Едно от нещата, които отличават добрия готвач, са онези малки трикове, които научава по пътя към кулинарното съвършенство. Всеки добър кулинар знае как да се възползва максимално от храната, която има в хладилника и как да импровизира, за да направи една стандартна рецепта вълшебна. В следващите редове ще ви представим специално подбрани 27 съвета и трикове, които определено ще вдигнат нивото на кулинарните ви умения през 2016 г.

#1. За да ускорите узряването

Благодарение на една обикновена хартиена торбичка ще станете магьосник, който превръща зеления банан в жълта сочна вкусотия. Магията се дължи на това, че когато поставите плодове в хартиен плик, той концентрира газа етилен, а това им помага да узреят по-бързо.

#2. Как нарязаните плодове да не почерняват

Нарязвате си ябълка, а тя само след минути вече е почерняла – познато, нали? За да не се получава това използвайте малко изцеден лимонов сок или мед с вода (съотношение две части вода и една мед), в които потопете парченцата плод. Съдържащия се в лимонената киселина витамин С и пептидът в меда ще забавят процеса на окисление, който причинява потъмняването.

#3. Дали яйцата, които купихте преди седмица все още стават за консумация?

Може да проверите това много лесно. Този популярен трик се състои в потапянето на суровите яйца в купа със студена вода. Ако яйцето потъне на дъното, това е добре, става за консумиране, но ако славно заплува отгоре – може спокойно да го изхвърлите. С течение на времето течността в яйцата се изпарява през миниатюрните процепи на черупката, оставяйки мехурчета газ във вътрешността – точно това им пречи да потънат.


potatoes

#4. За да не потъмняват картофите, когато ги нарежете на ленти или кубчета, потопете ги в студена вода. Това ще предотврати потъмняването, причинено от изпускането на нишесте, което окислява картофите.

#5. Премахване на излишната мазнина от току-що приготвеното ни ястие.

За да премахнете излишната мазнина от супи, яхнии и сосове, трябва да направите нещо наистина простичко – вземете няколко кубчета лед от фризера,  увийте ги в марля и ги разходете по повърхността на тенджерата. Ледът ще помогне на излишната мазнина да кристализира, което ще я направи лесна за отстраняване с лъжица или препечена филийка.

#6. Да обелим картофите без белачка 

Може би е време да зарежем белачката и да приложим нещо доста по-лесно. Обелете картофите за миг като ги поставите във вода докато кипне, след което веднага ги поставете в ледена баня. Кожата на картофа ще се отдели веднага.

#7. Запазете празничната торта свежа за още няколко дни

Често след отбелязване на празника, в хладилника остава излишна торта, която само след няколко часа вече е изсъхнала и образувала коричка. За да предотвратите това, вземете няколко филийки хляб и с клечки за зъби ги закрепете за външните части на тортата. Хлябът ще задържи влагата в тортата.

#8. Предотвратете фризерното изгаряне на сладоледа

Поставете кухненска хартия върху сладоледа, преди да го затворите с капака и да го пъхнете обратно във фризера. Тази изкуствена бариера ще предотврати изгарянето при замразяване, за което вече писахме тук.

#9. Лесно нарязване на месо на тънки филийки.


bbq-874701_960_720

Ако сте решили да си изпечете месо с картофки, за да си направите апетитен бургер, вероятно няма да получите същия външен вид, както този, който сте свикнали да виждате във веригите за бързо хранене. Причината е, че никак не е лесно да нарежете на правилна тънка филийка говеждо или пилешко, освен ако не е частично замразено, предварително!

#10. Направете цитрусовите плодове още по-сочни

lemon

За да получите максимално количество сок от един лимон например, съхранявайте го в хладилник и когато решите да го консумирате, поставете го в микровълновата само за 15 – 20 сек. След това го изцедете.

#11. Увеличете срока на годност на ядките

При замразяване ядките запазват своите естествени етерични масла. Ако ги държите прекалено дълго време при стайна температура могат да гранясат.

#12. Премахнете неприятния аромат от ръцете си


garlic-545223_960_720

Ако сте белили лук или чесън, ръцете ви няма да миришат особено приятно. Натрийте ги с лимонов сок, сода за хляб или нещо, което е направено от неръждаема стомана. Защо неръждаема стомана ли? При докосване с нея молекулите на стоманата се свързват с причиняващите неприятната миризма молекули (като сярата от чесъна) и я отнемат.

#13. Подарете на кафемелачката си чисто нов външен вид.

Често в кафемелачката остават слепени парченца от кафе във вътрешността, което пречи на смилането на прясното кафе. За да премахнете слепените остатъци, смелете няколко парчета стар хляб в уреда. Остатъчното кафе ще залепне по трохите и така ще почистите кафемелачката.

#14. Накарайте електрическата ви кана (Кетъл) отново да заблести

Котленият камък и варовикът, които се образуват в електрическите ни чайници, са често срещано явление. За да ги накараме отново да блестят като чисто нови можем да ги почистим с една част оцет към две части вода. Във вътрешността, където няма електрически елементи накиснете с този разтвор до горе и оставете да престои една нощ.

#15. Дайте нов живот на старите ви дървени лъжици и бъркалки

От многото ползване дървената посуда често потъмнява и започва да изглежда все едно е винаги мръсна. За да почистите добре старите дървени лъжици, поставете ги в тенджера с вряща вода и ги оставете да врят няколко минути. След това ги оставете да изсъхнат на слънце.

#16. Никога повече сълзи от лук!

За да спрете сълзите, които вървят с рязането на лук, замразете зеленчука, преди да го накълцате. Този трик е подходящ, ако ще добавяте лука малко по-късно. Ако пък искате да пробвате нещо по-откачено, сложете голяма филия хляб в устата си, която да стърчи, по време на рязането – така хляба ще абсорбира дразнещите очите газове, преди да стигнат до очите ви.

#17. Как дъската ви за рязане да изглежда отново като нова?

Поръсете старата си дървена дъска със сол, след което започнете да търкате усилено с половин лимон. Така ще отстраните остатъчните миризми.

#18. Не изхвърляйте презрелите плодове

Благодарение на фризера може да им дадете втори живот:

fruit

Най-лесният начин да ги запазите е като ги пюрирате и замразите. Нарежете всички презрели плодове, с които разполагате и ги поставете в блендера или кухненския робот. Разбийте ги, сложете ги в съд подходящ за замразяване или форма за лед и ги пъхнете във фризера. Може да използвате плодовите кубчета в шейкове, коктейли или да охладите напитката си с плодов топинг, бавно разтопяващ се във питието ви.

#19. Не изхвърляйте всички кухненски отпадъци

onion

Някои от тях, като например лукът и целината, могат да пораснат отново само с малко вода или почва. Съществуват куп различни храни, които биха израснали отново от парченцата, които обикновено бихте изхвърлили или използвали за компост. Единственото основно нещо е да не забравяте, че от качеството на първоизточника, който се опитвате да възродите ще зависи и качеството на плода от повторния растеж. Така че ако сте си купили биологично чисти зеленчуци като чесън, праз, лук, зелен лук, целина или копър, може да опитате да ги възпроизведете отново в домашни условия. Просто ги поставете в стъклен буркан с малко вода и го оставете на слънчево място. Листната част от растението ще продължи да се развива. И когато решите да готвите, просто отрежете зелената част и оставете корена във водата, за да продължи да се развива. Освежавайте водата всяка седмица.

#20. Този трик ще ви помогне да разберете дали авокадото е добре узряло още преди да го нарежете

Станало толкова популярно напоследък в най-различни рецепти и програми за отслабване, нямаше как да пропуснем и авокадото. Разочароващо е да отрежете от зеления плод и да установите, че или е развален или не достатъчно узрял за консумация. Но как да разберете кога авокадото е подходящо за хапване, преди да го нарежете?

avocado-ripeness2

Съществува съвсем простичък начин да разберем това. За да сте сигурни, че авокадото е узряло добре и няма във вътрешността неприятни кафяви петна, ключът е в проверката на стъблото или по-скоро онази част, която е останала от него. Неговият цвят ще ни подскаже какво се крие под повърхността.

avocado-ripeness3

Премахнете онази малка част от стъблото на върха на авокадото. Ако го отстраните лесно и отдолу е зелено, то вие имате узряло авокадо готово за ядене. Ако обаче под стъблото е кафяво, то авокадото е презряло и вероятно ще има кафяви петна и от вътрешната страна на плода. Ако стъблото се премахва трудно, то авокадото все още не е пораснало достатъчно, за да бъде изядено.

#21. Ако месото посивее, това не означава, че е развалено.

meat

Цветът на месото не означава непременно, че не става за консумация. Какво се случва ако остане няколко дни в хладилника или е било замразено – да, няма да изглежда особено приятно. А въпросът, който вероятно ще си зададем е дали все още е безопасно за ядене или трябва да го изхвърлим? Какво кара месото да промени цвета си? Свежият му червен цвят, който ни кара да го купим е резултат от протеина в него наречен миоглобин, превръщащ се в оксимиоглобин, произвеждащ яркия червен цвят, когато влезе в контакт с кислорода. Продължителното излагане на въздух и светлина ще накара месото да потъмнее и от червено ще започне да посивява. Това се случва и когато е било замразено. Добрата новина е, че дори и да промени цвета си, който може и да не е визуално апетитен, месото все още може да става за консумация, ако се съхранява правилно в хладилника или фризера и се консумира в рамките на безопасния период от време – до 2 дни за прясна кайма и до 5 дни за други видове разфасофки (в хладилник). Това, за което трябва да внимавате, е наличието на лоша миризма и дали не е лепкаво на пипане.

#22. Използвайте тези безалкохолни заместители на виното

vinegar

Ако приготвяте храна за гости, които не пият или просто нямате вино под ръка, изберете тези съставки вместо него: Често виното се използва в кухнята, за да се добави към ястието киселинност, захар или дълбочина на вкуса. Друг път основната му цел в рецептата е да осигури влага, да омекоти по-жилавото месо или да глазира тигана. Но ако ви е свършило виното, а рецептата задължително го изисква, то може да го заместите с червен или бял винен оцет (идеален заместител на сухото бяло вино), сок от грозде или червена боровинка, пилешки, телешки или зеленчуков бульон (те са с по-ниска киселинност) + лъжица оцет, леко разреден лимонов сок в комбинация с гроздов сок. Вероятността да имате под ръка оцет, лимон или бульон е доста по-голяма…

#23. Как да притоплите пицата в микровълновата, за да се насладите на първоначалния ѝ вкус

Когато претопляте пица или други тестени изделия, поставете чаша с вода в микровълновата заедно с тях, за да добавите влага във въздуха – така ще запазите храната от изсушаване, характерно за този вид печки.

#24. Съхранявайте джинджифила правилно с този полезен съвет!

jinger

Съществуват няколко различни метода за съхраняване на пресен джинджифил. От накисването в буркан с водка или шери до прибирането му в хладилник увит в хартия. И докато тези методи със сигурност работят, след секунди ще ви предложим още един трик, който ще запази джинджифила свеж още по-дълго – поставете го във вакумирани торбички, изтеглете въздуха, след което го пъхнете в хладилника. Ако част от корена вече е нарязан, не забравяйте да подсушите парченцата, преди да ги пъхнете в торбичката.

#25. Не купувайте цял пакет брашно за торта само за една рецепта.

Има един много лесен трик, благодарение на който може да си направите свое собствено брашно за торти, ако се нуждаете от съвсем малко количество. Основната разлика между брашното за торти и сладкиши и това за всичко останало е съдържанието на протеин, който става на глутен. Съдържанието на протеин при брашното за торти е около 8%, докато при стандартното то е около 10-11%. Когато приготвяте торта или сладкиш, препоръчително е да използвате брашно с по-ниско съдържание на протеин. То трябва да съдържа малко глутен за втвърдяване на структурата, но не толкова много, че да стане трудна за дъвчене. Как обаче да си направим брашно за торта, ако имаме само от обикновеното? Всичко, от което се нуждаете са 2 съставки, които вероятно се крият в кухненския ви шкаф – обикновено брашно и царевично нишесте. Формулата е проста: за да получите една чаена чаша брашно за торта смесете 2 супени лъжици с връх обикновено брашно и 2 супени лъжици с връх царевично нишесте. Това е! Царевичното нишесте ще потисне образуването на глутен, а освен това ще придаде и желаната структура на тортата.

#26. Направете боровинковите си мъфини много по-добри.

blueberries

Този простичък трик ще промени завинаги начина, по който правите плодови кексове, пайове и рола! Един от най-издайническите признаци на добрия сладкиш с боровинки е богатото съдържание на плодове, равномерно разпределени по цялата повърхност. За да постигнете оптимално разстилане на боровинките (и други подобни плодове) по цялата повърхност на сладкиша, трябва само да добавите една лесна стъпка към приготвянето на тестото. Поставете боровинките в купа, след което ги смесете с част от останалите сухи подправки. Разбъркайте боровинките с брашното и останалите съставки, така че да се покрият напълно, след което смесете всичко в едно – брашно и боровинки. Защо това върши работа? Заради формата и тежестта си плодовете обикновено потъват надолу, създавайки сладкиш, в който плодът е концентриран в основата, а това е точно обратното на това, което искаме. Покриването на плодовете със сухите съставки от рецептата предотвратява това потъване. Вместо това, плодовете ще се придържат към тестото, добре разпределени по цялата повърхност. А ако използвате замразени боровинки, това допълнително ще запази плодовете цели, докато приготвяте рецептата.

#27. Превърнете се в майстор на приготвянето на забулени яйца.

eggs

За да приготвите безупречни забулени яйца, ще ви предложим един простичък трик, чийто финал е грандиозен. Целият номер включва няколко  инструмента – игла, таймер и 10 секунди. Ще имате нужда от съд с вода, решетъчна лъжица и разбира се, яйца. Всъщност таймерът и няколкото секунди са нещата, които правят така, че магията да се случи. Ако искате да получите перфектно оформени яйца следвайте тези стъпки: сварете вода, след това направете дупка с иглата в черупката на яйцето (това ще освободи въздуха в него). Поставете яйцата във врящата вода за 10 секунди – точно за 10 секунди! След това махнете яйцето от водата и намалете огъня – нека водата още да къкри. Тази бърза процедура ще запази формата на яйцето, и когато по-късно го счупите във врящата вода няма да се разлее и да образува така неприятната бяла пяна. Накрая, след като изстине, счупете го във врящата вода и след няколко секунди го извадете. Поздравления, получихте перфектно оформено забулено яйце!

Кои са вашите любими трикове в кухнята? Пишете ни! Използвайте полето за коментари или се присъединете към нас в дискусията във Facebook.