Чесънът е един от най-популярните зеленчуци не само в България, а и по целия свят.

Както почти всеки друг зеленчук, така и чесънът има легендарно минало. Дали като  вековно лекарство или в борбата срещу злите духове, той е познат сред редица народи и всякакви поколения. Кой не знае ужасните истории за вампирите, в които луковиците чесън защитават притежателя си в моменти на бедствие или за чудноватите рецепти, в които основният ароматен зеленчук е именно чесънът? В тази връзка, зеленчукът има миризма, която както може да прогони вампирите, така и да прибави стойност на местен деликатес. При всички случаи, консумацията на чесън, който не е термично обработен гарантира натрапчив дъх. Този аромат, често се намира за неприятен за голяма част от хората по целия свят. В случай, че предпочитате зеленчука, но не и неговата миризма, ние сме подготвили полезни съвети, за да смекчите миризмата , която той оставя след себе си.  

„Да не би да си хапвал/а чесън днес?“ Едва ли има някой, който не е чувал този въпрос поне веднъж в живота си. Но дори отговорът да е бил „Да“, вероятно не съжалявате, че сте заздравили имунитета си с чесън, чудесно съчетан с обяда или вечерята. В тези моменти, вероятно сте се замисляли откъде идва тази силна миризма и защо чесновият дъх продължава да е изключително остър дори няколко часа след консумиране на самия зеленчук? В зависимост от обработката си, чесънът проявява повече или по-малко ароматните си качества. На какво се дължи това? Вкусът и миризмата на чесъна съдържат голям брой серни съединения. След консумиране, някои от веществата се отделят през кожата и въздуха, който издишаме и около нас неусетно се развива познатата чеснова миризма. Преди, обаче, да разясним какви са средствата за справяне с този силен аромат сме ви подготвили изключително интересни и важни факти за самия зеленчук.

История на чесъна

Ароматният зеленчук е едно от най-старите култивирани и лечебни растения на всички времена. Определено си струва да погледнем назад в историята. Чесънът е познат за първи път преди повече от 5000 години. Оттогава зеленчукът се споменава в историята на всички напреднали цивилизации, дори в историята на Древен Египет. Според достоверни източници, бялата луковица е била използвана от древните египтяни като средство за повишаване на производителността за работниците по време на изграждането на впечатляващите египетски пирамиди. През Средновековието, поради натрапчивата си миризма, чесънът е използван като средство за справяне със злите духове и вампири. А дали наистина е бил ефективен за прогонването им можем само да гадаем или да експериментираме.

Растението – чесън

Интересно е, че чесънът принадлежи към семейство лукови и расте под земята, но значително се различава от лука. Сред най-големите производители на чесън в света са държавите Китай и Корея. Знаете ли, обаче, че чесънът расте добре дори на нашите географски ширини? Благодарение на римляните, които както шамфъстъка, внасят по европейските земи и чесъна, можем сами да си засеем от него. Всъщност отглеждането му е доста лесно и всеки, който разполага с пространство за сеене, може да засее лечебния зеленчук в градината: скилидката се поставя в земята през пролетта и през лятото вече има готова продукция. Чесънът може да се консумира пресен, но и зрял. Разликата е в перата – пресният е с все още зелени пера, а сърцевината е мека и крехка. Зрелостта на чесъна се познава по перата, когато започнат да пожълтяват, то значи и главите под земята вече са оформили своите скилидки.

Сортове и употреба

Интензитетът на вкуса на чесъна до голяма степен зависи от вида чесън и неговата степен на зрялост. Белият чесън, който е приятно мек е добре познат по целия свят. Може би сте виждали и лилавия чесън, наречен Роуз де Лаутек? Той е познат като най-добрия чесън във Франция, защото освен остър има и леко сладък вкус.

Чесънът е повече от лесен за съхранение. Той може лесно да се съхранява в продължение на няколко месеца, стига да е на тъмно място, далеч от влага и прекомерна топлина. Успокоителното е, че преди да бъде обелен от обвивката и обработен, той не отделя никаква миризма. Този факт улеснява съхранението му.

Употребата на чесъна е в зависимост от различните предпочитания. Той е популярен като подправка за ястия, поради силните си ароматни свойства и лечебни характеристики. Това едва ли е изненадващо, тъй като чесънът основно се комбинира добре с почти всички основни ястия: месо, риба, зеленчуци, салати, супи и сосове.

В България, чесънът е на почит и може да се срещне в почти всички традиционни рецепти. От салати до сосове, чесънът е предпочитана добавка и характерна специфика за българската кухня. Таратор, печени пиперки с чесън, катък, агнешко с чесън, риба с чесън, чеснов сос… и още безброй рецепти могат да се наредят сред водещите за българската традиционна кухня. Хубавото за всички, които не могат да се примирят с натрапчивия аромат на този зеленчук е, че след като чесънът премине термична обработка /най-често за основните ястия/ почти не се забелязва присъствието му, а ароматът е едва доловим.

Дали нарязан или смлян, чесънът се обработва според предпочитанията

В зависимост от рецептата, а и от предпочитанията, чесънът може да бъде обработен по различни начини. При някои от тях той почти губи ароматните си характеристики, но запазва лечебните си свойства. В други случаи, при които липсва термична обработка, той може да разгърне ароматния си потенциал до невъобразимост. Три от най-популярните метода за обработка на чесън, без термична намеса са чрез нарязване, смилане или пресоване. В случай, че искате да приготвите каша без да смилате скилидките чесън, то добавете щипка сол към нарязания предварително чесън и натиснете внимателно с широката страна на кухненския нож, така ще получите пресован чесън.

Как да се отървем от миризмата на чесън?

Нарязан, смачкан или пресован, чесънът определено оставя следа след като е бил консумиран. Но как може да бъде елиминиран острият дъх непосредствено след като сме си хапнали от иначе така вкусния и полезен зеленчук? Има различни домакински лекове и кухненски трикове, чиято ефикасност е спорна. От пиене на мляко до дъвчене на различни видове подправки, като карамфил, магданоз или кардамон – ефектите са изключително спорни, защото всеки организъм реагира различно на чесъна. Вероятно най-подходящият начин да бъде възвърнат свежият дъх е като използвате четка за зъби.

Чесън за сила и енергия

Въпреки острата си миризма, чесънът е източник на сила и енергия. Чесънът подсилва имунитета и прекратява възпалителните процеси в организма. Истината е, че свойствата на чесъна за безброй, някои от тях спомагат за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания като понижават нивата на холестерола и триглицеридите и потискат кръвосъсирването. Чесънът също се смята за естественото лекарство за понижаване на кръвното налягане. Разбира се, тези ефекти са постижими само, когато зеленчукът се консумира редовно.

Хапването на чесън, носи здраве. Колкото до миризмата, нач0ините за справяне са достатъчно разнообразни и ни позволяват спокойно и уверено да добавяме чесън в рецептите на основните си ястия.