Казват, че всеки може да бъде добър кулинар. Не знаем дали това наистина е така, но ако знаете някоя и друга хитринка, то шанса ви да станете добър в кухнята е доста голям. В следващите редове ще ви споделим някои от най-полезните, които може да опитате още тази вечер:


#1. При приготвяне на крехки пържоли  е важно да се погрижим и за инструментите. За целта предварително увийте чукчето и дъската с кухненско фолио. Така ще удължите живота на инструментите, като избегнете набиването на месо по тях. Може да начуквате пържолите и в плик, така ще работите по-чисто и няма да пръска наоколо.

#2. Колкото по-остър един нож, толкова по-сигурен е той! Сега ще ви дам поне две причини за това: Първо острият нож, логично насочва вниманието към позицията на пръстите  спрямо острието.На второ място, острият нож изисква доста по-малко усилие при рязане и шанса да се изплъзне е по-малък.

#3. Ако искате да съхраните ножoвете в добро състояние, никога не режете върху стъклени табли, чинии и сол! Това изтъпява режещия ръб.

#4. Ако се налага да мерите с лъжица нещо лепкаво, като мед например, преди това покрийте лъжицата с масло. Така лесно ще изсипете сместа, без тя да остане по нея.

#5. Картофите няма да покълнат, ако ги съхранявате на едно място заедно с ябълки. Ябълките съдържат веществото етилен, което спира растежа на картофите.

Научете повече за съхранението на картофи от тази статия.

#6. Как да направим пухкава пяна за капучиното? Използвайте френска преса. Загрейте млякото и го изсипете в пресата, за да го разбъркате с нея. Получава се невероятна пяна. Може да украсите капучиното и с шоколадов сироп.


#7. Съхранявайте маринованото месо в пликове. Така маринатата ще се разпредели навсякъде. Използването на вакуумни пликове ще направи съхранението още по-прецизно!

#8. За да остане месото крехко, преди да го пъхнете във фурната, първо запечатайте соковете му, чрез бързо запържване на тигана за по 2-3 минути от двете страни. (Aко имате време преди това оставете месото в марината за около час в хладилника)

#9. Поставете дървена лъжица, върху тигана или тенджерата, за да спрете кипенето. Този трик е вълшебен!

#10. Следващия трик може и да прозвучи, като абсолютната лудост, но опитайте да добавете щипка сол или канела в кафето, преди да го сварите. Солта ще убие горчивия вкус на кафето, а канелата ще му добави незабравим привкус.

#11. Мразиш да режеш лук, нали? Следващия път опитай да дъвчеш дъвка, докато го правиш. Обещаваме, че няма да ти залюти на очите!

#12. Избягвайте да слагате цитрусови плодове в хладилника. Портокалите, лимоните, дори доматите загубват своите вкусови качества при ниски температури. 

#13. Пробийте малка дупчица в черупката на яйце с игла преди да го сварите. След това много лесно ще можете да го обелите.

#14. Една вълшебна тайна! Подправките винаги разкриват по-добре вкуса си, ако към тях се добави малко масло или зехтин.

#15. В нова бутилка зехтин, поставете клончета от мащерка или други билки, за да получите ароматно масло. Може да добавите и няколко люти чушлета.