Whisky anses for at være en af de mest populære alkoholiske drikke i verden. Uanset om den kommer fra de traditionelle oprindelseslande som Skotland, USA, Irland og Canada eller fra en af de andre vigtige producenter som Japan, Indien, Australien eller Sverige – involverer processen altid alkohol destilleret fra en fermenteret kornmæsk og derefter modnet i træfade. Dette resulterer i produktionen af en bred vifte af stilarter og kvaliteter afhængig af de produkter, der blev brugt i starten, hvordan disse behandles, destillationen og modningsforholdene. Her er et kort resume.

Scotch whisky

Skotland er stadig den ubestridte verdensleder inden for produktionen af whisky. Den berømte single malt whisky indtager klart førstepladsen. Single malt whiskyen kommer fra et enkelt destilleri i Skotland og består udelukkende af maltet byg. Når den produceres, destilleres whiskyen to gange i et kedeldestillationsapparat. En udpræget røget tørvearoma er typisk for single malt whisky, da byg i dette tilfælde normalt tørres over tørv efter spiring. I modsætning til maltwhisky, er tilsætning af andre korn til bygmalt tilladt ved fremstilling grain whisky, ligesom brugen af destillationsapparater, der kun involverer en kontinuerlig destillationsproces. Produkterne fra de verdensberømte store skotske mærker indeholder generelt ”blended scotch” – som er en blanding af malt og grain whisky.

Irsk whisky

Irerne producerer også egen whisky – herunder både malt, grain og ”blended” whisky. I Irland er brugen af tørv til tørring af den spirede byg imidlertid relativt usædvanlig. Whiskyen destilleres også tre gange. Dette er grunden til, at irske whiskyer generelt smager mildere end dem i nabolandet Skotland.

Amerikansk whisky

Den mest kendte amerikanske whisky er bourbon. I modsætning til Europa er det majs og ikke byg, der normalt danner grundlaget for denne whisky. I bourbon skal mindst 51 % af mæsken bestå af majs. Dette basisprodukt samt opbevaringen i tønder fremstillede af amerikansk eg og brændt på indersiden giver bourbon-whiskyen sin typiske, let søde vaniljearoma. Tennessee whisky er en bestemt type bourbon, der filtreres gennem et tykt lag trækul.

Men hvis mindst 51 % af kornblandingen består af rug, kaldes dette amerikansk rye whiskey. I modsætning til bourbon har rye whiskey en krydret og knap så tør smag.

Canadisk whisky

Canadisk whisky produceres traditionelt delvist på rug. Selvom andelen af rug i dag kun er relativt lille, betegnes mange canadiske whiskyer stadig som canadisk rye whiskey. Canadisk whisky består generelt af ”blended whisky”, der er lidt lettere og lysere end den intensive bourbon fra USA.

Japansk whisky

Det kan være overraskende for mange at høre, at Japan faktisk er et af verdens største whiskyproducerende lande. Yamazaki, der er Japans ældste destilleri, blev grundlagt i 1932 nær Kyoto, eksisterer stadig. 91 år efter dets start, er ligger det i dag blandt verdens elite. I 2014 tildelte en international anerkendt britisk ekspert for første gang nogensinde prisen ”Best whisky” i verden til Japan. “Murray’s Whisky Bible” tildelte de højeste karakterer til Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 – den slog endda de berømte traditionelle whiskyer fra USA og Skotland.

 

Hvilken whisky er din favorit? Vi bliver glade, hvis du vil dele det med os via nedenstående kommentarfelt.