Авокадо, масления супер плод

През последните 2-3 години популярността на авокадото бележи своя ръст и в момента то е символ на здравословна супер храна, ураган от полезни мазнини и витамини. Да, има защо това да е така! В днешната статия ще разгледаме подробно какво може да ни предложи авокадото за нашето по-добро здраве, как да изберем най-добрите му плодове и разбира се, как да го съхраняваме правилно, за да го консумираме винаги свежо и добре узряло.

Авокадото съдържа мазнини, но те всъщност са полезни

Авокадото е плод, който принадлежи към семейство Лаврови, заедно с братовчедите му канела и камфор. Високото съдържание на мазнини, може и да му е спечелило името “Масления плод”, но това не означава, че трябва да го избягвате – точно обратното. В действителност мазнините в авокадото са ненаситени и са много здравословни. Авокадото е страхотна храна за всеки, който има висок холестерол, тъй като не съдържа и следа от него. Когато го консумирате добре узряло, то дори може да помогне за намаляването на нивата на холестерол.  Освен това съдържа и важни витамини като А, В, С и Е, както и калий, калций и желязо. Всичко това е доказателство, че има наистина добри причини редовно да си хапвате авокадо – тялото ви ще ви благодари за това.

Не всички плодове на авокадото си приличат

Както е при повечето плодове и зеленчуци, авокадото може да се намери в различни форми и видове, различаващи се по външен вид, твърдост и вкус.

Най-известните сортове са “Фуерте” и “Хас”. Вижте кратко описание на техните различия:

Авокадо Хас:

  • Обикновено е малко и овално
  • Богато на аромат и вкус
  • Има лилаво-черна обвивка и неравна текстура
Авокадо Хас

Фуерте авокадо:

  • Има крушовидна форма
  • Има мек, кремообразен вкус
  • Има гладка зелена кожа
авокадо Фуерте

Кога авокадото е готово за консумация?

Всеки, който си е купувал авокадо, се е питал дали е достатъчно узряло.

Няма еднозначен отговор на този въпрос, защото всичко зависи от сорта: може да е Фуерте или Хас.

Ако решите да си купите авокадо Хас, запомнете: когато авокадото узрява цветът му ще се промени от зелен до черен. Ако притиснете с пръст узрелия плод, той трябва леко да потъне, а ако плодът е набръчкан, то тогава вероятно е презрял. Още един съвет: най-добре е да не си купувате авокадо от сорта Хас, когато вече е почерняло, защото няма как да знаете колко дълго е стояло в този цвят и вероятността да е презряло е голяма.

За разлика от Хас, може да разберете дали е Фуерте е узряло само като го погледнете.

Веднага след като се появят черни петна по зелената му кожа, плодът вече не е годен за консумация затова никога не оставяйте Фуерте авокадото да почернее (още съвети за избора на добре узряло авокадо може да намерите тук – №20).

Освен тези два основни сорта, авокадо може да се намери и от видовете, които са на разположение в Централна Европа: Бейкън, Етингер, Пинкертон, Рийд и Райън. Същите тестове за зрялост се прилагат и за тези по-малко известни сортове. Вземете едно авокадо и ако пръста ви потъне леко в него при натиск, то е готово за ядене. А дали са узрели или не, всички тези сортове имат зелена кожа.

Съхранение

Ако авокадото все още не е узряло, може да го съхранявате при нормална стайна температура, което ще стимулира процеса на зреене. Веднага след като узрее, поставете го в хладилник, където ще остане свежо в продължение на 12 дни.

Извадете авокадото от хладилника 1 час, преди да го консумирате. Така ще бъде по-лесно да го приготвите. Ако пък не искате да го използвате цялото, оставете костилката в неизползваната половина и намажете разрязаната повърхност с лимонов сок. Така ще предотвратите появата на неприятните кафяви петна, които му помагат да се развали по-бързо. Покрийте го с хранително стреч фолио и го върнете обратно в хладилника, като не забравяте да го използвате без много да се бавите.

Факти за здравето

Костилката (ядката) на авокадото – златна мина от полезни вещества, чудесната супер храна

ядката на авокадото

Обикновено ядката на авокадото не получава никакво внимание – разрязваме го, изхвърляме костилката и забравяме за нея. По-голяма част от хората не знаят, че точно тя съдържа един куп полезни хранителни вещества, които я превръщат в супер храна. Освен това тя може да се използва и в кулинарията.

Ето няколко идеи за това:

  1. Малко настъргана ядка от авокадо в мюслито, салатата или дори в шейка ви е страхотна добавка. Изобилието от полезни вещества, антиоксиданти и витамини ще са от помощ на имунната ви система.
  2. Настържете ядката и добавете гореща вода, за да си направите чай, който би могъл да помогне за изгарянето на мазнини – активните съставки в ядката и най-вече аминокиселините в нея ще стимулират обмяната на веществата.
  3. Ако искате да придадете на кожата или косата си допълнителен блясък, стрийте на прах ядката на авокадото и я разбъркайте с вода докато се образува паста. Нанесете пастата директно върху кожата или косата. Може да добавите и кокосово масло, за да си направите страхотен балсам за коса.

Авокадото: универсалния полезен плод

авокадо смути

Има много начини да му се насладите: суров, като добавка към свежа салата, като част от дресинг, смути, десерт и т.н.

Авокадото е изключително подходящо и за сосове, тъй като високото съдържание на мазнини означава, че ще се получи маслена и гладка консистенция, което ще ви даде възможност да пропуснете сметаната. Плодът може да бъде и чудесно допълнение към десерти, особено ако се комбинира с лайм. Авокадото прави и чудеса ако се добави в чийзкейк.