Много от вас ще се изненадат да разберат, че кивито – онзи малък кафеникъв плод, основна част от износа на Нова Зеландия, всъщност произхожда от Китай. Поради тази причина и до ден днешен на много места по света е наричан още и „китайското грозде“. Да, кивита се наричат и онези очарователни, малки, кафяви птички, родени в Нова Зеландия, превърнали се в национален символ на тази страна. Истината е, че в началото на 60-те години на миналия век, производителите започват да използват привлекателното име „киви“, както и различни епитети – малко, особено, кафяво, мъхесто, за да реализират по-добре малката зелена витаминна бомбичка.

Днес се отглеждат различни сортове киви, като плодът се е превърнал във важна част от търговската реколта не само в Нова Зеландия, но и в Китай, Италия, Чили и някои европейски държави. Много хора също си посаждат киви за удоволствие в градините си. То е от плодовете, които продължават да зреят и след като са били откъснати, което означава, че ако основно в северното полукълбо прибирането на реколтата е в края на октомври/началото на ноември, то плодът не е узрял и ще може да се консумира след около 3-4 седмици. Кивито дълго време се е смятало за тропически плод. Днес може да бъде закупено от магазина през цялата година.

В кухнята, кивито може да бъде приготвено по различен начин: в плодова салата, в смутита, на пюре и в сладкиши. При желание да го консумирате сурово, чисто и просто го отрежете на две равни половини и изяжте пълнежа с лъжичка. Кивито се комбинира отлично с други плодове в салата. То е чудесен избор, ако сте решили да си направите и витаминозно смути.


Хареса ли ви статията? Абонирайте се за нашия бюлетин от тук, за да получавате свежите новини от Либхер директно в пощата си. Ако имате въпроси, пишете ни! Използвайте полето за коментари или се присъединете към нас и дискусията във Facebook.

Съхранение

Кивито може да се съхранява както в хладилника, така и във фризера.

В стандартен хладилник може да се запази свежо 40 дни и два пъти повече в BioFresh зоната – технологията на Либхер (което прави над 80 дни, в зависимост от степента на зрялост). Имайте предвид, че нараняванията по плода, влияят върху времето за съхранение.

Кивито може да бъде замразено и по този начин запазено до 12 месеца, но имайте предвид, че вкусът му е деликатен, а съдържанието на вода – високо, така че след размразяване, е възможно да загуби част от вкуса и аромата си. От друга страна, идеята да замразите пюре от киви е невероятна – след размразяване може да се консумира като компот, смути, в коктейл, буркан или като топинг.

Може да откриете повече информация за BioFresh, BioFresh-Plus, DrySafe и HydroSafe технологии за ултра дълготрайна свежест в статията за BioFresh.

Факти за здравето

Кивито е богато на витамини и има изкушаващ сладко-кисел вкус. То съдържа много по-голяма доза витамин C в сравнение с повечето по-известни плодове, като портокали и лимони.

Едно голямо киви би ви помогнало да си набавите необходимата дневна доза витамин C. Още повече, кивитата се славят с високото съдържание на витамин Е (два пъти повече от това на авокадото), множество минерали, като калий, калций, магнезий и фосфор.

Още едно тяхно предимство е ниското им съдържание на калории.

Благодарение на съдържанието на витамини, кивитата са считани за стимуланти на имунната система, увеличават метаболизма и подпомагат дейността на мускулите, в частност на сърцето. Този плод е считан за полезен за диабетиците.

Италианско проучване сочи, че при диабетици, които често вземат препоръчаната доза витамин C, се измерва по-нисък холестерол и по-ниски нива на инсулин.

Поради тези причини плодът е полезен за диабетиците, но само ако е в правилните количества.

*Всички посочени данни са ориентировъчни и зависят изключително от вида и правилното съхранение на продуктите, като се гарантира непрекъснатост на охлаждането от момента на прибиране на реколтата/производството до поставянето в уред с марката Liebherr. При хранителни продукти с посочена трайност винаги е в сила посочената на опаковката дата.