur constant te houden, relatief simpel dus.

Tegenwoordig bevatten de meeste koelkasten veel meer technologie. Dit maakt de koelkast veel praktischer en zuiniger, maar deze technologie kan geluid veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een NoFrost-module met automatisch ontdooisysteem. Dat wil overigens niet zeggen dat modellen met NoFrost persé meer geluid maken, het geluidsniveau is afhankelijk van model.

Bovendien wordt in moderne koelkasten gebruik gemaakt van een milieuvriendelijk koelmiddel. Dit koelmiddel is in koude toestand vloeibaar. Tijdens de koelcyclus ondergaat het koelmiddel temperatuurveranderingen van +80°C tot -45°C en wordt dit koelmiddel tijdelijk gasvormig. Door de verschillende fysieke processen die plaats vinden (verdampen, uitzetten, inkrimpen etc.) kunnen specifieke sissende en borrelende geluiden ontstaan. Bij de oude, milieuonvriendelijke, koelmiddelen was dit overigens ook hoorbaar, maar klonk het als gevolg van andere drukverhoudingen anders.

Hoe vermindert Liebherr geluid?

De ontwikkelaars bij Liebherr zijn continu bezig om de geluiden van een koelkast te minimaliseren en om de apparaten zo stil mogelijk te maken. In speciale testruimtes worden nieuwe koelkasten aan verschillende tests onderworpen om vast te stellen waar de geluiden vandaan komen, vervolgens worden er maatregelen genomen deze geluiden te verminderen.

Geluid testen Liebherr

Er zijn verschillende manieren waarop Liebherr geluiden minimaliseert, je kunt bijvoorbeeld denken aan:

Toerental gestuurde compressoren*

Conventionele compressoren draaien met ongeveer 3000 toeren per minuut. Toerental gestuurde compressoren draaien normaal tussen de 1000 en 1600 toeren per minuut. De lagere snelheid zorgt voor minder geluid en een lager verbruik.

Toerental gestuurde ventilatoren*

Net als bij de compressoren, zijn ook de ventilatoren toerental gestuurd. Ze draaien op een zo laag mogelijke snelheid waarbij de temperatuur in de koelkast nog gelijkmatig blijft.

R600 koelmiddel*

Liebherr is ’s werelds eerste fabrikant die Butaan (R600) als koelmiddel gebruikt in hun koelkasten. Dit milieuvriendelijke koelmiddel bereikt in vergelijking met het vorige type koelmiddel dezelfde temperatuur bij een lagere druk. Het koelsysteem kan hierdoor met minder energie werken, wat op zijn beurt het geluid vermindert. Door het gebruik van dit type koelmiddel wordt een koelkast tot 1,5 dB(A) stiller.

Niet alleen in testruimtes gemeten

Om de apparaten zo stil mogelijk te maken worden alle nieuwe apparaten ook buiten de speciale ruimtes getest door een “geluidsjury”. Deze groep mensen bestaat uit medewerkers vanuit alle afdelingen van Liebherr, dus niet alleen technici. Zij beoordelen in dagelijkse situaties hoe zij het geluid van een apparaat ervaren en op welke vlakken er nog verbetering te behalen valt. Op deze manier wordt ook goed gekeken hoe wij geluid ervaren. Dit zegt vaak meer dan alleen de meetgegevens.

De stilste apparaten in hun klasse

Liebehrr ICP 2924

Alle inbouw koel-/vriescombinaties met SmartFrost hebben een zeer laag geluidsniveau tussen de 33 en 35 dB(A). De compacte ICP 2924 is met slechts 33 dB(A) de allerstilste inbouw koel-/vriescombinatie op de markt.

 

Liebherr EWTgb 2383

De EWTgb 2383 is onze meest stille inbouw wijnklimaatkast en is met een geluidsniveau van 32 dB(A) aanzienlijk stiller dan vergelijkbare wijnklimaatkasten.

 

Liebherr CBNef 4835

Alle vrijstaande BluPerformance koel-/vriescombinaties met NoFrost hebben een zeer laag geluidsniveau. De CBNef 4835 is de stilste uit het assortiment, deze heeft een geluidsniveau van slechts 34 dB(A).

 

Heb je vragen over onze producten? Of kun je wat hulp gebruiken bij het uitzoeken van een nieuwe koelkast? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.

 

*Het verschilt per model welke technieken er zijn toegepast.