Основно

Ягодите: източник на здраве, плод на Боговете, червеното изкушение

От май до юли в Европа ягодите са в сезон. Този малък червен плод, популярен сред млади и стари, е не само вкусен, но и изключително полезен за здравето. И тъй като нашият блог е посветен на ползите от този и подобни на него дарове от природата заредени с витамини, ще ви разкажем малко повече за ягодите и разбира се ще ви посъветваме как да ги съхранявате.

Още през древността, римските поети Овидий, Плиний и Виргил са били съблазнени от ягодата, описвайки я като "малкия, сладък плод на Бога", наричайки го ‘Frega’ или ‘Fregum’. Склонни сме да приемем, че това е много близко и до ботаническото й наименование, а именно ‘Fragaria’, дума, която произлиза от ‘fragrare’ - латинското значение за аромат. Ягодите са на почит и сред световни музикални величия като Бийтълс, създали ‘Strawberry Fields Forever’ на Бийтълс - популярна и не по-малко забележителна музикална ода за тези плодове.

Но да се върнем на темата за ползите от този прекрасен плод: той е в сезона си по нашите географски ширини, който обикновено започва в края на май до юли, подтиквайки толкова много хора по това време на годината към пазарите и полетата, за да подберат своите собствени вкусни малки червени изкушения. А освен че имат страхотен вкус, ягодите са и малки "витаминозни бомби", богати на полезни вещества като: витамин А, С, Е, фолиева киселина и биотин.

Трябва да отбележим, че на колкото повече слънце се наслаждават ягодите докато узряват, толкова по-високо ще бъде съдържанието им на плодови киселини и захар. Това ще обогати многократно и без това прекрасния им вкус, което ги прави едни от най-популярните плодове сред малки и големи.

Съхранение

Разбира се, ягодите са най-вкусни, когато са току-що откъснати. Тъй като те се развалят доста бързо, след като веднъж са се разделили със своето стъбло, трябва бързо да се оставят на съхранение в хладилника и по-специално в чекмеджето за плодове, където ще се запазят свежи в продължение на 1-2 дни.

Преди това обаче, препоръчваме да ги измиете и почистите добре, след което да ги наредите върху кухненска хартия, за да се подсушат. Хладилниците Либхер, оборудвани с Biofresh технология осигуряват оптимална среда за съхранение на ягоди, с идеално ниво на температура и влажност, така че да е възможно да издържат свежи за период до 7 дни. Въпреки това, в резултат на натиска и влагата, ягодите губят част от вкуса, хранителните си вещества и форма, затова препоръчваме съхранението им за по-дълъг период да е по изключение. При закупуване на ягоди от супермаркета, отстранете фолиото от опаковката, преди да ги поставите в хладилника или просто направете няколко дупки във фолиото, за да предотвратите появата на мухъл.

Какво трябва да имате предвид при замразяването на ягоди?

Kraeuter-und-Beerenfach_Lightbox

Чекмеджето за билки и горски плодове ще ви осигури оптимални условия за съхранение.

Ягодите могат да бъдат замразени до 2 години, като при размразяване формата им ще бъде леко нарушена поради високото съдържание на вода - затова и замразените ягоди не са идеалния избор за декорация на торти, но пък са чудесна добавка към мусове, кремове, смутита и сладолед.

Нашият съвет: измийте ги, преди да ги замразите. Добре е да знаете, че те не обичат студени душове или директна силна струя вода. Най-добрият начин за почистването им е в съд с вода, след което да се поставят върху хартия, за да изсъхнат. На този етап от съхранението им стъблата и листата им трябва да се премахнат, за да се съхрани невероятният им аромат.

Уредите Либхер, изброени по-долу, притежават чекмеджета за билки и горски плодове, които могат да бъдат използвани за оптимално замразяване на ягоди, така че да не слепват отделните плодчета едно за друго. Така могат лесно да се разделят на части и да се прехвърлят във фризерна чанта или контейнер. Ягодите трябва да се разтелят равномерно в чекмеджето за билки и горски плодове и да бъдат оставени за предварително замразяване в продължение на 10 до 12 часа. Съхраняването им в традиционни хладилни чанти или запечатващи се найлонови пликове ще ви осигури доброто им съхранение. Важно: чантите/контейнери трябва да бъдат напълно затворени, за да се предотврати появата на каквато и да е влага. Всяка ягодка с признаци на мухъл или други тъмни петна трябва да бъде премахната веднага, тъй като може да "зарази" и останалите здрави плодове.

Домакински уреди на Либхер оборудвани с чекмедже за билки и горски плодове:

Фризери с NoFrost система и 60 cm широчина (Premium)

 • GNP 3056
 • GNP 2756
 • GNP 2356
 • GNP 1956

Фризери с NoFrost система и 60 cm широчина (Comfort)

 • GNP 3013
 • GNP 2713
 • GNP 2313
 • GNP 1913

Фризери без NoFrost и 70 cm широчина (Comfort)

 • GP 4013
 • GP 3513
 • GP 3013

Насладете се на сезона на ягодите и не се притеснявайте да се поддадете на това "малко червено изкушение" колкото ви душа иска.