Докато виното се предлага във всякакви форми и размери, наложеният стандартът е бутилка „Бордо“ от 0.75 литра. Това е размерът, по който се ръководим при определянето на броя винени бутилки, които уредите за темпериране на вино Либхер могат да поберат, тъй като той е  най-широко разпространен. Но какво е предназначението на по-големите бутилки?

Огромните бутилки вино не са често срещани и поради тази причина привличат повече интерес. Някои от нестандартните са с размер няколко пъти по-голям от типичния Бордо. Тези необикновени бутилки се открояват със специфични наименования, в повечето пъти известни единствено на най-ентусиазираните ценители на виното. Най-прочутата бутилка носи името „Магнум“ и съдържа около 3 литра, което е двойно повече от стандартните големи 1,5-литрови бутилки.

Друг, още по-интересен случай, е виното „Джеробоъм“, което се предлага в бутилки от 3 или 4,5 литра, в зависимост от произхода.

Големите бутилки – препратка към библейските пропорции


Бутилките за шампанско са още по-големи. Те носят главно библейски имена, например – ако някой Ви попита за „Матусал“, то вероятно очаква 6-литрова бутилка вино. Подобни са случаите с „Салманазар“, побираща 9 литра, „Балтазар“, предлагаща 12 литра „божествена“ напитка, или „Небушаднезар“ – 15 литра. Искате повече от това? Пенливите вина „Голият“ и „Мидас“ ще Ви предложат 27 и 30 литра. По-големите бутилки са обикновено на по-висока цена от тази, която ще платите за същото количество вино, но в стандартни бутилки. Купувачите на големи бутилки вино са предимно колекционери, а оскъпяването е в резултат на по-трудното приготвяне и пълнене.

Различен ли е вкусът на виното в големи бутилки?


Големите бутилки са колекционерски. Колкото по-голяма е бутилката, толкова по-малка е пропорцията между повърхността на бутилката и съдържанието. По този начин окисляването на виното намалява драстично. При закупуването на тези бутилки, отварянето им е в пъти по-впечатляващо, отколкото самото качество на напитката. Оригиналната бутилка (не по-голяма от тази на „Магнум“) спомага за ферментацията на пенливите вина, което е от изключителна важност.

В по-големите бутилки налягането намалява, тъй като шампанското е незащитено от кислород, и цялостното качество на виното намалява.

Хареса ли ви статията? Абонирайте се за нашия бюлетин от тук, за да получавате свежите новини от Либхер директно в пощата си. Ако имате въпроси, пишете ни! Използвайте полето за коментари или се присъединете към нас и дискусията във Facebook.