Steeds meer mensen denken erover om veganistisch te gaan leven. Tegelijkertijd vinden we in de supermarkten steeds meer veganistische producten. We kunnen er ook vegan wijn kopen. Maar wijn wordt toch van druiven gemaakt, dus is het niet sowieso een veganistisch product omdat het plantaardig is? Een woordje uitleg.

 

Volgens de EU-verordening 1308/2013 is wijn “een product dat uitsluitend wordt verkregen door gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting van al dan niet gekneusde verse druiven of van druivenmost”.

Het woord ‘uitsluitend’ geeft duidelijk aan dat er geen bijkomende ingrediënten gebruikt worden voor de productie van wijn. Ook ingrediënten van dierlijke oorsprong worden uitgesloten. Wijn mag dan ook met recht omgeschreven worden als een volledig plantaardig product. Dat betekent echter niet dat wijn in de productiefase niet in contact kan komen met dierlijke producten. Er zijn een aantal traditionele productieprocessen van wijn waarbij stoffen van dierlijke oorsprong worden gebruikt.

Welke dierlijke producten kunnen worden gebruikt bij het maken van wijn?

Om troebele stoffen te verwijderen, het zogenaamde klaren van de wijn, kunnen dierlijke proteïnen zoals eiwit of melk gebruikt worden. Bij rode wijn wordt ook gelatine gebruikt. Gelatine is dierlijk materiaal dat collageen bevat. Vroeger werd wijn vaak geklaard met vislijm, ofwel eiwitgranulaat dat gemaakt wordt van de gedroogde zwemblaas van de steur.

Let wel, deze van dieren afkomstige substanties blijven niet in de wijn zitten. Ze worden er na het klaren uitgefilterd.

Wanneer is wijn veganistisch?

Ondanks dat al deze substanties uit de wijn worden gefilterd, is het feit dat de wijn met dierlijke producten in aanraking is geweest een no-go voor veel veganisten. Steeds meer wijnproducenten vermijden deze dierlijke toevoegingen dan ook en stappen over naar plantaardige eiwitalternatieven zoals erwten, bonen en aardappelen. Deze wijnmakers mogen dus op het etiket vermelden dat het om een vegan wijn gaat.

Hoewel het woord niet altijd specifiek vermeld staat op het etiket, worden heel wat wijnen sowieso op een veganistische manier geproduceerd, zonder dat de wijnmakers dit expliciet aangeven. Veel wijnmakers kiezen ervoor om de wijn niet te klaren, maar gewoon te wachten tot de troebele stoffen op een natuurlijke manier naar de bodem van het vat zakt.

 

Heb je vragen over wijn? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.