Чаши за вино – наръчник за почистване

Висококачественото вино заслужава да бъде поднесено в чаши от класа. Грижата за тях е от изключителна важност. Но как да ги поддържаме правилно?

Никой винар, който държи на репутацията си, не би допуснал по-минимална грижа от перфектната що се отнася до чистотата на бъчвите за съхранение на напитката, винените цистерни, маркучите и помпите. Същите правила би трябвало да важат и при съхранение на вино в домовете.

Вниманието трябва да се насочи най-вече върху чашите за вино. Мръсотията и остатъците биха замъглили в голяма степен насладата от доброто вино.

Дори скъпите чаши за вино могат да бъдат измити в миялна машина


Можете да поставите всяка чаша за вино в миялната машина стига да следвате няколко прости правила.

В момента на приключване на програмата, отворете миялната машина за премахване на парата. След това извадете чашите и отделете достатъчно време, за да ги почистите от остатъчни петна. Уверете се, че при миенето и изплакването на чашите не се използва препарат, който има свой специфичен аромат. Подсушете чашите, използвайки чиста, неупотребявана кърпа (използваните мокри кърпи придават миризма на застояло на чашите).

Не съхранявайте чашите за вино долу

Много хора съхраняват чашите за вино на долния рафт на шкафа, очевидно за да ги предпазят от прах. В действителност това, което се случва, е навлизане на застоял въздух. Неприятната миризма се натрупва по повърхността на чашите. Бързо изплакване, последвано от подсушаване преди употреба, е много по-добър вариант за съхранение и употреба.

Използвате ли гарафа за червените вина?

Съществува лесен начин за нейното измиване и отстраняването на обезцветяване. Напълнете гарафата с топла вода и добавете една или две таблетки за почистване на зъби. Оставете да престои през цялата нощ и изплакнете обилно – гарафата ще е като нова.

Грижете се за вашите чаши за вино, грижете се за вашите вина!

Вижте още и: Видовете чаши за бяло и червено вино – наръчник.