Подготовка

Стъпка: 1/10

Измийте праза и махнете външните листа. Отрежете корена и тъмните краища, но не ги изхвърляйте - използвайте ги, за да направите зеленчуков бульон за по-вкусна супа! Нарежете праза на две, така че да имате една, предимно, бяла част и една, предимно, светлозелена част.

Стъпка: 2/10

Разполовете бялата част по дължина и нарежете на тънко.

Стъпка: 3/10

Направете същото със светлозелената част. Нарежете на колкото се може по-тънко, а след това нарежете на дребно.

Стъпка: 4/10

Измийте и обелете картофите. Нарежете на две, после нарежете всяка половина на около четири резена. Нарежете резените, така че да се получат кубчета с подобен размер. Нарежете 80 г от картофите на още по-малки кубчета и ги оставете настрана.

Стъпка: 5/10

Загрейте 1-2 с.л. зехтин в голям тиган, добавете дафиновия лист и нарязаната бяла част от праза и запържете за около 2 минути. После, внимателно добавете едрите кубчета картофи.

Стъпка: 6/10

Заделете настрана чаша от зеленчуковия бульон и налейте останалото в тигана. Оставете да къкри за 30-35 минути, докато картофите са готови.

Стъпка: 7/10

Сложете зелената част от праза, по-малките кубчета картофи и чашата бульон във втори тиган и кипнете. Оставете да къкри за 3-5 минути, докато картофите станат ал денте.

Стъпка: 8/10

Налейте останалия зехтин в първия тиган и овкусете със сол и черен пипер. Махнете дафиновия лист и разбийте, като използвате пасатор.

Стъпка: 9/10

Внимателно добавете праза и картофите от втория тиган към крем супата - това подобрява консистенцията и вкуса на супата; също така, когато дъвчете храна, докато ядете, ви кара да се почувствате сити по-бързо.

Стъпка: 10/10

Сервирайте супата от картофи и праз гореща и гарнирана с накълцан див лук. За допълнителен вкус, пробвайте да добавите няколко капки олио от трюфел. Неговия аромат се комбинира със силния вкус на праза и кремавостта на картофите, за да се създаде едно много специално кулинарно изкушение.