We hebben een aantal interessante feiten en lekkere recepten voor je op een rij gezet. Wist je bijvoorbeeld dat makreel een reeks belangrijke voedingstoffen bevat?

De makreel is zelden alleen en leeft in grote scholen in vele oceanen over de hele wereld. De Atlantische makreel Scombur scombrus vind je op de Noordkaap, Europese Atlantische kust, Noordzee, westelijke Oostzee en de Middellandse zee. Er zijn echter meer dan 50 soorten makreel bekend die allemaal één ding gemeen hebben: als snelle zwemmers zijn ze altijd in beweging en leggen ze gigantische afstanden af. Sportief in het kwadraat!

makreel

Fit in de zee, voedingsrijk op je bord

Net zoals deze vissen zichzelf fit houden kunnen ze ook de gezondheid van de mens ondersteunen. De makreel bevat waardevolle eiwitten, vetten, belangrijke vitamines, mineralen en spoorelementen. Makreel is een vette vis en is een bijzonder goede bron van omega 3 vetzuren. Het gehalte vetzuren in makreel is zelfs hoger dan die in haring.

Een bijzonder fenomeen bij vissen is dat het vetgehalte in de loop van het jaar fluctueert. Vette vis heeft meestal een vetgehalte van meer dan tien procent. De biologische rijpheidscyclus van de vis heeft echter een enorme invloed op dit vetgehalte. In maart en april kan het gehalte vet slechts drie procent zijn maar in december ligt het vetgehalte rond de 35 procent.

Een hoog vetgehalte verhoogt de capaciteit van in vet oplosbare vitamines. Deze omvatten vitamine E, D, K, en A. In vis worden vooral grote hoeveelheden vitamine A en D aangetroffen. Overigens wordt vitamine D ook door ons lichaam aangemaakt met behulp van zonlicht. In de wintermaanden is er echter vaak een tekort aan zonlicht. Makreel biedt ons dan een grote voorraad vitamine D.

De makreel helpt ook bij een jodium tekort. Als zoutwatervis is het gehalte aan dit sporenelement bijzonder hoog. Onze schildklier heeft jodium nodig om zijn belangrijke metabolische taken uit te voeren. Ons immuunsysteem is erg blij met het selenium van de makreel. En dan zijn we er nog niet want de makreel heeft een hoog kaliumgehalte met tegelijkertijd een laag natriumgehalte. Deze verhouding aan mineralen is erg gunstig voor ons lichaam.

makreel heel

Langer bewaren in de Seafood-safe

Vis is een van de meest bederfelijke voedingsmiddelen. Het beste is om na aankoop de vis op dezelfde dag te bereiden. Omdat het niet altijd mogelijk is om de vis op dezelfde dag te kopen en te bereiden heeft Liebherr modellen met een BioFresh seafood-safe. Bij een temperatuur van -2°C wordt de houdbaarheid verlengd van één naar circa vier dagen. Lees hier wat de beste manier is om je vis te bewaren.

Voor langer bewaren kan makreel ook worden ingevroren. Bij -18°C kan makreel tot wel twee maanden worden bewaard. Magere vissoorten kunnen veel langer worden ingevroren omdat vetcomponenten in de vis ook in bevroren toestand reageren met zuurstof. Dit kan ervoor zorgen dat je makreel bederft als deze te lang in de vriezer wordt bewaard. Vries alleen zeer verse vis in, verwijder ingewanden en schubben, spoel de vis daarna af onder koud water en dep ze droog.

Voor een betere bescherming in de vriezer kun je de vis voorvriezen en glaceren. Leg de vis op een bord met vershoudfolie en zet deze ongeveer drie uur in de vriezer. Haal de vis, wanneer deze is bevroren, uit de vriezer en dip het kort in koud water. Wikkel de vis in aluminiumfolie en doe er een zakje omheen om de vis vervolgens terug in de vriezer te leggen. Deze stap zorgt voor een extra beschermlaag die de vis langer vers houd.

makreel salade

Makreel in de keuken

Heb je al eens makreel geprobeerd? De smakelijke vis maakt indruk met zijn stevige, vezelige vlees. Hoe hoger het vetgehalte, hoe sappiger de makreel smaakt. De smaak is typisch voor zijn soort, mogelijk een beetje zuur met een hartig aroma. Gerookte makreel is een klassieker maar makreel kan ook uitstekend op de grill bereid worden. Bij verse makreel moeten de ingewanden worden verwijderd omdat deze nematoden kunnen bevatten. Bij het roken van makreel moet deze daarom ook minimaal tot 60°C worden verwarmd.

makreel gegrild

Hieronder vind je enkele lekkere recepten met makreel. Eet smakelijk!

Gerookte makreel paté (4)

  • 4 gerookte makreel filets zonder huid
  • 150 gram roomkaas
  • 1 eetlepel mierikswortel
  • Citroensap
  • Zout
  • Vers gemalen peper

Bereiding

  1. Snijd de filets in grove stukken
  2. Voeg de roomkaas en mierikswortel toe en pureer alles tot een gladde massa
  3. Breng op smaak met zout, peper en citroensap

Courgette en paprika met makreel uit de oven (4)

  • 4 makrelen zonder kop
  • 2 grote courgettes
  • 3 paprika’s
  • 3 tenen knoflook
  • 1 potje olijven
  • Paar takjes verse rozemarijn
  • 1 bosje verse peterselie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 ml groentebouillon
  • 75 ml witte wijn
  • Rode pesto
  • Zout
  • Peper
  • 1 stokbrood

Bereiding

  1. Was de makreel grondig, dep ze droog en bestrijk de binnenkant met pesto
  2. Was de groenten en snijd ze in blokjes
  3. Giet de olijven af
  4. Was de kruiden en hak ze samen met de knoflook fijn
  5. Vet een ovenschaal in met olie
  6. Verdeel de groenten en olijven over de ovenschaal
  7. Leg de makreel op de groenten en bestrooi met knoflook, zout, peper en vers kruiden
  8. Giet de groentebouillon en witte wij erbij
  9. Kok het geheel in ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C
  10. Serveer met stokbrood

Wat is jouw favoriete recept met makreel? Heb jij nog goede tips? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.