Бананите произлизат от Малайзия преди около 4000 години. В Америка са внесени от португалските мореплаватели в края на XV век. Въпреки че растат в почти всички тропични и субтропични региони, основните производители са Мексико, Коста Рика, Бразилия и Еквадор.

Защо в столовата на Либхер винаги има банани?

Защо бананите са супер?

Бананите съдържат значителни количества витамини С и В6, богати са на каротеноиди и могат да повишат нивата на витамин А. Да не говорим, че могат да бъдат страхотна храна, когато става въпрос за загуба на тегло (да, наистина). Един средно голям банан съдържа фибри, които са в състояние да отблъснат глада за вредни храни. Високите нива на калий (около 420 мг средно на банан или около 12% от препоръчителната дневна доза за възрастни) не само ще възстанови и без това ниските нива у повечето от нас на този така необходим елемент, но и ще помогне за правилното функциониране на клетките, тъканите и органите. Калият също може да намали кръвното налягане и да ни предпази от хипертония.

Все още ли мислите, че бананите не са супер?

Добре, има и още:

Въпреки че прекалено високите нива на калий в кръвта могат да бъдат токсични (състояние известно като хиперкалиемия), много малко вероятно е някой да може да изяде огромното количество банани, което може да предизвика този проблем. И въпреки че бананите са естествен източник на радиоактивни изотопи, със сигурност няма да ви порасне шести пръст от тях.

Има много начини да си осигурите банани през деня, без да е необходимо да се превръщате в маймуна. Закуската е перфектното време за банан, тъй като съдържанието на фибри в него ще предотврати вълчия глад, който често ни връхлита по обед. Изсушените банани също са полезни. Някои проучвания показват, че те са ефективно средство за лекуване на стомашни язви.

Нека обобщим защо в столовата на Либхер винаги има банани… Всъщност, има цели 10 причини за това:

Post_bananas2_Panther-Media
  1. С банани може да се отслабне

Да, бананите съдържат доста калории, което на пръв поглед ги прави неподходящи за отслабване. Ползата от тях е индиректна. Те имат способността  да ограничат апетита между отделните хранения, като помагат да се контролира и нивото на кръвната захар.

  1. Бананите и кръвното

Установено е, че богатите на калий храни, каквито са бананите, са благоприятни за намаляване на кръвното налягане. Освен това, те се грижат и за водния баланс в организма, който също е важен фактор за нивата на кръвното.

  1. Бананите и мускулните спазми

Схващал ли ви се е кракът? Докато спите, нали? Или като се претоварите във фитнеса? Причината за подобни мускулни спазми често е липсата на калий, а бананите както вече разбрахме са добър източник на този елемент. Консумацията на банани час преди физически упражнения поддържа нивата на калий високи и след тренировката, което ще намали вероятността за мускулни схващания.

  1. Банани за астма

За съжаление въздухът над Пловдив и околностите, където е разположен заводът на Либхер, не е особено чист. Това води до проблеми с дихателните пътища и появата на астма при децата. В тази връзка, проучване е показало, че по-високата консумация на банани може да предпази или поне да облекчи хриповете при деца и възрастни с астма.

  1. Бананите и храносмилателната система

Поради високото съдържание на пектин (високи нива на пектин може да намерите и в ябълките), бананите са успокояващ „мехлем“ за стомашно-чревния тракт, тъй като пектинът помага да се нормализира функцията на червата.

Жълтото плодово чудо съдържа съединения, наречени протеазни инхибитори, които помагат за премахването на вредни бактерии, причина за сериозна част от стомашните язви.

  1. Банани за остър поглед

Заради съдържанието на витамин А те помагат и за по-доброто зрение, особено при слаба светлина.

  1. Банани и за здрави кости

Бананите съдържат фруктоолигозахариди, които помагат на организма ни да усвоява много по-добре минерали като калция, важен за здравето на костите.

  1. Банани против депресия

Бананите са храна, която носи добро настроение, тъй като имат високо съдържание на триптофан, основна аминокиселина, която помага за производството на повече серотонин – друга аминокиселина, отговорна за повишаване на настроението в мозъка.

  1. Бананите и махмурлука

Бананите имат и още една супер сила – могат да бъдат ефективно средство за облекчаване на тежките сутрини, когато се събудите с махмурлук. Калият в тях помага възстановите загубените по време на почерпката електролити. Освен това, ще помогнат и за възстановяването на нормалната функция на червата, която е нарушена след употребата на по-големи количества алкохол.

  1. Банани и диария

Да си на производствената линия, създавайки поредния технологичен шедьовър на Либхер и да те хване разстройство… Не, не можем да допуснем това! Затова в стола ни винаги има банани. Но какво общо има това?

В едно проучване 3 групи деца с диария били изследвани.

Първата група била лекувана с диета, която включвала банани, на втората група давали повече пектин, а на третата сервирали обикновен ориз. 82% от групата на бананите се възстановила по-бързо от всички останали. Причините за този ефект се крият в много от ползите, които вече изброихме.

Точно затова в столовата на Либхер винаги ще има банани!

Как правилно се съхраняват банани

Как правилно се съхраняват банани

Обикновено бананите се откъсват зелени, за да не се развалят докато стигнат до магазинната мрежа. Благодарение на газа етилен, те узряват докато се появят по рафтовете в магазина. И все пак, може да попаднем на по-зелени или узрели, жълто кафяви банани. Трябва да ги съхраняваме според степента на тяхната зрялост. Ако искате да ги съхранявате за по-дълго време, купете зелени.

Ако ще ги консумирате по-скоро, вземете жълти, но без кафяви петна. Избягвайте банани, които имат сиви отенъци – това е знак, че са били замразявани, което впоследствие ще им попречи на правилното узряване. Извадете бананите от найлоновата торбичка, веднага след като се приберете от магазина. В найлоновия плик се съдържа прекалено много влага, която може да им навреди.

Има и теория, че именно найлоновите торбички спомагат за запазване на свежестта на бананите, но всичко зависи от степента на влажност и топлина на мястото, където оставяте торбичката с банани.

Съхранявайте зелените банани на стайна температура (в хладилник не е препоръчително, тъй като ще спре правилното узряване на плода). Ако искате да узреят по-бързо, поставете ги в хартиен плик заедно с една ябълка или домат (повече по тази тема тук).

Съхранявайте узрелите банани при стайна температура, ако ще ги хапвате до 1-2 дни. Щом почнат да се появяват кафяви петна по плода, пъхнете ги в чекмеджето за плодове и зеленчуци на хладилника или ги консумирайте възможно по-скоро.

В хладилника бананите не спират да зреят, просто се забавя този процес. И въпреки, че в охладителния уред кората на банана ще почернее, вътрешността му може да остане годна за консумация от 1 до 2 седмици. Друг начин да предпазите бананите от презряване е като увиете общото им стъбло в хранително стреч фолио, което ще попречи на газа етилен да ускори естествения процес на узряване. Разбира се, ако планирате да използвате бананите за шейкове, кремове, торти и т.н., може да ги замразите, но преди да ги поставите във фризера ги обелете и нарежете. Може да ги оставите там до няколко месеца.

Хареса ли ви статията? Може да се абонирате за нашия мейл бюлетин, за да получавате най-новото от блога на Либхер директно на пощата си или да се присъедините към дискусията заедно с нас във Facebook.