Подготовка

Стъпка: 1/7

Стерилизирайте бурканите и капачките във врящя вода. Извадете ги с щипка от водата и подсушете върху чиста кърпа.

Стъпка: 2/7

Обелете ябълките и крушите, изчистете семенната част и ги нарежете на кубчета. Обелете с белачка портокалите и нарежете кората на ситно или настържете с едро ренде. Сложете кората в буркан, покрийте и сложете в хладилника.

Стъпка: 3/7

Сложете кубчетата плод в тенджера, изстискайте портокаловия сок и настържете обеления джинджифил.

Стъпка: 4/7

Добавете канела, анасон и сипете оризов сироп или друг течен подсладител. Оставете да заври при средна температура. Отдръпвайте капака, за да излиза парата, и разбърквайте с дървена лъжица. Варете около един час при средна температура, докато се сгъсти.

Стъпка: 5/7

Когато сместа е готова, добавете кората портокал, разбъркайте и отстранете канелата и анасона. Ако желаете да получите една хомогенна смес, използвайте миксер.

Стъпка: 6/7

Напълнете сместа в горещи буркани. Ако не искате да са горещи, може да ги сложите в микровълнова или обикновена фурна без капачките. Пълнете до около 1 см под ръба на буркана и затворете с капачката. Обърнете бурканите наобратно и оствете да се охладят.

Стъпка: 7/7

За по-добро и дълго консервиране задръжте бурканите в тенджера с врящя вода и покрита с кърпа (така може да избегнете спукване на бурканите). Оставете бурканите да заврят и вакуумирайте. Преместете от котлона тенджерата и оставете да се охлади, след това складирайте бурканите в хладилник или на хладно и сухо място.