Goede wijnglazen zorgen ervoor dat je optimaal van de kwaliteit van wijn kunt genieten. En tegenwoordig zijn goede wijnglazen te koop voor relatief weinig geld. Maar hoe herken je een goed wijnglas? Er zijn vier zaken waar je op moet letten.

wijnglas

1. Materiaal

Goedkope wijnglazen zijn meestal gemaakt van normaal glas. Dit glas is gemaakt van een mengsel van zand, kalk en soda. Dit is hetzelfde glas dat ook wordt gebruikt voor bijvoorbeeld flessen en ramen. Een goed wijnglas is echter gemaakt van kristalglas. Bij kristalglas wordt de kalk in het mengsel om glas te maken deels vervangen door metaaloxiden om de eigenschappen van het materiaal aan te passen. In het verleden werd er lood aan het glas toegevoegd, tegenwoordig wordt dat nauwelijks meer gebruikt omdat loodkristal breekbaarder is.

Kristalglas is een stuk helderder dan normaal glas. Hierdoor kun je de kleur van de wijn goed beoordelen. Omdat kristalglas beter te bewerken is, is het glas een stuk dunner en blijft daardoor de temperatuur van de wijn beter op peil. Veel wijnkenners zweren bij kristalglas omdat de wijn aanmerkelijk verfijnder en expressiever tot zijn recht komt dan bij normaal glas.

2. Vorm

Bij hoogwaardige wijnglazen moet de bolling van het glas naar de rand toelopen, de grootste diameter van het glas mag dus niet op de rand liggen. Dit ontwerp, ook wel tulpvorm genoemd, zorgt ervoor dat de geur van de wijn zich concentreert op de rand van het glas en dat maakt een aangename walsbeweging mogelijk.  In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht hoeven hoogwaardige wijnglazen niet persé mondgeblazen te zijn. Vandaag de dag zijn er verschillende toonaangevende fabrikanten die machinegeblazen wijnglazen van hoge kwaliteit produceren, maar tegen een wat vriendelijkere prijs.

Iedere wijn vraagt om een specifieke vorm om de wijn optimaal tot zijn recht te laten komen. Lees alles over welk wijnglas je voor welke wijn gebruikt in dit artikel.

wijnglazen

3. Volume

Het volume van een glas moet altijd in redelijke verhouding staan tot de expressiviteit en complexiteit van de wijn. De smaak van een eenvoudige wijn zal in een te groot glas snel als vlak en “verloren” worden beschouwd. De smaak en geur van een volle wijn kan zich daarentegen niet volledig ontwikkelen in een te klein glas en zal daarom minder goed smaken dan in een glas van het juiste formaat.

4. De rand van het glas

Een bijzonder belangrijke, maar vaak vergeten, factor is de dikte van de rand van het glas. Bij goedkope glazen vind je meestal een dikke glasrand. Dit vermindert de smaakervaring en zorgt voor een verminderde nasmaak. Bij hoogwaardige wijnglazen heeft de rand van het glas geen verdikking. Dit zorgt er ook voor dat het glas prettiger op de lippen ligt.

 

Heb jij geïnvesteerd in goede wijnglazen? Of heb je vragen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.