Of het nu gaat om haver-, amandel- of sojadrank; plantaardige melkalternatieven worden steeds populairder. En dat is niet voor niets. Steeds meer mensen worden zich bewust van zaken als duurzaamheid en dierenwelzijn en kiezen een plantaardig alternatief voor melk. Plantaardige dranken zijn ideaal als je bijvoorbeeld last hebt van lactose-intolerantie. Maar hoe zit het nu met deze melkalternatieven? Zijn ze echt gezonder dan koemelk? En welke varianten kun je goed gebruiken om bijvoorbeeld mee te koken of voor melkschuim? Lees hier meer over de populairste plantaardige dranken, hoe ze gemaakt worden en waar je ze voor kunt gebruiken.
Het productieproces van de verschillende melkalternatieven is over het algemeen vrij simpel. Het basisingrediënt zoals granen, noten of soja wordt geweekt, gemalen en vervolgens gemengd met water. Om een perfect resultaat te garanderen worden er in veel gevallen nog ingrediënten zoals zout, olie of zoetstoffen toegevoegd. Sommige varianten kun je ook eenvoudig thuis maken!
De naamgeving van deze melkalternatieven is iets lastiger. Zo mogen haver, rijst, gierst- en sojadranken volgens EU-wetgeving alleen als ‘dranken’ op de markt worden gebracht. Sojamelk mag bijvoorbeeld niet. Daarom staat er sojadrank op het etiket. Alleen dranken die daadwerkelijk door melken worden verkregen, mogen ‘melk’ worden genoemd. De enige uitzondering is kokosmelk. Officieel mag het dus niet, maar vanwege het vergelijkbare uiterlijk en gebruik is de term ‘melk’ voor veel plantaardige dranken aardig ingeburgerd.
Sojadrank: de klassieke melkvervanger
Sojadrank wordt gemaakt van sojabonen en water en is hét klassieke alternatief voor koemelk. In de supermarkt kun je tegenwoordig allerlei soorten sojamelk kopen; chocolade, vanille, gezoet of ongezoet, er is voor elk wat wils. Sojadrank bevat zo’n 36% eiwit, dat is vergelijkbaar met koemelk. Daarmee is sojamelk een ideale melkvervanger voor melkschuim in je koffie. Hoe meer eiwit, hoe luchtiger het melkschuim zal zijn. In vergelijk met koemelk bevat sojadrank minder vet en juist meer koolhydraten. Over de smaak van sojadrank valt te twisten, de milde zoetheid met een boonachtige nasmaak is niet bij iedereen een favoriet.
Sojadranken worden vaak bekritiseerd omdat de sojateelt vaak bijdraagt aan de ontbossing van het regenwoud. Maar wat veel mensen niet weten, is dat de meeste sojabonen die worden geteeld voor het maken van melkalternatieven, uit Europa komen. Regenwouden worden voornamelijk vernietigd voor soja die als veevoer wordt verbouwd.
Haverdrank: natuurlijk graansmaak uit de regio
Havermelk is de bekendste graandrank. Om deze populaire melkvervanger te maken, worden haverkorrels gemalen en gekookt in water. Soms wordt de havermelk hierna nog gefermenteerd en gezeefd. Vaak worden er enzymen toegevoegd om het zetmeel om te zetten in suiker, waardoor de smaak verbetert. Om deze reden heeft haverdrank ook vaak een relatief hoog suikergehalte in vergelijking met koemelk of sojadrank. Daarnaast gaan er bij de productie behoorlijk wat vezels en veel mineralen zoals magnesium en kalium verloren. Dat gezegd hebbende, het haveralternatief is indrukwekkend qua smaak en duurzaamheid! Dankzij de aangename zoetheid is deze drank niet alleen lekker, maar bijzonder geschikt om mee te bakken, koken of om van te genieten met muesli. En dankzij speciale barista-edities is zelfs het maken van voldoende schuim voor koffie geen probleem meer! Havermelk dankt zijn lage milieu-impact aan de regionale teelt van haver. Er zijn overigens ook andere graandranken die minder bekend zijn. Deze zijn onder meer gemaakt van spelt, gierst en roggemelk.
Rijstdrank: ideaal voor desserts
Rijstmelk bevat veel calorieën en bestaat uit gekookte en gepureerde volkoren rijst, die vervolgens wordt gemengd met water en gefermenteerd. Om een melkachtige drank te krijgen worden vervolgens nog emulgatoren toegevoegd. Toch wordt rijstdrank vaak omschreven als te waterig. Zoals je al kunt raden, smaakt deze melkvervanger sterk naar rijst en is het dus een kwestie van smaak of je hem aan koffie of muesli toevoegt. Maar dit alternatief is heerlijk in allerlei desserts. Rijstdrank bevat vrij weinig voedingsstoffen en eiwitten, dus het proberen om hiermee je melk op te schuimen is zinloos. Fabrikanten versterken de drank vaak met vitamines en calcium. Een positief kenmerk van rijstmelk is dat het bijzonder geschikt is voor mensen met allergieën. Rijstdrank is niet alleen vrij van lactose en melkeiwitten, het is ook glutenvrij!
Amandeldrank: de nootachtige variant
Deze drank wordt gemaakt van amandelen en water en is bijzonder aantrekkelijk door zijn aangename nootachtige smaak. Amandelmelk is vooral populair om te bakken of om in smoothies te gebruiken. In de koffie kan het gaan schiften en daarom hiervoor minder geschikt. Amandelmelk heeft in vergelijking met koemelk minder eiwitten en minder calcium, maar wel veel vezels, onverzadigde vetzuren en vitamines. En voor degenen die hun calorie-inname in de gaten houden: amandeldrank bevat minder calorieën dan koemelk. Maar let op: aan amandeldrank wordt vaak extra suiker toegevoegd. Daarom is het een goed idee om de lijst met ingrediënten te bekijken. Bovendien zijn amandeldranken nog steeds relatief duur in vergelijking met andere melkalternatieven. Minder bekende notendranken zijn onder andere cashew- of hazelnootmelk.
Voor alle plantaardige melkalternatieven geldt dat ze voor het verpakken sterk verhit worden. Daarom kunnen ze enkele maanden ongekoeld worden bewaard. Over het algemeen zijn de dranken lekkerder als je ze ijskoud drinkt. Als de verpakking eenmaal geopend is, moet je de drank sowieso in je (Liebherr) koelkast bewaren om deze nog een aantal dagen te kunnen bewaren. Denk er altijd aan om de verpakking voor gebruik goed te schudden!
Voor al deze plantaardige melkvervangers geldt: smaken verschillen. Probeer eens een aantal soorten om uit te vinden welke jij het lekkerste vindt!
Drink jij graag plantaardige melkvervangers? Wat is jouw favoriet? Wij zijn benieuwd! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.