Verse vis, schaal- en schelpdieren zijn de basis van een lekkere en gezonde maaltijd. Het is niet voor niets dat het Voedingscentrum adviseert om 2 keer per week vis te eten! Als je dagverse vis hebt gekocht kun je deze het beste dezelfde dag bereiden. Soms is het nodig om je vis een aantal dagen te bewaren, op welke manier houd je de vis nu vers en lekker?

Verse vis bewaren: dorade

Let goed op bij het kopen

Hoe verser de vis is als je hem koopt, des te langer kan de vis thuis worden bewaard. Let daarom goed op de volgende punten als je in de viswinkel staat:

  • De vis moet nagenoeg geurloos zijn, er mag hoogstens een zee- of jodiumlucht aanzitten. Hoe ouder de vis, hoe meer hij naar vis gaat ruiken;
  • Een glimmende, stevige en elastische huid is een teken van versheid;
  • De ogen vertellen veel over de versheid: een verse vis heeft uitpuilende, glanzende en doorzichtige ogen. Vlakke, matte en grijze ogen wijzen op oudere vis;
  • De binnenkant van de kieuwen moet helderrood en glanzend zijn. Een gelige kleur en slijm duiden op vis die niet meer vers is;
  • Als het kan, druk dan even stevig met je wijsvinger op de huid. Bij verse vis is de huid stevig en veert de huid direct terug zonder dat daarbij een deuk ontstaat. Platvis mag niet buigen bij het optillen;
  • De vis kan door de verkoper het beste in ijs, en niet op het ijs, bewaard worden. Alleen zo is de koeling gelijkmatig.
Zalm bewaren

Vis bewaren: de juiste temperatuur is het halve werk

In het algemeen geldt dat micro-organismen van invloed zijn op de versheid van voedsel. Het bewaren van producten in de koelkast vertraagt de activiteit van micro-organismen en zorgt er op die manier voor dat producten langer houdbaar zijn.

Reguliere koelkasten zijn echter over het algemeen niet koud genoeg voor het bewaren van vis, schelp- en schaaldieren. De ideale bewaartemperatuur ligt namelijk tussen de -2°C en 0°C. Daarom ligt de vis bij de visboer ook tussen het ijs!

Je kunt natuurlijk de temperatuur in je koelkast verlagen, maar dit is voor andere producten soms te koud. Oplossing: vul een kom met ijsblokjes om de vis in te bewaren en sluit de kom af met een deksel. Plaats de kom in de koelkast om je vis tot twee dagen te kunnen bewaren.

Heb je een koelkast met BioFresh? Dan is het nog veel simpeler. In de BioFresh wordt de temperatuur namelijk op 0°C gehouden. Dit verdubbelt de bewaartijd tot twee dagen.

Bij Liebherr koelkasten met BioFresh-Plus is de temperatuur zelfs in te stellen op -2°C. De vis blijft dan maar liefst tot vier dagen vers. Een koelkast met BioFresh of BioFresh-Plus is dus ideaal voor de visliefhebber.

 

BioFresh-Plus

Verse vis invriezen

Als je visboer een goede aanbieding heeft, of als je een fanatiek visser bent wil je soms grote hoeveelheden vis bewaren. Invriezen is dan de beste optie. Om dit te doen moet de vis zo vers mogelijk zijn. Bovendien moet je ervoor zorgen dat de vis goed schoon en droog is voordat je hem invriest. Om te voorkomen dat de vissen aan elkaar vriest kun je de vissen het beste los van elkaar invriezen op een invriesplateau. Eenmaal bevroren kun je de vissen bij elkaar doen in bijvoorbeeld een ziploc zak. Zorg dat de verpakking voorzien is van een label met in ieder geval de bewaardatum.

Ga je meer dan 2 kg invriezen? Schakel dan de SuperFrost functie van je vriezer een paar uur van tevoren in. De temperatuur in de vriezer wordt dan tijdelijk verlaagd en dit zorgt ervoor dat je producten zo snel mogelijk en met behoud van kwaliteit kunt invriezen.

Niet iedere vissoort kan even lang in de vriezer worden bewaard:

  • 4 maanden houdbaar: baars, bot, brasem, forel, garnalen, haring, paling, poon, sardines en tong;
  • 6 maanden houdbaar: zalm, griet, koolvis, kabeljauw, schol, tongfilets, wijting, zeeduivelfilets;
  • 8 maanden houdbaar: scholfilets en tarbotfilets.

Vis ontdooien

Je kunt de vis het beste langzaam in de koelkast ontdooien. Ontdooi nooit op kamertemperatuur! Hierdoor kan ongewenste bacteriegroei ontstaan.

Als je de vis in een stoofpot of soep gaat gebruiken kun je de vis verwerken als deze half ontdooid is. Ga je de vis bakken in de pan of oven? Dan moet deze volledig ontdooid zijn. Een uitzondering hierop is gepaneerde vis, deze moet je juist rechtstreeks uit de vriezer vandaan bakken.

 

Heb je vragen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.