‘Er was eens…’ Een bekend begin van sprookjes, maar het kan ook makkelijk het begin zijn van het verhaal over de koelkast. Heb je enig idee hoe men 100 jaar geleden zonder koelkast voedsel bewaarde? Wat ooit als een luxe werd beschouwd, is nu niet meer uit de keuken weg te denken.

Liebherr koelkast geschiedenis

Dus, ‘er was eens’… heel lang geleden een jager. Al het voedsel dat hij verzamelde werd direct opgegeten. Het idee van voedsel bewaren was in die tijd ver weg. Omdat onze voorouders hun nomadische levensstijl geleidelijk opgaven en niet meer continu op jacht waren, begon deze situatie te veranderen. Men ging zich settelen en moest manieren vinden om voedsel langer te bewaren. De meest gebruikte manieren in die tijd waren roken en pekelen.

In de middeleeuwen leverden nisjes in houten muren een zekere mate van koeling, net als beekjes, vijvers of zelf gegraven gaten in de grond. Kelders onder de huizen werden ook populair. Een kelder was in die tijd de ideale plek om bederfelijke etenswaren langer goed te houden. Daarnaast gebruikte men containers van hout of klei om voedsel te bewaren.

Ontwikkeling van de koelkast

William Cullen gaf in 1748 de eerste demonstratie van kunstmatige koeling aan de universiteit van Glasgow. Vervolgens werd de ijskast ontwikkelt en in 1834 op de markt gebracht. In 1859 was het Ferdinand Carré die verdere verfijning aanbracht maar tot dit moment waren koelkasten zeker niet standaard in particuliere huizen. De mensen vertrouwden eerder op ijsblokken voor koeling van hun voedsel. Hier komt ook de term “ijskast” vandaan welke nu nog steeds, verkeerd, wordt gebruikt. Carl von Linde, die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van de koelkast, zorgde in 1876 voor een transformatie in de huishoudens. Technische innovaties zorgden ervoor dat in 1930 de koelkast een standaard werd in Amerikaanse huishoudens.

Een koelkast scheelt tijd

In Europa bleven de koelkasten nog vele jaren een echt luxeproduct omdat ze te duur en te groot waren voor het gemiddelde huishouden. Bovendien hadden de meeste huishoudens nog geen elektriciteit. Veel dorpen en gemeenschappen vertrouwden op koelhuizen waar groente, fruit, vlees en andere soorten voedsel opgeslagen kon worden. Omdat dit simpelweg veel goedkoper was. In de jaren vijftig werden koelkasten pas echt populair. De koelkast, ook wel ‘women’s best friend’ genoemd, bood niet alleen vrouwen maar ook mannen vele voordelen. De koelkasten elimineerde de noodzaak om uren te moeten koken en de maaltijden werden veel gevarieerder.

Liebherr betreedt de koelkastmarkt

De allereerste Liebherr koelkast werd in 1954 geproduceerd. Op dat moment had 90% van de huishoudens nog steeds geen koelkast in huis. Hans Liebherr zag een kans om met kwalitatief hoogwaardige koelkasten succesvol de markt te betreden. Lees ook eens ons artikel over de ‘rijdende Liebherr etalage’ waarmee hij destijds de koelkasten aan het publiek toonde.

In de jaren zeventig bezat praktisch ieder huishouden een koelkast. In het begin waren dit vooral vrijstaande apparaten, maar later werden langzaam ook inbouwmodellen op de markt gebracht. Koelkasten met een vriesdeel volgden snel daarna. Door het continu verbeteren en ontwikkelen van nieuwe technologieën en innovaties ontwikkelde Liebherr zich geleidelijk tot koel- en vriesspecialist. Een mooi voorbeeld van zo’n nieuwe technologie is NoFrost, door Liebherr op de markt gebracht in 1987. Met NoFrost wordt ijsvorming in de vriezer voorkomen en behoort de tijdrovende klus van het ontdooien definitief tot het verleden.

Liebherr fabriek Ochsenhausen 1959

De eerste dagen van de koelkastenproductie bij Liebherr. De fabriek in Ochsenhausen in 1959

 

Langer vers met BioFresh

Na NoFrost bracht Liebherr in 1996 het gepatenteerde BioFresh op de markt. Een 0°C zone geïntegreerd in het koeldeel die garant staat voor een langere houdbaarheid van verse levensmiddelen. Apparaten met BioFresh bieden de mogelijkheid om groente, fruit, vlees, vis, kaas en zuivel tot 3x langer vers te houden dan in een normaal koeldeel. Verschillende soorten levensmiddelen vereisen verschillende temperaturen en luchtvochtigheid om smaak, textuur, vitaminen en mineralen te behouden. Zo zal een verse krop sla zal in de BioFresh-zone 13 dagen vers blijven tegenover 5 dagen in een normaal koeldeel.

Liebherr heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot marktleider op het gebied van design en energie-efficiëntie. Door gebruik te maken van milieuvriendelijke koelmiddelen (in 1993 waren alle Liebherr apparaten al CFK/HFK vrij), zeer efficiënte compressoren en nieuwe isolatiematerialen heeft Liebherr het grootste aanbod apparaten in de beste energieklassen A+++ en A+++-20%.

De eenvoudige koelkast is inmiddels meer dan alleen een kast om voedsel te bewaren. De koelkast is geleidelijk getransformeerd van puur functioneel naar een design statement in de keuken. De trend naar open keukens heeft ertoe bijgedragen dat koelkasten niet alleen meer in het wit te verkrijgen zijn. In klassiek edelstaal, modern BlackSteel of een felle kleur mag de hedendaagse koelkast zeker gezien worden. Ook kenmerken als LED lichtzuilen dragen bij aan het luxe gevoel in de moderne keuken.

De toekomst van de koelkast

Waar zal het allemaal eindigen? Hoe denk jij dat koelkasten zich in de toekomst zullen ontwikkelen? Zullen ze het bezoek aan de supermarkt overbodig maken omdat de koelkast, wanneer levensmiddelen op zijn, deze automatisch bij de supermarkt bestelt? In deze video kun je zien hoe Liebherr de toekomst voor zich ziet:

Wat er ook gebeurt het verhaal van de koelkast is nog lang niet voorbij, vele avonturen zullen nog volgen. Een ding is zeker: de productontwikkeling zal niet stoppen en Liebherr zal je blijven voorzien van innovatieve, slimme en superzuinige apparaten. Dus, ze leefden nog lang en….

 

Heb je vragen? Of heb jij (of misschien je ouders of opa en oma) een hele oude Liebherr koelkast? Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.