PantherMedia A19869591

Нищо не убива апетита по-бързо от вида на мухлясала храна, безвъзвратно забравена на дъното на хладилника. Появата на мухъл по хранителните продукти, неприятните миризми, тъмните петна във вътрешността на уреда и уплътненията са основателна причина за тревога.

В следващите редове ще ви разкажем за най-честите причини, допринасящи за образуването на тази неприятна плесен, както и за методите за борба с тези неприятни, дори опасни бактерии.

Някои видове мухъл съдържат т.нар. „микотоксини„, които могат сериозно да засегнат нашето здраве – вдишването или поглъщането им може да предизвика алергични реакции или дихателни проблеми при някои хора. При определени условия те могат да бъдат отровни не само за нас, но и за животните за угояване, тъй като имат способност да се запазват в мазнините или карантиите на животното и по този начин навлизат в собствените ни тела при консумиране.

Как расте мухълът?

Цветната, видима част е работилницата му за размножаване. Кръглите спори (конидии) се разпространяват във въздуха или се предават по хората. Намирайки подходящ „донор“, спорите започват да покълват и да заразяват храната. След това  гъбичките започват да се развиват невидимо и след няколко дни се разстилат по повърхността, докато станат видими.

Ако изрежем плесенясалата част, можем ли да консумираме продукта?

Важно е да се знае, че отстраняването на мухлясалата видима част не означава, че храната е годна за консумация. Дори и да изрежете мухълът, който се вижда  с просто око, храната си остава все така замърсена. Затова плесенясалите продукти  трябва да бъдат изхвърлени.

Веднъж попаднали там, плесените пускат корени много по-надълбоко, от това, което може да видите с просто око. В много случаи, наличието на малко мухлясало петно върху хранителния продукт може да означава, че целият е заразен.

Всичко казано до тук ясно показва, че е важно да държим мухъла и плесените далеч от хладилника и храната ни.

Това обаче не е особено приятна и лесна задача, особено ако имате малки деца у дома. Освен че посещават охлаждащият си приятел доста по-често, за да грабнат някоя бърза закуска, студена напитка или нещо сладко, те почти винаги оставят след себе си следи. В резултат на тези невинни действия като дългото стоене пред отворената врата, разпиляната храна и разлетия сок се създава благоприятна среда за развитието на мухъл и плесен.

Разбира се, причина за появата на тези неприятни бактерии далеч не са само децата – амплитудите в температурата, изключването на уреда, докато е пълен, по-високата влажност и старите уплътнения също създават благодатна почва за развитието на тези образувания и миризми.

Къде можем да открием мухъл най-често?

Всеки, който се е сблъсквал с този проблем, добре знае, че мухълът се развива около уплътненията на вратите, по водачите на чекмеджетата или в ъглите на етажерките.

Благоприятен сезон за това е лятото, когато хладилникът се отваря доста по-често. Дали, за да си вземем нещо охладено за пиене или просто защото съхраняваме плодове и зеленчуци в по-големи количества, за по-дълги периоди – мухълът има чудесен повод да се появи.

Какво можем да направим?

По-долу сме създали списък от мерки, които може да предприемете, за да защитите храната от мухлясване за максимално дълго време:

 • При пазаруване се уверете, че външният вид на храната не показва никакви признаци за наличието на мухъл
 • Когато си купите продукти, податливи на мухлясване, ги съхранявайте на хладно и сухо място – топлите и влажни условия насърчават растежа на мухъла. За това след малко!
 • Купувайте само пресни плодове и зеленчуци и ги съхранявайте по подходящ начин. За това повече информация може да намерите тук!
 • Не купувайте храни с повредена опаковка
 • Винаги обръщайте внимание на срока на годност
 • Храни, които са нарязани или смлени, трябва да бъдат добре опаковани и консумирани по-бързо. Защо? Ако вземем за пример популярните у нас току-що нарязани колбаси или сирена, широката им повърхност влиза в контакт с по-високо съдържание на кислород, което насърчава образуването на мухъл.
 • След закупуването на прясна храна, поставете я възможно по-скоро в хладилника или в отделението BioFresh, ако уредът ви Либхер разполага с такова.
 • Редовно почиствайте съдовете, хладилното отделение, кутията за хляб и кофата за отпадъци, където често се изхвърля мухлясала храна (с разреден оцет например) и ги оставяйте да изсъхнат добре
 • Не е лесно да се премахне мухъл от съдове, изработени от дърво или глина. Ако върху тях редовно се появява мухъл, изхвърлете ги.

Ограничете мухъла до минимум с иновативните системи на Либхер – Duocooling и BioFresh

cool

Системата DuoCooling

Със своите два напълно независими регулируеми охлаждащи кръга, температурата в комбинираните хладилник-фризери, притежаващи системата DuoCooling, може да се регулира точно и независимо в хладилното и фризерното отделение.

Освен това, чрез нея не се осъществява и въздухообмен между хладилното и фризерното отделение. По този начин се предотвратява проникването на миризми, изсушаването на съхраняваните продукти и прекалената влажност, която способства за появата на мухъл.

При уредите с DuoCooling няма обмяна на въздух между хладилното и фризерното отделение, така че не може да има смесване на миризми или изсъхване на продуктите, които се съхраняват.

Хладилниците на Либхер с BioFresh отделение гарантират перфектен климат за супер дълга свежест. При температура от около 0° C и идеална влажност до над 90%, (за плодове и зеленчуци), месото и рибата запазват своите полезни вещества и прекрасен вкус до три пъти по-дълго.

biofresh

Знаем, че различните видове храни плесенясват при различни климатични условия и имат различни температурни нужди, за да останат свежи. Технологията BioFresh на Либхер предоставя именно това – свежeст „по мярка“:

 • Отделението DrySafe с ниска влажност е идеално за съхранение на месо, риба и млечни продукти.
 • А плодовете и зеленчуците се съхраняват идеално в отделението HydroSafe при висока влажност.

Резултатите от лабораторните тестове, проведени от Федералния изследователски институт за хранене, Карлсруе, както и ежедневните наблюдения  в домакинствата са идентични: Храна, която е съхранена в BioFresh зоната, остава свежа чувствително по-дълго в сравнение с традиционното хладилно отделение.

biofresh12Причините за това са разбираеми:

 1. Възпроизвеждането на микроорганизми, познато още като плесенясване на храната, е чувствително по-бавно при температури близки до замразяване, отколкото при  +5°C.
 2. Като резултат от регулирането на влажността , храната не изсъхва.

Работата на хладилниците на Либхер оборудвани с тези две системи намаляват значително шанса на плесените да се развият и да станат част от храната ви.

Имате ли въпроси или коментари по темата? Какъв е вашият опит с борбата срещу  появата на мухъл в хладилника? Споделете в полето за коментари тук отдолу или се присъединете към нас в дискусията във Facebook.