Дюлята - есенния плод, който забравихме да хапваме

Възползвахте ли се от мимолетния сезон на дюлите? Заменихте ли ябълките и крушите си с тях…поне веднъж тази есен?

Питам ви, защото напоследък този интересен плод беше изместен от ябълките и крушите в магазина. Да, разлика от своите едноименни събратя, дюлята не е особено обичана. Причината да не е толкова популярна е от части заради незаслужената си репутация на негодна за консумация, трудна за готвене и още по-трудна за отглеждане. Но всичко се променя, когато решите да подходите малко по-авантюристично! И какво по-подходящо време да опитате нещо ново в кухнята от сезона на дюлите, когато месните пресни плодове са изчезнали от пазара.

Деликатно кисели и ароматни, дюлите заемат видно място в редица ястия от цял свят. Срещат се в кухнята на Близкия изток, Северна Америка, Средиземноморието и Латинска Америка. Вкусът и ароматът им са почти тропически и напомнят на комбинация от ананас, гуава, ябълка и круша.

Ако решите да си купите от страхотните, но позабравени дюли, изберете големи, твърди и светло-жълти плодове, които ще ви осигурят интересен аромат и полу тропичен вкус. Ако дюлята е прекалено мека, то тя е развалена.

Съхранение

Как да съхранявате дюлите?

Може да ги съхранявате при стайна температура или в хладилник за около месец.

Дюлите са не само добър източник на фибри и мед, но ще ви осигурят и голяма доза витамин С. Една средно голяма дюля ще ви даде 23% от необходимия дневен прием на витамин С, докато ябълка и круша ще ви осигури само 10% от изисквания дневен прием на витамина.

Идеи за приготвяне на дюли


djulja3

Най-добре се получават ако се опекат или задушат. Готвенето ги превръща от кисели и твърди в плодови и меки. Те дори променят цвета си при готвене, придобивайки розов отенък. Това ги прави впечатляваща добавка към десерти, които не изискват много усилия.

Например, можете да изчистите няколко дюли, да ги нарежете, да ги поръсите със захар и да ги изпечете на 250 градуса във фурната в продължение на три часа. Друга добра идея за десерт е да сварите изчистените и нарязаните дюли в бяло вино и захар, докато текстурата им не наподоби зряла круша. Накрая поднесете със сладолед.

Още една интересна идея с дюли!


djulja-1

Няма да забравя сладкото от дюли, което приготвяше баба ми. В наши дни такова може да се намери и в магазина. Ако искате да направите нещо наистина интересно може да използвате вълшебния му вкус в испанското ястие dulce de membrillo. В добрите ресторанти по света често може да срещнете конфитюр от дюли в комбинация със скъпо сирене, която би вървяла страхотно с чаша добре охладено бяло вино. Сладкото от дюли може да бъде и перфектен съпровод на печената пуйка, патица, агнешко или дивеч.

За разлика от ябълките и крушите, когато се варят дюлите не се разпадат на каша. Това ги прави идеалното сладко-кисело допълнение към всякакви зимни ястия и яхнии, които се варят на бавен огън.

Без значение какъв метод на приготвяне или консумиране ще изберете, не забравяйте да опитате дюлята тази есен. Ще бъдете наистина щастливи, че сте го направили!