Het gebeurt in Nederland gelukkig niet vaak, maar het komt een enkele keer voor dat de stroom tijdelijk uitvalt. Wat gebeurt er tijdens een stroomuitval met de levensmiddelen in je vriezer, hoe lang blijven die nog houdbaar? En wat als je tijdens een stroomstoring op vakantie bent?

Stroomstoring

Ik zal je gelijk geruststellen: eten dat in de vriezer wordt bewaard zal echt niet gelijk bederven. Bevroren voedsel blijft minimaal 10 uur geschikt voor consumptie als de stroom uitvalt. De bewaartijd hangt van het apparaat af. In de best geïsoleerde vrieskisten kan bevroren voedsel bij een storing tot wel 64 uur worden bewaard! Ook goed om te weten, alle Liebherr apparaten starten automatisch met koelen na een stroomstoring.

Maximaal -9°C

Als de temperatuur van bevroren levensmiddelen niet boven de -9°C is gekomen, dan is er niets aan de houdbaarheid veranderd. Deze zijn dan nog prima te bewaren en te consumeren.

Hoe  voller, hoe beter!

In een volle vriezer is er minder lucht die snel opwarmt. De producten in de vriezer houden de koude goed vast. Ook voor het energieverbruik is het trouwens goed om je vriezer zo vol mogelijk te houden. Ligt de vriezer bij jou nooit vol? Dan raad ik je aan de lege plekken op te vullen met koude-accu’s of koelelementen. Zo bespaar je elektriciteit en blijven je levensmiddelen langer goed bij een eventuele stroomstoring.

Liebherr koude accu

Koude accu’s zijn ook te koop in onze accessoire webshop.

Hoe lang blijven levensmiddelen goed in mijn vriezer in geval van een storing?

Op die vraag kan ik je geen eenduidig antwoord geven. Over het algemeen geldt dat de best geïsoleerde vriezers de langste bewaartijd bij een stroomstoring hebben.

Liebherr koel-/vriescombinaties en vrieskasten houden de kou minimaal 15 uur vast, bij de meeste modellen is dit zelfs rond de 24 uur.  Bij hoge koelkasten met een 4-sterren vriesvak blijven levensmiddelen zo’n 16 uur goed tijdens een storing, bij tafelmodel koelkasten met vriesvak is dit ongeveer 10 uur.

De echte bewaartoppers zijn de Liebherr diepvrieskisten. Zij hebben een bewaartijd bij storing die kan oplopen tot wel 64 uur, dat is ruim tweeënhalve dag!

Heb je recent een Liebherr koelkast of vriezer gekocht? Dan kun je de bewaartijd van jouw apparaat vinden op onze website, onder specificaties.

Liebherr GTP 2756 vrieskist

In de Liebherr GTP 2756 blijft ingevroren eten maar liefst 64 uur goed.

Hoe weet ik dat er een stroomstoring is geweest?

Stel, tijdens een weekendje weg is er een stroomstoring geweest. Na de storing is je Liebherr vriezer automatisch weer ingeschakeld, en toont bij thuiskomst netjes -18°C. Maar het zou kunnen dat de temperatuur in je vriezer tijdens de storing boven de -9°C of zelfs boven het vriespunt is gekomen. Dit zou betekenen dat je de producten in je vriezer niet zomaar meer kunt consumeren.

Speciaal hiervoor heeft Liebherr FrostControl ontwikkeld. Na een stroomonderbreking schakelt het apparaat automatisch in en meet direct de temperatuur in de vriezer. Deze hoogst bereikte temperatuur wordt in het display getoond zodat je altijd kunt controleren of het bewaarde voedsel nog geschikt is voor consumptie.

FrostControl zit op alle vrijstaande Comfort en Premium koel-/vriescombinaties met DuoCooling, op alle inbouw koel-/vriescombinaties met NoFrost, op alle vrijstaande Premium en BluPerformance vriezers en op alle inbouw NoFrost vrieskasten.

Wat te doen met ontdooide producten?

In het zeldzame geval dat je producten na een stroomstoring toch zijn ontdooid, kun je met onderstaande tips voedselverspilling nog zoveel mogelijk beperken:

  • Roomijs en babyvoeding kun je niet meer gebruiken als dit eenmaal ontdooid is. Dit moet je altijd weggooien.
  • Controleer bij rauw vlees, gehakt, gevogelte en rauwe vis de geur. Als het nog goed ruikt, kun je de producten nog direct breiden. Vries ze nooit opnieuw in.
  • Als fruit er nog goed uitziet, kan het voor een kortere periode weer worden ingevroren. Je kunt het eventueel ook gebruiken om bijvoorbeeld jam van te maken!
  • Groenten mag je alleen gebruiken als de kern nog bevroren is, je kunt ze dan eventueel weer invriezen voor een kortere periode.
  • Brood, cake en gebak kun je vaak prima opnieuw invriezen. Dit geldt niet voor gebak waar room in verwerkt is. Als deze producten nog vers ruiken, dan kun je deze direct opeten.
  • Kant-en-klaar maaltijden of kliekjes kun je nog consumeren of voor korte tijd invriezen als ze van binnen nog bevroren zijn.

Over het algemeen geldt dat je altijd voorzichtig moet zijn. Controleer altijd hoe producten eruitzien en hoe ze ruiken. Is het niet meer goed of twijfel je? Dan kun je deze producten het beste weggooien.

Ontdooid ijs

Ontdooid roomijs kun je helaas weggooien na een stroomstoring.

Hoe zit het met de producten in de koelkast?

In de koelkast blijven levensmiddelen een stuk minder lang vers dan in de vriezer. Er kan daarom geen bewaartijd bij een storing worden opgegeven. Je kunt het beste de producten grondig inspecteren en vertrouwen op je reukzin. Als ze er nog goed uitzien en goed ruiken kun je de meeste levensmiddelen nog prima gebruiken.

Over het algemeen kun je alle soorten groente en fruit, harde kaas en eieren zonder problemen gebruiken na een storing. Vlees-, vis en zuivelproducten moet je goed controleren. Ook hiervoor geldt dat als ze niet meer goed zijn of als je twijfelt, je de spullen het beste weg kunt gooien.

 

Heb je vragen over dit onderwerp of ben je benieuwd naar de bewaartijd van jouw Liebherr apparaat? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.