Goudse kaas, gorgonzola, parmezaan, geitenkaas of een van de vele andere soorten; voor de kaasliefhebbers is een leven zonder kaas nauwelijks voor te stellen. Maar wat is de juiste manier om kaas te bewaren om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten?

Alles over kaas

Kaas in de koelkast of vriezer?

Kaas is van zichzelf een methode van bewaren. Onze voorouders zouden het zuivelproduct al in de prehistorie toevallig hebben ontdekt en gebruikten het daarna om melk langer te kunnen bewaren. Sommige kazen kunnen tot wel maanden buiten de koelkast bewaard worden, maar dit geldt eigenlijk vooral voor hele kazen waarbij de schil de kaas beschermt. Een enkel stuk kaas of een roomkaas moet altijd in de koelkast worden bewaard.

Heb je een koelkast met BioFresh? Bewaar kaas dan in de DrySafe. Bij een temperatuur van net boven 0°C en een lage luchtvochtigheid zijn de omstandigheden perfect voor het lang bewaren van kaas. Het rijpingsproces wordt vertraagd en halfharde kazen zoals Goudse kaas of leerdammer zullen tot enkele weken vers blijven. Maar ook roomkazen of harde kazen kunnen langer bewaard worden dan in een normale koelkast!

Sommige soorten kaas, zoals harde kazen of roomkaas, zijn ook geschikt om in te vriezen. De kaas blijft bij -18°C makkelijk een paar maanden goed. Tip: bewaar parmezaan in de vriezer om de kaas makkelijk fijn te kunnen raspen voor over de pasta!

Kaas in BioFresh

Hoe zit het met schimmelgroei?

Als er schimmel op de kaas ontstaat is dit niet altijd een reden om de kaas weg te gooien. Bij harde kazen kun je het beschimmelde stuk wegsnijden, de rest van de kaas is dan nog prima te gebruiken. Zachtere kaas of roomkaas moet wel worden weggegooid als er schimmel op te zien is!

Daarnaast zijn er natuurlijk eetbare schimmels, denk aan munster of roquefort. Deze danken hun karakteristieke smaak juist aan de schimmels. Bij witte schimmelkazen wordt de schimmel toegevoegd aan de gestremde melk. Tijdens het rijpingsproces ontwikkelt de schimmel zich aan de buitenkant van kaas. Voorbeelden van witte schimmelkaas zijn camembert of brie.

Bij blauwschimmelkaas wordt de schimmel ook al toegevoegd tijdens de bereiding van de kaas, maar deze schimmel gaat pas werken onder invloed van zuurstof. Daarom worden er na een rustperiode gaten in de kaas geprikt. Hierdoor komt er zuurstof bij de kaas en zal de schimmel gaan groeien. Daarom hebben blauwschimmelkazen meestal blauwaders. De bekendste blauwe kazen zijn roquefort, stilton en gorgonzola.

Schimmelkaas

Goed verpakt…

Bewaar kaas altijd goed verpakt. Dit voorkomt dat de kaas uitdroogt. Wat voor verpakking je het beste kunt gebruiken, hangt af van de kaas. Voor halfharde kazen zoals Goudse kaas of leerdammer en harde kazen zoals parmezaan bestaat er speciaal kaaspapier. Dit papier zorgt ervoor dat de kaas kan blijven ademen. Als je kaas bij de kaasboer koopt, wordt het meestal in dit kaaspapier verpakt, het papier is soms ook verkrijgbaar bij supermarkten. Heb je geen kaaspapier? Gebruik dan huishoudfolie en prik hier wat gaatjes in met een mes.

Gesneden kaas kun je het beste bewaren in vetvrij papier of in een plastic bewaardoos. Zorg er wel voor dat er geen condens ontstaat in de verpakking en dat de kaas kan ademen.

Zachte kazen zoals brie of camembert kun je ook goed in kaaspapier bewaren. Verse kazen zoals mascarpone, feta, kwark en ricotta bewaar je het beste in de plastic verpakking waarin ze verkocht worden.

Kaas in plastic

… en goed geserveerd

Je kunt kaas het beste 20-30 minuten voor consumptie uit de koelkast en uit de verpakking halen. De smaak van kaas komt namelijk het beste tot zijn recht bij kamertemperatuur. Uitzonderingen zijn roomkaas en kwark, deze kunnen direct uit de koelkast gegeten of verwerkt worden.

Serveer je kaas op een plank? Gebruik dan een vurenhouten plank, het hout kan zowel vocht opnemen als afgeven wanneer dat nodig is.

Kaasplankje

 

Heb je vragen over het bewaren van kaas of over BioFresh? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.