Подготовка

Стъпка: 1/10

Загрейте фурната на 220°C, горно и долно нагряване. Измийте патладжаните, направете нарез в основата на дръжката и разполовете по дължина. При това обаче, не отстранявайте основата на дръжката.

Стъпка: 2/10

Разполовете по дължина патладжаните, направете нарези по повърхнините на среза на кръст, посолете и оставете да поемат около 30 минути.

Стъпка: 3/10

Подсушете повърхнините на среза чрез попиване с кухненска хартия. Поставете половините на патладжаните в тава за печене, поръсете със зехтин и печете във фурната около 20 минути.

Стъпка: 4/10

Междувременно, претеглете кус-куса и сложете в купа. Нарежете кайсиите на ивици. Добавете стафидите и кайсиите към кус-куса.

Стъпка: 5/10

Залейте кус-куса с около 350 мл гореща вода и оставете да набъбне около 20 минути.

Стъпка: 6/10

Подправете ку-куса с ras el hanout, сол и черен пипер и прибавете натрошеното фета сирене.

Стъпка: 7/10

Извадете патладжаните. Направете нарези с нож от всички страни на разстояние около 1,5 см и отделете мекото месо на плода.

Стъпка: 8/10

Накълцайте на ситно с остър нож месото на патлаждана.

Стъпка: 9/10

Добавете накълцаното месо на патладжата към кус-куса, смесете всичко добре и подправете със сол и черен пипер. При нужда, прибавете още малко зеленчуков бульон или вода. Разбъркайте до гладкост йогурта в малка купа и подправете със сол, чили сос и червен пипер на прах или на люспи.

Стъпка: 10/10

Напълнете патладжана с кус-куса, поръсете със зехтин и запечете във фурната още около 20 минути. Извадете пълнените патладжани от фурната, накапете с малко сос от йогурт и сервирайте, поръсени с мента. Останалия дип сервирайте отделно към тях.