Een stevige kom aardappelsoep met prei is een van mijn favoriete wintermaaltijden. De soep is snel en makkelijk te maken met eenvoudige ingrediënten. Dit recept bevat bovendien geen boter of room en past daarom goed in een vegetarisch of veganistisch dieet!

Vastkokende aardappelen zijn veelgebruikte aardappelen in de keuken; ze bevatten meer vocht en minder zetmeel dan kruimige aardappelen (die gebruikt worden om te pureren, bakken en frituren), waardoor ze ideaal zijn voor koken, salades en het maken van soep. Het gebruik van vastkokende aardappelen in dit recept zorgt voor een iets dikkere en romige consistentie, hierdoor is het niet nodig om boter of room toe te voegen.

Tip: maak een dubbele hoeveelheid aardappelsoep zodat je er later nog een keer van kunt genieten, bijvoorbeeld als lunch of als je een keer veel haast hebt! De soep is erg geschikt om in de koelkast te bewaren (laat hem wel eerst afkoelen) of om in te vriezen.

 

Bon appétit!

Fran Bettoni

Bereiding

Stap: 1/10

Was de prei en verwijder de buitenste bladeren. Snijd de wortel en de donkere toppen af, maar gooi ze NIET weg! Je kunt ze in plaats daarvan goed gebruiken om eens groentebouillon te maken voor andere heerlijke soepen. Snijd de prei in tweeën zodat je een wit stuk en een lichtgroen stuk hebt.

Stap: 2/10

Halveer het witte deel in de lengte en snijd deze in dunne plakjes.

Stap: 3/10

Doe hetzelfde met de lichtgroene stukken. Snijd zo dun mogelijk en in kleine stukjes.

Stap: 4/10

Was en schil de aardappelen. Halveer de aardappelen en snijd de helften in ongeveer vier plakjes. Snij vervolgens blokjes van vergelijkbare grootte. Snijd 80 g van de aardappelen in nog kleinere blokjes en leg ze opzij.

Stap: 5/10

Verhit 1-2 eetlepels olijfolie in een grote pan, voeg het laurierblad en de gesneden witte prei toe en bak ongeveer 2 minuten. Roer daarna voorzichtig de grotere aardappelblokjes erdoor.

Stap: 6/10

Zet een glas groentebouillon opzij en giet de rest van de bouillon in de pan. Laat 30-35 minuten sudderen tot de aardappelen gaar zijn

Stap: 7/10

Doe de in blokjes gesneden groene prei, de kleinere aardappelblokjes en het glas bouillon in een tweede pan en breng aan de kook. Laat 3-5 minuten sudderen tot de aardappelen beetgaar zijn.

Stap: 8/10

Giet de resterende olijfolie in de eerste pan en breng op smaak met zout en peper. Verwijder het laurierblad en maak er met een staafmixer een glad mengsel van.

Stap: 9/10

Voeg voorzichtig de prei en aardappelen uit de tweede pan toe aan de soep. Dit verbetert de consistentie en smaak van de soep; als je tijdens het eten op voedsel moet kauwen, voel je je sneller voller en verzadigd.

Stap: 10/10

Garneer de soep met wat gehakte bieslook en serveer de soep heet. Voor extra smaak kun je wat druppels truffelolie toevoegen. Het aroma van de truffelolie combineert perfect met de intense smaak van de prei en romigheid van de aardappelen.