Koelkasten en vriezers zijn duuratleten; ze moeten jouw levensmiddelen 24 uur per dag en 7 dagen per week koelen en vers houden! Toch zijn er momenten waarop je ze wilt uitschakelen voor een langere periode, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat of verhuist. Maar waar moet je dan op letten?
Je zou denken dat het simpel is: maak de koelkast leeg, trek de stekker uit het stopcontact en de klus is geklaard. In principe is het ook zo eenvoudig, maar als dat alles is wat je doet voordat je het apparaat voor een lange tijd uitschakelt, kun je voor nare verrassingen komen te staan. Niemand zit te wachten op een stinkende koelkast als je thuis komt na een ontspannende vakantie.
Reinig je koelkast grondig en laat de deur open
Om problemen te voorkomen, moet je de koelkast grondig reinigen voor je hem uitschakelt. Het is belangrijk dat je de deur open laat totdat het apparaat weer in gebruik wordt genomen. Hiermee voorkom je dat nare geuren in de kast worden vastgehouden.
HolidayMode voor koel/vriescombinaties
Mensen met een koel/vriescombinatie willen vaak het koeldeel uitschakelen maar het vriesdeel aan laten staan wanneer ze op vakantie gaan. Bij veel apparaten is dit echter niet mogelijk. Daarom ontwikkelde Liebherr DuoCooling een technologie die het mogelijk maakt om de temperatuur van het koeldeel en het vriesdeel apart te regelen. Hierbij kan het koeldeel dan ook worden uitgeschakeld terwijl het diepvriesdeel blijft functioneren. Een groot aantal Liebherr apparaten beschikt daarnaast over HolidayMode. In deze modus blijft de vriezer gewoon werken maar wordt de temperatuur in het koeldeel naar 15°C gebracht. Op deze manier worden nare geuren voorkomen en wordt er energie bespaart. Voordat je de HolidayMode inschakelt moet je altijd het koeldeel leeg- en schoonmaken. Let wel, de deur moet bij deze modus wel gewoon gesloten worden.
IceMaker uitschakelen
Als jouw koel/vriescombinatie of vriezer over een IceMaker link naar feature beschikt, is wat meer zorg nodig. Voordat je jouw apparaat voor langere tijd buiten gebruik stelt, moet je de IceMaker in de reinigingspositie plaatsen. Hoe je dit doet, vind je in de handleiding link naar handleidingen. In deze positie is de ijsblokjesvorm naar beneden gericht zodat al het water weg kan stromen. Bovendien wordt voorkomen dat er vuil in de ijsblokjesvorm terecht komt terwijl het apparaat is uitgeschakeld. Zodra de IceMaker in de reinigingspositie staat, trek je de stekker uit het stopcontact en reinig je zowel het apparaat als de IceMaker. Is het model aangesloten op een waterleiding? Vergeet dan niet de kraan dicht te draaien. Als je het apparaat na langere tijd weer inschakelt is het raadzaam om de eerste drie ladingen ijsblokjes weg te gooien.
Je ziet het, het uitschakelen van een koelkast hoeft geen probleem te zijn. Als je deze instructies opvolgt kun je jouw koelkast nog jarenlang blijven gebruiken
Heb je vragen over het uitschakelen van een apparaat? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.