ябълки

Ябълките са от онези плодове, които приемаме за даденост, без да ни омръзват. И как би могло да бъде по-различно с многообразието от сортове, от които можем да избираме – Jonagold, Granny Smith, Elstar и Pink Lady и др. и богатата палитра от цветове. Добрата новина е, че можем да се наслаждаваме на този апетитен плод през цялата година, независимо дали ще си го набавим от супермаркета или от овощната градина. Това е само малка част от причините ябълката да е един от най-популярните плодове, изпреварваща вкуснотии като бананите, портокалите и мандарините. В следващите редове ще ви разкажем за един малко познат факт за ябълките, свързан със съхранението на останалите хранителни продукти.

Преди това обаче нека видим защо…

Ябълката: закуската, която не вменява вина

Ябълките не съдържат почти никакви протеини или мазнини. Енергията, която предоставят идва най-вече от въглехидратите. В един средно голяма плод (100 г) има около 50 kcal, което се равнява на 2% от дневните нужди от енергия за заседналия начин на живот характерен за много от възрастните. Това прави ябълката чудесна закуска между отделните хранения. Благодарение на смесицата от лесно смилаеми захари под формата на фруктоза и глюкоза, тя лесно преодолява характерни спадове в нивата на енергия, характерна за интервала между основните хранения.

Нещо, което малко хора знаят за ябълките, когато става въпрос за тяхното съхранение

Ябълките трябва да се съхраняват на сухо и хладно място, а когато са поставени в стандартен хладилник могат да останат годни за консумация до 50 дни. В отделението BioFresh на хладилниците Либхер могат да запазят свежестта си до 80 дни. Когато оставите ябълки на съхранение, независимо дали в хладилника или извън него, трябва да внимавате за едно нещо: те произвеждат газ наречен етен (по-известен като етилен) по време на узряването си.

Този факт често е странен за хората, които тепърва чуват за него – “Ябълките отделят газ?” Това звучи някак си шокиращо и мистериозно. Но не се притеснявайте, в това няма нищо опасно – етиленът е естествен растителен хормон, който се отделя при процеса на узряване. Може и да прозвучи удивително, но всички останали плодове, които се съхраняват в близост до ябълки ще узряват по-бързо точно поради тази причина. На това трябва да обърнете внимание, когато поставите ябълки в близост до други дарове на природата – щом узряват по-бързо, това означава и, че ще се развалят по-бързо. Разбира се, те не са единствените плодове, които отделят етилен – кайсиите, крушите и бананите също  произвеждат от този растителен хормон, както го правят и някои зеленчуци като картофите например.

Много плодове и зеленчуци не биха узрели без етилен

Бананите трябва да пропътуват дълги разстояния, преди да пристигнат до рафтовете в магазина. Те се събират още докато са зелени, така че плесените да не могат да ги повредят по време на транспортирането.

След като пристигнат до големите прекупвачи, преди да стигнат до магазина, те узряват изкуствено, чрез излагане на етилен, който спомага и за по-апетитния им външен вид. Ето как бананите, които си купуваме от магазина, придобиват своя обичаен жълт цвят, а доматите от зелени се превръщат в апетитно червени, което спомага и да се продават много по-добре.

Как да се възползвате от този ефект на узряване?

Да, може да използвате ефекта от етилена в своя полза. Поставете все още неузрели плодове или зеленчуци на стайна температура и в запечатан контейнер, заедно с една ябълка (или друг произвеждащ етилен плод или зеленчук).

Това ще ускори процеса на естествено узряване.

Не се притеснявайте, че след това ще трябва да изядете всичко, което е узряло, преди да се развали. Просто поставете вече готовите за консумация плодове и зеленчуци в отделението BioFresh на Либхер, за да спрете развалянето им. Въпреки, че така естествено ще ускорите процеса на зреене, все още ще разполагате с достатъчно време да се насладите на плодовете и зеленчуците благодарение на тази технология на Либхер (вижте всичко, което трябва да знаете за BioFresh).

Ако пък процесът на зреене е отишъл твърде далеч и ябълките започват да се развалят, не ги изхвърляйте – все още може да си направите страхотен ябълков сладкиш, вкусно пюре или да ги изпечете във фурната с мед и канела.

ябълки с мед и канела