Irish coffee is koffie gemixt met Ierse whiskey en room en is heerlijk warm op koude najaars- en winterdagen. Ik vind het zelf erg lekker als afsluiter van een gezellig diner. En het goede nieuws: je kunt het ook makkelijk zelf maken!

Volgens de verhalen is Irish coffee in 1942 bedacht door Joe Sheridan. Hij werkte op het vliegveld in Foynes, in het westen van Ierland. Hij zou aan vermoeide passagiers koffie met whiskey hebben geschonken om ze wat op te peppen. Toen hem gevraagd werd of het Braziliaanse koffie was antwoordde Sheridan gekscherend: “Nee, het is Irish Coffee”.

Irish coffee

Recept voor Irish coffee

Irish coffee wordt vaak geserveerd in een speciaal bolvormig Irish coffee-glas. Je serveert de speciaalkoffie het beste in een voorverwarmd glas. Dit doe je door het glas te vullen met kokend water en deze even te laten staan om warm te worden.

 Ingrediënten

  • 40 ml Ierse whiskey
  • 120 ml sterke koffie
  • 60 ml ijskoude ongezoete room, half geslagen zodat het nog schenkbaar is
  • 1 eetlepel lichtbruine suiker

Bereiding

  1. Schep de suiker in het glas
  2. Voeg de whiskey toe
  3. Schenk de koffie in het glas en roer een paar keer om
  4. Laat nu de room voorzichtig op de koffie glijden.

De room mag zich niet met de koffie vermengen. Het is de bedoeling dat je de hete koffie onder de koele room vandaan drinkt. Gebruik daarom geen stijfgeslagen of gezoete room omdat dit door het oppervlak van de koffie heen zakt.

Varianten op Irish coffee

Irish coffee is een van de bekendste koffies met sterke drank, maar zeker niet de enige. Er bestaan heel veel koffievariaties met alcohol:

Speciaalkoffie Deze sterke drank zit erin:
Bourbon coffee Bourbon whisky
Brandy coffee Brandy
Cafe royale Cognac of armagnac
Calypso coffee / Jamaican coffee Rum en koffielikeur
Corfu coffee Citruslikeur
Dokkumer koffie Beerenburg
French coffee Grand Marnier of Cointreau
German coffee Schnaps
Italian coffee Amaretto
Mexican coffee Tequila en Kaluha
Monk’s coffee / kloosterkoffie Dom Bénédictine
Russian coffee Wodka
Spanish coffee Licor 43 of Tia Maria

 

Ben jij een liefhebber van Irish coffee? Of kies jij liever een van de andere vele koffievarianten? Wij zijn benieuwd! Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.