Fermentering er en af verdens ældste konserveringsmetoder. Processen hyldes nu af fornyet popularitet i drikkevareindustrien.

Syrligt, brusende, neutralt og unikt: Sådan kan smagen af de (næsten) alkoholfrie drikke fermenteret med mælke- eller eddikesyre beskrives. Den gennemprøvede og pålidelige produktionsproces rider i øjeblikket på en ny bølge af popularitet. Og med god grund – udover at have en spændende smagsprofil, er mælkesyre- og eddikesyregærede drikke også meget sunde. Lær mere om fordelene ved disse genopdagede drikkevarer, hvad gæring egentlig er, og hvilke fermenterede drikkevarer der er tilgængelige på markedet i artiklen nedenfor.

I Egypten og Mellemøsten blev lav-alkohol-, mælkesyre- og eddikesyregærede drikke drukket allerede i neolitisk tid/yngre stenalder. I Europa var det derimod primært alkoholholdige drikkevarer som vin og øl, der blev fremstillet ved gæring. På det tidspunkt blev processen primært brugt til konservering. Men de sunde egenskaber ved fermenterede drikke blev hurtigt tydelige, så meget, at nogle af dem endda blev kaldt ”livseliksirer”.

Fermenterede drikke

Hvad er fermentering?

Fermentering er den kemiske konvertering af organiske stoffer med mikroorganismer som gær, bakterier og svampe. Opbevaret i væske, i en lufttæt beholder ved stuetemperatur omdanner mikroorganismer sukker til syrer (såsom mælkesyre og eddikesyre), alkohol og kuldioxid. Syrerne sørger for, at skadelige bakterier, som ellers kunne ødelægge drikkevaren, bliver dræbt. Dette giver den en længere holdbarhed. Ud over syrer skaber processen også unikke smagsstoffer samt sunde næringsstoffer.

En fantastisk kilde til probiotika!

Mælkesyre- og eddikesyregærede drikke er et sundt og naturligt alternativ til kunstige kulsyreholdige læskedrikke. De sikrer nemlig en afbalanceret tarmflora, og derfor har en positiv effekt på vores fordøjelsessystem grundet den store mængde probiotika, de indeholder. Probiotika er mikroorganismer, mest mælkesyrebakterier, som også forekommer naturligt i vores tarmflora. De hjælper med en sund fordøjelse med hjælp fra vitamin K, visse B-vitaminer og mineraler samt enzymer til nedbrydning af næringsstoffer. Probiotika forhindrer ydermere dannelse af patogene gærsvampe og bakterier samt hæmmer inflammation.

Fermenterede drikke

Mangfoldigheden af mælkesyre- og eddikesyregærede drikke

En af de mest kendte fermenterede drikkevarer er kombucha, som har sin oprindelse i Asien. Det er en kulsyreholdig drik lavet af sødet sort eller grøn te og kombucha-svampen. Denne er også kendt som en SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), som gærer til en kulsyreholdig drik efter cirka 1-2 uger. Du kan også lave din egen kombucha derhjemme. Du bør dog sikre dig, at hele processen er fuldstændig hygiejnisk. Forurening med andre bakterier kan give problemer, særligt for dem med en følsom mave! Gæringen af SCOBY kan producere en lille mængde alkohol som et biprodukt i drikkevaren. For at være præcis kan den gennemsnitlige hjemmebryggede kombucha indeholde op til 1,5 % alkohol. Det er en ret lille mængde, men der skal stadig tages højde for dem, der gerne vil – eller skal – undgå alkohol.

Andre fermenterede drikke

Kefir er en anden fermenteret drik med oprindelse i Kaukasus-regionen. Dette er en surmælksdrik fremstillet ved at gære komælk eller gedemælk med små kefirkorn. Kefir er klar til at indtage efter bare 24 timer og har en unik sød og sur smag. Bemærk, at kefir også indeholder små mængder alkohol i slutningen af gæringsprocessen. Udover kuldioxid producerer gæring også en lille mængde alkohol, som kan variere fra 0,1 – 2 procent i det færdige produkt (afhængig af gæringens varighed og andre faktorer).

Kvass er en traditionel russisk drik også kendt som ”brøddrik”. Den er lavet af rugbrød lagt i blød med sukker, gær og forskellige krydderurter. Brøddrikken kan forfines med smagsstoffer som ribs eller mynte afhængig af smag. Normalt har Kvass en alkoholprocent på ca. 0,05 – 1,5 %.

I stedet for at købe sødede læskedrikke i supermarkedet, kan du i stedet lave dine egne naturlige fermenterede frugtdrik. Fyld blot en ren beholder med en håndfuld af din yndlingsfrugt. Tilsæt en spiseskefuld honning og valle samt et par urter, såsom mynte eller rosmarin, hvis du vil. Fyld derefter blandingen op med vand. Bemærk: Det er vigtigt at efterlade ca. 1 cm luft ved den øverste kant af beholderen, for at kuldioxiden kan udvikle sig. Ryst beholderen godt flere gange dagligt. Vær opmærksom på at små mængder alkohol produceres i denne proces. De færdige læskedrikke holder sig i op til en uge i dit Liebherr køleskab.

God fornøjelse med dine egne fermenterede drikkevarer.

Læs desuden vores artikel 16 fun facts om øl

#fermentering #drikkevarer #kombucha #kefir #kvass #brøddrik #lemonade #sund #probiotika #microorganismer #konservering #trend

 

#fermentation #beverages #kombucha #kefir #kvass #breaddrink #lemonade #healthy #probiotics #microorganisms #preservation #trend