Dengang konserverede man sine madvarer for at forlænge holdbarheden; i dag er konservering et tegn på en mere bæredygtig livsstil.

Saltning, tørring, syrning, rygning og fremstilling af slik er blot nogle af de mange konserveringsmetoder, som ligger mere end 1000 år tilbage i tiden. Man har været vant til at skulle få maden til at holde, så der var nok til hele året. Men med stor tilgængelighed af industrielt fremstillet konserves, synes disse metoder ikke længere at være specielt relevante. Ikke desto mindre gør diverse konserveringsmetoder nu comeback i hjemmekøkkenet. Lær mere om konservering i denne artikel.

Konserveringens udvikling

Konservering af madvarer har en lang og interessant historie. Selv for rigtig mange år siden forsøgte man at blive uafhængig af daglig søgen efter mad. Fokus var på konservering, hvilket i bund og grund betyder at få madvarerne til at holde sig. For at forlænge madvarernes holdbarhed samt bibeholde smag, vitaminer og næringsstoffer, afprøvede man forskellige metoder og tog dermed et vigtigt kulturelt skridt fremad.

Egypterne brugte eddike og honning til dette formål, og romerne brugte processer, som vi stadig er meget fortrolige med i dag. Kød og fisk blev fx røget eller saltet, og frugt blev tørret. Med industrialiseringen kom metoder som elektrisk drevet konservering, køling og frysning.

Men hvorfor bliver konservering af madvarer, som bedste gjorde det, igen vigtigt i hjemmet, når madvarerne laves industriel på dåser, i krukker og i praktiske poser og derfor allerede fås med forlænget holdbarhed?

Bæredygtig livsstil og reduceret madspild

Folk, der prioriterer en sund og varieret kost, køber generelt en del friske frugter og grøntsager samt mejeri- og kødprodukter. Desværre er vi ikke altid gode til at få brugt de friske madvarer i tide. Et hurtigt kig ind i køleskabet er alt, der skal til for at se det selv: de friske frugter og grøntsager er ved at mugne, og yoghurten smager allerede en lille smule surt. Hvert smides der 1,3 milliarder tons spiselige madvarer ud på verdensplan. Ved at konservere madvarerne korrekt ved hjælp af en række forskellige metoder undgås madspild, hvilket bidrager til en bæredygtig livsstil.

Konservering

Vi fokuserer også i højere grad på at købe lokalt og sæsonbestemt. Om sommeren er haven samt lokale markeder spækkede med friske frugter og grøntsager, men om vinteren ser det noget anderledes ud. Så de, der fortsat ønsker at nyde egne lokale madvarer på årets kolde måneder, bør overveje bedstemors afprøvede konserveringsmetoder.

Hvilke metoder findes der, og hvordan får man mest muligt ud af dem?

Generelt skelnes der mellem biologiske, kemiske og fysiske konserveringsmetoder. Hver af disse metoder sænker eller eliminerer nedbrydningsprocessen af madvarer. De kemiske metoder omfatter fx saltning, rygning, syrning, sugaring og syltning med alkohol. Nogle af disse metoder som saltning og rygning trækker vand ud af maden, så den holder sig længere. Andre metoder som syrning reducerer pH-værdien i maden, hvilket gør det meget svært eller næsten umuligt for mikroorganismer at formere sig. Rygning er ideel til fisk, kød, ost og tofu, mens syltning med alkohol eller sugaring er mere passende til frugt og grøntsager.

De biologiske metoder omfatter fx mælkesyregæring, hvor mælkesyrebakterierne omdanner sukker til mælkesyre. Dette fungerer rigtig godt i surkål eller koreansk kimchi. Kombucha fremstilles også via mælkesyregæring. Find mere om fermenterede drikkevarer her.

Konservering

De fysiske metoder afhænger i høj grad af varmetilførsel som i konserves eller på at reducere varme – med andre ord køling og frysning. Denne form for konservering tager væsentlig mindre tid og gør det muligt at forlænge holdbarheden på fleste madvarer på en enkel og ligetil måde. Teknologierne i dit Liebherr køle-/fryseskab gør det fx muligt at reducere eller endda stoppe nedbrydningsprocessen. Hvorfor? Madvarernes mikroorganismer gøres inaktive ved frysning.

Læs mere om hvad teknologien i vores produkter gør, for at skabe langvarig friskhed og bevare smagen i dine madvarer.

Udover bæredygtighedsaspektet gavnes du naturligvis også økonomisk, idet holdbarheden på dine madvarer forlænges. Du kan hurtigt og let lave både søde og salte retter – uden behovet for først at skulle en tur i supermarkedet. Konservering er derfor værd at overveje.

#konservering #bæredygtig #trend #madspild #lokalt #sæsonbestemt #konserveringsmetoder #nedbrydningsproces #saltning #syrning #rygning #sugaring #syltning #mælkesyregæring #frysning