Styrk dit immunforsvar med disse 10 fødevarer

Vi kender alle symptomerne: temperaturen falder, vi begynder pludselig at nyse, og næsen løber. Med et stærkt immunsystem kan vi undgå visse sygdomme om vinteren, og ved at spise sundt og varieret bidrager vi proaktivt til et stærkt immunforsvar. I denne artikel finder du ud af, hvilke fødevarer der har en positiv indvirkning på dit immunforsvar og hjælper med at beskytte dig mod uønskede bakterier.

Et stærkt immunsystem: kosten er uhyre vigtig

Kroppens immunsystem udfører dagligt et enormt stykke arbejde, faktisk helt uden vi opdager det. Immunceller på huden, i blodet samt i mavesyren beskytter kroppen mod bakterier, vira, svampe og toksiner. Men immunsystemet har brug for hjælp til at fungere korrekt: det kræver vitaminer, mineraler og fytokemikalier. Kroppen kan ikke selv producere mange af disse mikronæringsstoffer men skal i stedet optage dem fra maden, vi spiser.

Hvilke fødevarer styrker vores immunforsvar?

Disse 10 fødevarer giver værdifulde næringsstoffer, som hjælper med at understøtte et stærkt immunsystem:

  1. Spinat
  2. Kerner og frø
  3. Citrusfrugt
  4. Probiotiske fødevarer
  5. Nødder
  6. Hvidløg
  7. Bær
  8. Linser
  9. Gurkemeje
  10. Ingefær

Læs videre for at lære mere om disse immunsystemboostere.

Med BioFresh-teknologien holder Liebherr-køleskabe maden frisk i lang tid. Vitaminer og mineraler bevares længere end i traditionelle grøntsagsskuffer, som egentlig bare er skuffer, hvor det er lidt køligere. Du kan finde detaljeret information om BioFresh her.

1. Spinat

Spinat er fyldt med betydelige mængder jern. Ikke så meget, som man engang fejlagtigt troede, men meget alligevel. Dette sporstof er ansvarligt for adskillige metaboliske processer, såsom transport af blod og er derfor også vigtigt for et sundt immunsystem. Jernmangel kan føre til anæmi (blodmangel) og betydelige helbredsproblemer. Kvinder – og i særdeleshed gravide – har et øget behov for fødevarer med højt jernindhold såsom spinat. Kvinder bør indtage 15 milligram jern dagligt; for mænd er 10 milligram tilstrækkeligt. Ud over bladgrønt som spinat kan fuldkornsprodukter, bælgfrugter, olieholdige frø og kød også give os tilstrækkeligt jern. Men vær opmærksom på at fødevarer med højt jernindhold bør kombineres med C-vitaminrige fødevarer, idet kroppen bedre kan optage jernet herved. Så tilsæt lidt peberfrugt til din spinatsalat eller drik et glas appelsinjuice til din morgenhavregryn. Vidste du, at en kop kaffe eller sort te til morgenmaden kan reducere jernoptagelsen?

Andre fordele ved spinat: det indeholder vitamin A og C, som understøtter cellulær resistens over for vira og bakterier, og er dermed også gavnligt for et sundt immunsystem. I dit Liebherr køleskab holdes spinat frisk i op til 13 dage.

spinat

2. Kerner og frø

Sesam- og hørfrø samt græskar- og solsikkekerner har alle én ting til fælles: de har et højt zinkindhold. Dette mineral hjælper med at genkende og eliminere patogener. Derfor er det en god ide at tilføje hørfrø til din mysli. Græskar- og/eller solsikkekerner kan drysses over salater/supper eller tilsættes brød. Havregryn, fuldkornsbrød og pasta indeholder ydermere zink og kan dermed hjælpe dig med at nå din anbefalede daglige dosis.

3. Citrusfrugt

Farverige citrusfrugter som appelsiner, mandariner og grapefrugt kan hjælpe med at holde forkølelsesvirus i skak. C-vitaminet kan opfange frie radikaler og hjælpe med at beskytte din krop mod infektioner. Saften fra nogle få citroner eller appelsiner kan være tilstrækkelig til at nå dit daglige behov for C-vitamin. Der findes talrige fytokemikalier lige under skallen på disse forfriskende frugter. Du skal dog være opmærksom, når du spiser grapefrugt, idet dets bitre stof naringin, kan interagere negativt med nogle medikamenter. På trods af at det ikke er blevet tilstrækkelig bevist, hvordan C-vitamin afhjælper forkølelse, er der indikationer på, at symptomerne på en almindelig forkølelse kan lindres af vitaminet. Der er ingen tvivl om, at citrusfrugter gavner en sund og varieret kost – selvom C-vitaminvirkningen ikke er direkte identificerbar.

citrusfrugt

Undlad at opbevare dine citrusfrugter ved for lav temperatur – ideelt set bør de opbevares uemballerede ved ca. +7 °C i køleskabet. Herved, afhængig af type, kan de holde sig i flere uger.

4. Probiotiske fødevarer

Vidste du: At en sund tarmflora er afgørende for et stærkt immunforsvar? For meget stress, forkert kost eller hyppig brug af antibiotika kan forstyrre balancen i tarmfloraen, som er alle mikroorganismerne i tarmene. Takket være probiotika – levende mikroorganismer i visse fødevarer, som er gavnlige for vores sundhed – kan denne ubalance igen korrigeres. Det er ydermere blevet bevist, at folk, der regelmæssigt inkluderer probiotika i deres kostvaner, sjældnere har brug for antibiotika, når de bliver forkølede. Eksempler på probiotiske fødevarer omfatter yoghurt naturel, kefir, sauerkraut (surkål) og kombucha.

5. Nødder

Det kan anbefales at spise en håndfuld nødder, såsom hasselnødder, cashewnødder, paranødder og valnødder, hver dag i forkølelses- og influenzasæsonen. Fordi nødder er gode for immunsystemet. Takket være indholdet af kobber, E-vitamin, zink og selen styrker disse populære energikilder immunsystemet. Derudover indeholder nødder gavnlige omega-3 fedtsyrer, fibre og en stor mængde protein. Protein er vigtigt for opbyggelsen af nye immunceller.

nødder

6. Hvidløg

Alle kender hvidløg – særligt grundet lugten, som nogle finder lidt overvældende. Selvom hvidløgsånde måske ikke er det mest charmerende, er hvidløg faktisk meget gavnlig for vores immunforsvar. Hvidløg er kendt for at være et naturligt antibiotikum. Takket være indholdet af sunde stoffer, kan hvidløg afværge sygdomme som forkølelse og influenza. Stoffet allicin er ikke kun ”skyld” i hvidløgets umiskendelige lugt, det er også det, der giver hvidløgets dets helbredende virkning. Hvidløg er meget hårdfør og kan opbevares i op til 160 dage i din BioFresh-skuffe.

7. Bær

Jordbær, hindbær, brombær og blåbær er meget gavnlige for dit immunsystem og yderst velsmagende. Det er fytokemikalieindholdet, der er ansvarlig for bærrenes positive virkninger. Plantepigmentet anthocyanin er særlig bemærkelsesværdigt her. Det er fyldt med antioxidante egenskaber og det, der giver bærrene den intense farve. Det opsnapper frie radikaler og er dermed med til at beskytte kroppen mod bakterie- og viraangreb. Bær er ikke i sæson i vintermånederne, men de findes stadig i frossen eller frysetørret form. Hvis du selv dyrker bær i haven, anbefaler vi at fylde depoterne op i løbet af sommeren og fryse resten – klar til vinteren.

bær

8. Linser

Linser har mange vigtige sporstoffer nødvendige for et sundt immunsystem. De farverige bælgfrugter er rige på zink, jern og kobber. Zink reducerer fx sandsynligheden for forkølelse, og hjælper os med komme os hurtigere, hvis den først er indtruffet. Du behøver blot at indtage 200 gram linser dagligt for at sikre, at din krop får den nødvendige mængde af disse tre sporstoffer. Linser er utrolig alsidige: det kan fx være linsesalat med spinat, granatæblekerner og æbler, en fyldig suppe med kartofler og tomater eller linser lagt i blød natten over, derefter pureret og brugt som pandekagedej – der findes uendelig mange linseopskrifter.

9. Gurkemeje

Det orange pulver fra gurkemejerod er et kraftfuldt våben mod forkølelse, der i stigende grad vinder udbredt anerkendelse. Det har en antibakteriel effekt og kan afværge skadelige bakterier og styrke immunforsvaret. Gurkemeje har ydermere en positiv effekt på fordøjelsesproblemer. Når du bruger gurkemeje, skal du sørge for at tilføje lidt sort peber, da det hjælper kroppen med at optage det gavnlige stof curcumin. En meget populær måde at bruge gurkemeje på er at lave gurkemejedrik (golden milk).

gurkemeje

10. Ingefær

Ingefær har længe været en vigtig ingrediens i traditionel kinesisk medicin og er nu også blevet anerkendt som et naturligt middel mod forkølelse i Europa. Den populære knold opnår sine positive antioxidante og antimikrobielle virkninger grundet indholdet af æteriske olier og gingerol, som også er det, der giver ingefær dens krydrede smag. Dens høje mængder af kalium, calcium, fosfor, jern og forskellige vitaminer er ydermere utrolig gavnlige. Uanset hvordan det indtages – som te, krydderi i karryretter eller suppe, eller intensivt i et shot – er mulighederne med ingefær mange og forskellige.

Mad kan booste immunforsvaret. Men er der flere sundhedsmæssige fordele?

En sund og varieret kost styrker ikke kun kroppen og immunforsvaret, den beskytter også mod sygdom. Plantebaserede fødevarer understøtter særligt kroppens forsvar. En afbalanceret kost er dog ikke en mirakelkur og er kun én af mange faktorer, der er med til at styrke immunforsvaret.

Ud over nævnte fødevarer er det vigtigt at få tilstrækkelig med søvn, træne i frisk luft, drikke tilstrækkelig vand og overholde en god håndhygiejne, idet disse faktorer også understøtter et sundt immunsystem. Mængden af søvn, du har brug for pr. nat, afhænger meget af dig personligt. Vær opmærksom på kroppens signaler. Det er ydermere vigtigt at erkende dit væskebehov. Som en tommelfingerregel bør du drikke halvanden liter om dagen. Hvis du følger alle disse tips og samtidig tager dig tid til at være ude i den friske luft i mindst en halv time om dagen, har du gjort alt i din magt for at bekæmpe forkølelsesvirus.

#fødevarer #forkølelse #immunsystem #spinat #frø #kerner #nødder #citrusfrugt #hvidløg #gurkemeje #ingefær #linser #bær #probiotica

#food #colds #immunesystem #spinach #seeds #kernels #nuts #citrusfruit #garlic #turmeric #ginger #lentils #berries #probiotics