Je herkent het wel, na de maaltijd blijft er nog wat warm eten over en je wilt deze restjes bewaren. Kun je deze direct in de koelkast zetten? Of kun je ze beter eerst af laten koelen?

Warm eten

Verschillende ideeën over het omgaan met warm eten

Als je iemand vraagt of warm eten in de koelkast mag worden gezet, verschillen de meningen nog weleens. In de Verenigde Staten zal men bijvoorbeeld eerder zeggen dat warm eten het beste direct in de koelkast geplaatst kan worden om bederf tegen te gaan. Een Europeaan zal eerder geneigd zijn om te wachten tot het eten is afgekoeld om energie te besparen.

De feiten over het bewaren van warm eten

Het is duidelijk dat de meningen verdeeld zijn, en eerlijk gezegd valt er voor beide zienswijzen wel wat te zeggen.

Voedsel bederft zonder twijfel sneller als het voor lange tijd buiten de koeling wordt bewaard. Bacteriën kunnen zich dan sneller ontwikkelen. Het ministerie van landbouw in de VS adviseert bereid voedsel niet langer dan 2 uur bij kamertemperatuur te bewaren. Eten blijft langer goed door het koel te bewaren; in ons artikel over het ontstaan van de koelkast heb je kunnen lezen dat dit juist de reden is geweest om de koelkast te ontwikkelen.

Daar staat tegenover dat je koelkast veel harder moet werken om koud te blijven als je er warm eten in zet. Hoe warmer het eten en hoe groter de portie, hoe langer de koelkast nodig heeft om de temperatuur terug te brengen op de ingestelde temperatuur. Bovendien kan warm eten de koelkast opwarmen, wat invloed kan hebben op de houdbaarheid van andere voedingsmiddelen. Warm eten in de koelkast plaatsen leidt daarnaast tot condensvorming met de kans op een te vochtige koelkast met waterdruppels aan de glasplaten.

Warm eten in de koelkast bewaren? Let op het volgende:

  • Laat warm eten afkoelen tot kamertemperatuur
    Dit klinkt misschien gek. Hierboven heb je immers kunnen lezen dat bacteriën zich snel kunnen ontwikkelen als je eten buiten de koelkast bewaart. Toch heb je wel wat speling, en bedenk dat eten ook al afkoelt tijdens de maaltijd. Beschik je over een ruimte met airconditioning? Laat het eten daar afkoelen tijdens warme zomerdagen.
  • Verdeel eten over meerdere kleinere bewaardozen in plaats van één grote doos.
    Je kunt het afkoelen buiten de koelkast versnellen door het eten te verdelen in kleinere porties. Eén grote doos heeft heeft langer nodig om af te koelen dan meerdere kleine.
  • Bewaar maaltijden luchtdicht
    Op deze manier heb je minder last van condensvorming en minder kans op een te vochtige koelkast
  • Laat etenswaren zo snel mogelijk afkoelen
    Je kunt het afkoelen versnellen door het eten in een waterdichte verpakking in een bak met water en ijsblokjes te leggen. Let erop dat het eten niet nat wordt!

SuperCool

  • Zet de SuperCool-functie van je koelkast aan
    Heb je een Liebherr koelkast met SuperCool? Schakel deze functie in VOORDAT je voedingsmiddelen in de koelkast zet. SuperCool verlaagt tijdelijk de temperatuur in de koelkast om voedingsmiddelen sneller te laten afkoelen (en wat al in de koelkast staat kouder te houden). SuperCool wordt na verloop van tijd automatisch uitgeschakeld zodat je niet onnodig veel energie verbruikt.

 

Heb je nog vragen over het bewaren van eten in je koelkast? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.