Eigenlijk is er maar één soort pulled…. En dat is pulled pork! Maar daar hebben we helaas niet altijd tijd voor. Zeker niet als je het ‘low and slow’ op de barbecue wilt bereiden, dan kan het afhankelijk hoe groot je stuk vlees is zo maar 16 uur duren voordat je vlees klaar is. Maar wat dan als je wat minder tijd hebt en toch iets heel lekkers wilt eten? Pulled chicken is een mooi alternatief. Dit is niet zo heel veel werk en in 1,5 á 2 uur heb je een heerlijke pulled chicken klaargemaakt. Je kunt hiermee eindeloos variëren, maar met dit recept geef ik je een mooie basis van waaruit je kunt gaan experimenteren.
De barbecue
We hebben een barbecue nodig met deksel en we gaan de kip indirect braden, dus niet direct boven de kolen! Steek je barbecue aan en stook deze naar 180°C tot 200°C. Erg lekker is om hier wat rookhout aan toe te voegen. Voor kip zijn fruit- en nootdragende bomen erg geschikt, omdat deze een wat mildere rooksmaak afgeven. Zet een opvangbak/schaal onder de kip om het vocht dat tijdens het braden vrijkomt op te vangen. Het is handig om een kernthermometer te gebruiken.
De kip
Je kunt een hele kip of alleen kippenbouten voor dit recept gebruiken. Gebruik geen kipfilet, dit wordt te droog. Een hele kip geeft een mooie verhouding tussen het wat vettere donkere vlees van de poten en het witte vlees van de borst.
Ingrediënten
Voor 4 personen
– 1 hele kip of 4 kippenbouten
– Olijfolie
Voor de saus:
– Appelsap
– Barbecuesaus
– Opgevangen vocht uit de gebraden kip
Voor het brood en salade:
– 1 Turks brood of 4 pitabroodjes
– Naar keuze: coleslaw, tomaat en/of komkommer
Voor de rub:
– 80 gram suiker
– 75 gram zeezout
– 12 gram cayennepeper
– 20 gram paprikapoeder
– 2 gram knoflookpoeder
– 1 gram zwarte peper
Bereidingswijze
1. Maak allereerst de rub om de kip mee in te smeren door alle ingrediënten met elkaar te mengen.
2. Smeer de hele kip in met olijfolie, en smeer daarna de rub goed in zodat er een goede laag op de kip zit. De rub zelf is best pittig, maar na het pullen en mengen van het vlees ontstaat er een mooie subtiele smaak. Tip: heb je rub over? Deze kun je makkelijk bewaren voor een volgende keer, zorg ervoor dat je de rub droog en luchtdicht bewaart.
3. Leg de kip op de barbecue en braad deze tot een kerntemperatuur van 75°C. Deze kun je meten met een kernthermometer in de dij of borst van de kip.
4. Haal de kip van de barbecue en laat hem een minuut of 10 rusten. Op deze manier verdelen de vleessappen zich beter in het vlees. ‘Pull’ het vlees van elkaar en leg het in een schaal. Probeer het vocht dat hierbij vrijkomt op te vangen.
5. Maak een eindsaus door het opgevangen vocht te vermengen met appelsap en barbecuesaus. Zorg dat de verhoudingen tussen de ingrediënten gelijk zijn. Breng de saus aan de kook en blijf goed roeren. Als de saus erg dun is kun je hem iets laten inkoken.
6. Maak de pulled chicken af door het vlees aan te maken met de eindsaus.
7. Neem een Turks brood of een aantal pitabroodjes. Beleg deze met wat komkommer, tomaat, of coleslaw, doe er wat kip op en voeg eventueel naar smaak nog een beetje barbecuesaus toe.
Het leuke van dit soort recepten is dat je volop kunt experimenteren, zowel met de bereiding van de kip, de ingrediënten en verhoudingen van de rub, als met het brood, sla en eindsaus. Dus haal die barbecue uit de schuur, experimenteer erop los en eet smakelijk!
Heb je dit recept geprobeerd? We zijn benieuwd wat je ervan vond! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.