Slider_glasses_Panther

Хубавото вино изисква подходяща стъклена форма, в която да се представи в най-добрата си светлина, разгръщайки своя неповторим вкус и качество. В тази връзка изборът на подходяща чаша е особено важен. В галерията от снимки по-долу ще видите кои са 7-те най-важните стъклени форми, благодарение на които насладата от любимите ви вина ще бъде на максимална висота.

Чашите от най-високо качество се характеризират с широк набор от различни свойства. Обемът им трябва да бъде пропорционално съобразен с интензивността на вкуса и сложността на виното. Тялото и дръжката трябва да са хармонично балансирани, така че да може удобно и без излишно усилие да се разклаща чашата с вино. Стъклените чаши от най-висок стандарт са направени от тънко качествено стъкло и най-важното: отличават се с гладък ръб, а не с яка, която често се среща при по-евтините варианти. Природата на самото стъкло сама по себе си също влияе върху насладата от виното: в кристалните с високо качество, виното е с доста по-интензивен и ясен аромат, отколкото би било в чаша от евтино стъкло.

Не на последно място, една добра чаша за вино трябва да има естетичен и приятен външен вид, защото както добре знаете, освен чрез вкусовите си рецептори, ние възприемаме и консумираме и с очите си.

Как да изберем подходящата чаша според виното?

Slider_glass1_Liebherr

#1. Класическата чаша за пенливо вино (шампанско) тип флейта е с висока форма и тънко стъкло. Това гарантира по-малка площ за виното, което от своя страна спомага въглеродния диоксид да се запази като образува постоянно пръстени с балончета. Това е особено важно за пенливите вина като Просеко например.

Slider_glass2_Liebherr

#2. Типичната чаша за шампанско е във формата на лале – за разлика от флейтата за пенливи вина, и е идеална за качествените шампанизирани вина, финеса и сложността, на които изисква определено пространство, за да се развият. Добрата практика е подобни чаши да се пълнят до половината.

Slider_glass3_Liebherr

#3. Стандартната чаша за бяло вино не трябва да бъде прекалено голяма, защото то „ще се загуби“ в нея. От друга страна, стъклената чаша трябва да има достатъчен обем, за да предложи място на букета от аромати да се разгърне. Важна характеристика за всички чаши за вино е, че тялото им е леко заострено към върха. Това засилва вкуса и позволява на дегустатора приятно да „завихри“ виното в нея.

Slider_glass4_Liebherr

#4. Белите вина от най-високо качество не трябва да бъдат затваряни в по-малко пространство или казано по друг начин – в по-тесни чаши. Тук трябва да се използва малко по-голям вариант на стандартната чаша за бяло вино.

Slider_glass5_Liebherr

#5. Стандартната чаша за червено вино също е във форма на лале, но малко по-висока и широка, предоставяща на божествената течност по-голям обем.

Slider_glass6_Liebherr

#6. Във Франция, традиционната чаша за червено Бургундско вино е известна като „балон“, заради своята характерна форма. Това интересно стъклено оформление позволява на виното да развие свое изтънчен аромат по най-добрия начин.

Това е и причината чашите с подобна форма да са особено подходящи за премиум вина като Пино Ноар, Пиемонте, Бароло и Барбареско. Чашите балони трябва да се пълнят най-много до една трета.

Slider_glass7_Liebherr

#7. Типичната чаша за Бордо е доста висока и отново с форма на лале.

Подходяща е за всички качествени червени вина, предоставяща им необходимата дълбочина, която развива по-твърдата им структура и вкус. И тук, чашата не бива да се пълни с не повече от една осма от литър вино.

И все пак, каквато и чаша да използвате, виното няма да развие максимално вкуса и аромата си ако преди това не сте го съхранявали при най-добрите условия. За тази цел Либхер създаде специална гама от уреди за темпериране на вино (виноохладители), които осигуряват оптималното качество на въздуха и температура, подходящи и за най-претенциозните вина.

Каква чаша използвате за любимото си вино? Споделете в полето за коментари или се присъединете към нас в дискусията във Facebook