Een goed wijnglas is onmisbaar als je optimaal van een wijn wilt genieten. Als je eenmaal hebt geïnvesteerd in een set glazen van goede kwaliteit, is het wel belangrijk dat je deze op de juiste manier behandelt en schoonmaakt. Maar hoe kun je dit het beste doen?

Wijnglazen schoonmaken

Tegenwoordig kunnen de beste wijnmakers het zich niet veroorloven om ook maar enig aspect van hygiëne met betrekking tot hun tanks, vaten, slangen en pompen te verwaarlozen. Hetzelfde zou moeten gelden voor iedereen die graag thuis van een goed glas wijn geniet. Aandacht voor de hygiëne van de glazen is heel belangrijk omdat alle onzuiverheden of residuen kunnen voorkomen dat je optimaal van de wijn kunt genieten.

Geen zorgen, zelfs dure wijnglazen kunnen gewoon in de vaatwasser!

Zorg ervoor dat je aan het einde van het wasprogramma de deur van de vaatwasser opent om de stoom te laten ontsnappen. Stoom kan nogal agressief zijn voor fijne wijnglazen en kan er op termijn voor zorgen dat je glazen mat uitslaan. Daarnaast is het belangrijk de glazen met de hand of in de vaatwasser goed na te spoelen om het eventuele residu van vaatwasmiddelen te verwijderen. Gebruik je een glansspoelmiddel in je vaatwasser? Zorg er dan voor dat deze geen sterke geur heeft. Gebruik altijd een schone droge theedoek als je de glazen afdroogt. Theedoeken die vochtig of al een keer gedroogd zijn kunnen een muf aroma op het glas achterlaten.

Wijnglazen in de vaatwasser

Zet de wijnglazen niet ondersteboven.

Als je wijnglazen in de kast bewaart, vermijd dan deze ondersteboven te plaatsen. Het glas kan dan niet meer ademen en de lucht in het glas kan oud en muf worden.

Een reinigingstip voor diegenen die rode wijn graag in een karaf laten decanteren: De beste manier om verkleuring en kalkafzetting uit de karaf te verwijderen is om de karaf te vullen met warm water, een of twee reinigingstabletten voor een kunstgebit toe te voegen en deze een nachtje te laten staan. Spoel de karaf goed af en deze zal er weer als nieuw uitzien!

 

Ben je benieuwd naar welk wijnglas je voor welke wijn moet gebruiken? Lees dan mijn artikel over wijnglazen.

 

Heb je vragen over wijnglazen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.