Подготовка

Стъпка: 1/5

Загрейте фурната до 170°C. Покрийте с хартия за печене малка форма за хляб за закуска, респ. правоъгълен хляб, (дължина на формата около 16 см. Ако се използва по-голяма форма, указанията за количествата се удвояват). Пресейте в купа брашното от лимец, бикарбоната и крема тартар и след това, добавете бадемовото брашно, захарта и солта.

Стъпка: 2/5

Налейте в друга купа олиото, водата и малца (или сиропа). Добавете настърганите моркови, ванилията и портокаловата кора.

Стъпка: 3/5

Сложете всички продукти в кухненски робот или миксер и смесете в него 30 до 60 секунди (не по-дълго). Така отделните продукти се смесват помежду си и морковите се пюрират. Който не притежава кухненски робот, за смесването на влажните продукти може да използва и пасатор. След това, добавете влажните продукти към сухите и продължете както следва.

Стъпка: 4/5

Налейте тестото във формата и разпределете равномерно с шабер за тесто. Плъзнете формата в средата на фурната на готварската печка и печете около 50 минути, респ. дотогава, докато масата е изпечена до златистокафяво. Проверявайте многократно консистенцията на хляба за закуска с клечка за зъби, преди да бъде отстранен от фурната на готварската печка. Първо оставете хляба за закуска да се охлади във формата и след това без формата го сложете върху решетка за сладкиши, докато бъде напълно охладен.

Стъпка: 5/5

Веганският хляб за закуска се сервира на стайна температура, заедно с няколко лъжици мармалад или пресни плодове. Може или да се потопи като заместител на бисквити в капучино или чай, или също да се пече на скара и да се яде, заедно с бадемово масло, червено френско грозде и ябълки.