В края на октомври англоговорещия свят празнува Хелоуин, маскарад, който съвпада с католическия ден на Вси Светии. Тази традиция се разпространи далеч отвъд пределите на тези страни и днес се отбелязва от много хора, дори и у нас.

Ако сте съпричастни с фестивала на страшилищата в следващите редове ще ви покажем как да си направите най-страшната тиква-фенер за празника. Ако пък не го отбелязвате, може би ще изберете просто да си похапнете от този плодов-зеленчук, който определено има какво да предложи като вкусови качества и ползи за здравето (по темата писахме тук).

Как да си направим зловещ фенер от тиква за Хелоуин?


1. Вземете една голяма тиква и с остър нож изрежете върха ѝ, но не директно, както бихте го отрязали обикновено, а така, че да се оформят триъгълничета. Дупката трябва да бъде достатъчно голяма, за да можете лесно да извадите вътрешността на тиквата – вижте снимката отдолу:

Как да си направим зловещ фенер от тиква за Хелоуин

2. Премахнете месестата част и семките с лъжица. Семките може да изсушите и да използвате, а месестата част е много подходяща за приготвяне на крем супи, сладкиши и десерти.

фенер от тиква за Хелоуин

3. Тук на помощ влиза въображението. Дайте му свобода и развъртете ножа.

Вземете маркер и предварително нарисувайте областите, където ще режете: очертайте контурите на устата, очите и носа на зловещия фенер.

След това внимателно изрежете по контурите. Тук острият нож е задължителен.

Carving the Pumpkin

4. Последна стъпка! В долната част на тиквата направете малка вдлъбнатина с лъжица.

Там ще поставите свещта, която ще освети злокобното излъчване на фенера ви за Хелоуин. Запалете свещта и затворете капака.

halloween day

Е, както видяхте няма нищо сложно да си направите фенер от тиква за Хелоуин.

Внимание: не забравяйте правилата за пожарна безопасност. Не поставяйте новата ви зловеща лампа в близост до запалими предмети.

Е, ще отбележите ли този празник или смятате, че той си на „западняците“…? Споделете мнението си в полето за коментари или се присъединете към нас в дискусията във Facebook.