Wat zou het best bij je passen – een wijnbewaarkast of een wijnklimaatkast? Wat zijn de verschillen tussen beide? En welke voordelen bieden Liebherr wijnkasten wanneer het gaat om wijn bewaren?

wijn bewaren

Laten we aannemen dat je een wijnliefhebber bent en dat je veel tijd en geld investeert in het selecteren van kwaliteitswijnen. Zou het je dan niet geruststellen als je wist dat jouw waardevolle wijnen worden bewaard onder optimale omstandigheden? Verkeerde opslag kan voortreffelijke wijnen niet alleen bederven, het kan je ook heel wat geld kosten en is bovendien extreem frustrerend. Om wijn onder de beste omstandigheden te bewaren – omstandigheden waarin zijn volle aroma en smaak kunnen ontplooien – is het nodig om drie essentiële factoren op elkaar af te stemmen: de juiste temperatuur, de optimale luchtkwaliteit en de bescherming tegen uv-licht.

In moderne woningen is er vrijwel geen enkele ruimte meer die de optimale klimaatomstandigheden vergelijkbaar met een wijnkelder kan bieden. De bewaarplaatsen in recent gebouwde huizen zijn meestal te warm en te droog om wijn langdurig en veilig te bewaren.  Wijn bewaren bij te hoge temperaturen is niet goed: wanneer de temperatuur van een wijn te hoog is, vergroot de kinetische energie van de moleculen. Hierdoor versnelt het rijpingsproces, waardoor het waarschijnlijker wordt dat de wijn bederft. Maar ook geldt dat hoe kouder een wijn wordt bewaard, hoe langer zijn ‘levenscyclus’ of rijpingsevolutie duurt. De wet van ‘Van ‘t Hoff’ stelt dat, met een temperatuursverhoging van 10°C de biochemische reactiesnelheden verdubbelen of zelfs verdriedubbelen.

wijn bewaren draagplateaus

Als algemene regel wordt voor langdurige opslag een temperatuur tussen +10°C en +12°C aangeraden. Wanneer er geen kelder is, bieden wijnbewaarkasten het beste alternatief. Door het aanhouden van een constante, gelijke temperatuur en een geoptimaliseerd klimaat, bieden wijnbewaarkasten de beste omstandigheden om wijn jarenlang optimaal te bewaren. Ze zorgen ervoor dat wijnen zich kunnen ontwikkelen om hun volle smaakpotentieel te bereiken.

We weten nu dus dat temperatuur een grote invloed op wijnen kan hebben. Maar welk type wijnkast zou nu het best bij jou passen?

Wat is een wijnbewaarkast?

Wanneer een wijn op de juiste manier wordt bewaard, blijft hij in de fles zijn natuurlijke aroma en smaak verder ontwikkelen, waarbij hij dieper en complexer wordt naargelang het rijpingsproces vordert. Succesvol langdurig bewaren van wijn vereist twee dingen: een wijn van wezenlijk goede kwaliteit en consistente en geschikte bewaaromstandigheden. Liebherr wijnbewaarkasten creëren omstandigheden die perfect zijn voor rijping op fles en gelijkwaardig aan die van een wijnkelder. Er heerst een constante temperatuur, waardoor wijnbewaarkasten de beste keuze zijn voor langdurige opslag en voor het rijpen van wijnen. Bij Liebherr onderscheiden we twee modelseries: GrandCru en Vinothek.

GrandCru wijnbewaarkasten van Liebherr

De GrandCru wijnbewaarkasten kenmerken zich door de luxe uitvoering. Dankzij het aanbod van verschillende modellen, kun je het apparaat kiezen dat het beste bij jouw specifieke wensen en beschikbare ruimte past. Daar waar ons grootste model, de WKt 5552, een opslagcapaciteit heeft van 253 Bordeauxflessen, bevat de WKes 653 ruimte voor maximaal 12 Bordeauxflessen. Deze laatste is dankzij het compacte formaat ook geschikt voor wandmontage. Een constante temperatuur tussen +5°C en +20°C wordt aangehouden in het hele interieur. Bovendien kun je de temperatuur zelf naar wens instellen.

 

Vinothek wijnbewaarkasten van Liebherr

Vinothek wijnbewaarkasten bieden veel nuttige toepassingen en zijn verkrijgbaar in verschillende maten. De opslagcapaciteit varieert tussen 200 Bordeauxflessen bij de WKb 4212 en 66 Bordeauxflessen met de WKr 1811.

Wat is een wijnklimaatkast?

Het aroma van een wijn ontplooit zich ten volle wanneer hij op de juiste drinktemperatuur wordt geserveerd. Die temperatuur varieert in functie van de wijn maar ook van de persoonlijke voorkeur, het seizoen en het feit of hij al dan niet bij de maaltijd wordt geserveerd. De basisregel is dat rode wijnen warmer moeten worden geserveerd dan witte wijnen. Het aroma en de smaak van  mousserende wijnen en champagnes komt het best tot zijn recht wanneer ze goed zijn gekoeld. Een Liebherr wijnklimaatkast biedt de mogelijkheid om zowel een gekoelde fles champagne als een geweldige fles rode wijn op zijn ideale drinktemperatuur klaar te hebben staan. Liebherr kent wijnklimaatkasten in  twee uitvoeringen: Vinidor of Vinothek.


Vinidor wijnklimaatkasten van Liebherr

Vinidor apparaten beschikken over twee of drie wijnzones die individueel tot op de graad nauwkeurig tussen +5°C en 20°C kunnen worden ingesteld. Dit betekent dat Vinidor wijnkasten een enorme veelzijdigheid bieden. Een Vinidor wijnkast kan, op hetzelfde moment, rode wijn, witte wijn en champagne bewaren, elk op de optimale drinktemperatuur. Wanneer het gewenst is, kunnen Vinidor wijnkasten ook worden ingesteld om de ideale omstandigheden te creëren voor langdurige wijnopslag.

Liebherr wijnkasten bieden ook:

  1. Bescherming tegen UV-licht
wijn bewaren led

Onzichtbare ultravioletstralen (UV) veroorzaken schadelijke chemische reacties in wijnen. Rode wijnen verbleken en witte wijnen worden goudgeel van kleur. De Franse wijncultuur heeft een bijzondere beschrijving van dit effect: “goût de lumière” (letterlijk: “smaak van het licht”). Om deze aantasting te voorkomen worden wijnen dikwijls in flessen van gekleurd glas bewaard, die een groot deel van de problematische stralen absorberen. Dit alleen is echter niet genoeg om de wijn te beschermen, tenzij de flessen in het donker worden bewaard. Liebherr wijnkasten hebben daarom glasdeuren met dubbele beglazing: een binnenste gekleurde glasruit en een buitenste, zogenoemde “low-e”-glasruit met een metalen coating, waardoor de meeste schadelijke UV-straling wordt weerspiegeld. Daarnaast beschikken de kasten over led-verlichting, die zorgt voor een perfecte verlichting van het interieur zonder enige blootstelling aan UV aangezien het led-lichtspectrum geen UV-inhoud heeft. LED’s bieden nog een tweede voordeel: ze genereren heel weinig warmte, zodat wijnen, zonder op te warmen, langdurig verlicht kunnen worden gepresenteerd.

  1. Wijn bewaren: Ideale temperatuur dankzij nauwkeurig controlesysteem.
wijn bewaren elektronica

Voor het bewaren van wijn is het belangrijk dat de temperatuur constant blijft. De ideale bewaartemperatuur voor wijn ligt tussen +10°C en +12°C. Liebherr garandeert constante temperaturen, zelfs wanneer de omgevingstemperatuur erg fluctueert, door het toepassen van precieze elektronische besturingssystemen in combinatie met de laatste koeltechniek.

  1. Optimale luchtkwaliteit en ideale vochtigheid
wijn bewaren filter

Liebherr wijnkasten hebben een ingebouwd FreshAir filter die zorgt voor de optimale luchtkwaliteit. Dit koolfilter voorkomt de overdracht van omgevingsgeuren naar het interieur; geuren die de smaak van de wijn kunnen aantasten. Vrijstaande en  integreerbare Vinidor wijnkasten hebben een FreshAir filter in iedere bewaarzone. Wijnkasten uit de UWT- en WT-series hebben een FreshAir filter in het scheidingsplateau dat dienst doet voor beide zones. Omdat natuurlijke kurken beginnen te krimpen bij een vochtigheidsgraad van minder dan 50%, speelt de juiste vochtigheidsgraad een cruciale rol in het succesvol langdurig bewaren van wijn. Als de pasvorm van de kurk is aangetast, kan zuurstof de fles binnendringen en zal de alcohol beginnen te verdampen. In dat geval zullen wijnen zoeter worden en uiteindelijk bederven. Vinothek wijnklimaatkasten bieden verschillende temperatuurzones en beschikken over poreuze lavastenen die ervoor zorgdragen dat de vochtigheidsgraad op de juiste wijze wordt gereguleerd.

  1. Bescherming tegen trillingen voor een rustige opslag
wijn bewaren softsystem

Dankzij speciaal ontwikkelde compressoren met extreem lage vibratie zijn wijnen in Liebherr wijnkasten beschermd tegen trillingen. De SoftSystem deursluiting (afhankelijk van model) zorgt daarnaast voor een zacht en gegarandeerd sluiten van de deur. De wijnkastdeur sluit automatisch vanaf een openingshoek van ca. 45° (vanaf 30° bij inbouwmodellen) en stevige, handgemaakte houten draagplateaus creëren een efficiënte en stabiele bewaarplaats. De houten plateaus hebben een onbehandelde natuurlijke finish, waardoor de wijnen rijpen zonder schade te ondervinden van verfchemicaliën.

wijn bewaren draagplateaus

Bij Liebherr hebben we een passie voor wijn en zijn we toegewijd aan het ontwikkelen van innovatieve apparaten die optimale bewaaromstandigheden leveren voor jouw waardevolle kwaliteitswijnen.

 

Meer weten over wijnkasten? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.